3 jablečné koláče z celého světa

Štrúdl je oblíbená jablečná klasika, která k nám doputovala z Rakouska. A protože je sezona jablek, byla by škoda nevyužít je pro pečení. Naštěstí se nemusíte bát, že by se vám štrúdl přejedl – svoje tradiční jablečné dezerty mají i v jiných zemích. Pojďte s námi vyzkoušet tři nejoblíbenější. 

Na každý koláč se hodí jiný typ jablek – do apple pie použijte kyselejší, do crumble naopak hodně sladká a aromatizovaná jablka.Na každý koláč se hodí jiný typ jablek – do apple pie použijte kyselejší, do crumble naopak hodně sladká a aromatizovaná jablka.

1) Americký apple pie

Když se řekne apple pie, možná se vám kromě Ameriky vybaví také Anglie. A není to chyba – koláč pečou a milují v obou zemích. Recept je známý z amerických kolonií osmnáctého století a že Američané svůj páj opravdu zbožňují, dokládá i to, že 13. května slaví National Apple Pie Day.

Jak na to?

Nejprve si připravte těsto. Na vále zpracujte:

  • 150 gramů studeného másla pokrájeného na malinké kostičky,
  • 250 gramů hladké mouky smíchané s půlku pytlíku prášku do pečiva,
  • asi 6 lžic studené vody,
  • 1 vejce
  • a 30 gramů cukru.

Těsto můžete vypracovat i v robotu.

Pokud v těstě zbydou viditelné kousíčky másla, vůbec to nevadí. Těsto trochu rozválejte na fólii, zabalte ho ze všech stran a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Pak si nachystejte přibližně půl kila jablek. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky (každou čtvrtku přibližně na 5 plátků). Jablka pokapejte citronem, ať nezhnědnou, a přidejte:

  • vanilkový cukr,
  • skořici,
  • 100 gramů cukru krystalu,
  • špetku soli
  • a přimíchejte i 2 lžíce škrobu, který zahustí vytékající jablečnou šťávu.

Vyndejte těsto z lednice, rozdělte na půlky a jednu z nich opatrně rozválejte. Placku vložte do vymazané formy a na ni dejte jablka. Druhou půlku těsta si také rozválejte, položte na jablka a okraje těstových placek k sobě přimačkejte. Koláč nezapomeňte nahoře rozříznout, ať má kudy unikat pára.

Pečte asi 40 minut na 170 stupňů.

V horním plátu těsta můžete vytvořit otvory vidličkou nebo je nakrájet nožem dokolečka kolem středu koláče.V horním plátu těsta můžete vytvořit otvory vidličkou nebo je nakrájet nožem dokolečka kolem středu koláče.

2) Francouzský tarte tatin

Tak tohle je opravdu postavené na hlavu! Francouzská klasika se totiž peče vzhůru nohama. A vysvětluje to známá legenda: majitelka hotelu madam Tatinová prý spálila na pánvi jablka s cukrem dohněda. Jenže koláč chtěla dodělat, a tak jablka na pánvi přikryla těstem, koláč upekla a hosté se oblizovali od ucha k uchu.

Ať už legendě věříte, nebo ne, obrácený koláč určitě zkuste. Je to zábava a navíc velká lahůdka.

Takže jak na to?

  • Oloupejte 10 jablek, zbavte je jádřinců a nakrájejte na poloviny.
  • Ze 150 gramů krystalového cukru si na pánvi připravte světle hnědý karamel – cukr jednoduše za stálého míchání rozpusťte a přidejte špetku soli. Ale pozor – horký cukr velmi pálí, takže míchejte pomalu a opatrně.
  • Odstavte z ohně, opatrně vmíchejte 80 gramů másla.
  • Přidejte jablka, obalte je karamelem a ještě asi 5 minut zahřívejte na pánvi.
  • Směs přendejte do koláčové formy, kterou nemusíte vymazávat.
  • Pokryjte rozváleným listovým těstem, které ve středu propíchejte, aby mohla unikat pára.
  • Vytvoře z těsta i okraje – namačkejte ho okolo krajů formy.

Pečte 25 minut přibližně na 180 stupňů. Po vytažení z trouby na pečicí formu položte talíř nebo podnos, který je o něco větší. Obraťte rychlým pohybem, ale velmi opatrně, ať se nepopálíte karamelem nebo o formu. Na talíř vyklopíte koláč s jablky nahoru. Nechte ho trošku vychladnout a podávejte.

Tatin nepatří k nejkrásnějším koláčům. Jenže lehce slaný karamel s jablky si vás získá na první ochutnání.Tatin nepatří k nejkrásnějším koláčům. Jenže lehce slaný karamel s jablky si vás získá na první ochutnání.

3) Irský jablečný crumble

Crumble si získal takovou oblibu, že už jen málokdo ví, odkud původně pochází. Jeho příprava je úplně jednoduchá, to mu ale na chuti ani trochu neubírá.

Crumble pečte ve velké zapékací formě, ale pokud máte i menší formy na jednu porci, rozdělte suroviny rovnou do malých forem. Každému strávníkovi pak jednoduše naservírujete dezert rovnou ve formě. Je to praktické – crumble se totiž při krájení může trochu rozpadat. 

A jak na to? 

6 velkých jablek zbavte jádřince, oloupejte a nakrájejte na plátky podobně jako u apple pie. Pro ozvláštnění chuti můžete přidat i jednu nebo dvě hrušky, které si připravte úplně stejně jako jablka. Ovoce dejte do hrnce, přidejte lžíci mleté skořice, půl hrnku vody a 2 lžíce másla a nechte asi 10 minut dusit.

Do mísy nasypte:

  • 300 gramů hladké mouky,
  • 150 gramů krystalového cukru
  • a 150 gramů másla.

Zpracujte rukama. Nevznikne kompaktní těsto, ale drobenka.

A teď už jen dokončete: jablka přendejte do zapékací formy nebo do menších formiček. Nahoru nasypte drobenku a pečte aspoň půl hodiny na 180 stupňů, dokud těsto nevytvoří na povrchu krustu.

Crumble je s jablky dokonalý, ale chybu neuděláte ani s jiným ovocem. Zkuste třeba meruňky nebo borůvky.Crumble je s jablky dokonalý, ale chybu neuděláte ani s jiným ovocem. Zkuste třeba meruňky nebo borůvky.

Rada na závěr: co když koláč hnědne, ale vevnitř ještě není hotový?

Při pečení nedělejte žádné kompromisy. Když si všimnete, že koláč hnědne, ale pomocí špejle zjistíte, že vevnitř ještě není hotový, přikryjte ho alobalem nebo pečicím papírem. Pomůže také, když v troubě zapnete funkci horkovzduch.

Stačí jen kousek – pokud povážlivě hnědnou okraje, vystřihněte si kruh, uprostřed udělejte kruhovou díru a položte na koláč. Papír přesně zakryje hnědnoucí okraje. Ale klidně můžete jednoduše přikrýt celý koláč kusem papíru.

A nezapomeňte – kvůli koláči nemusíte roztápět troubu. Zvládnete ho připravit i v remosce.

A po kterém jablečném dezertu se můžete u vás doma utlouct? Podělte se s ostatními o recept na našem Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025