13 způsobů, jak využít formičky na led

Léto je v plném proudu a formičky na led mají pohotovost. Na pár měsíců se stanou nepostradatelným pomocníkem při přípravě osvěžujících nápojů. Víte ale, že formičky můžete využít i jinak než na výrobu ledu?

Chladný nápoj vždycky zpříjemní přečkání horkého dne. Ledová míchátka ozvláštní večerní posezení s přáteli a velké ledové koule plné zamraženého ovoce nebo bylinek promění váš džbánek s vodou v umělecké dílo plné vitamínů.

Originální tvar ale není vždy nutný. Tvořítka na led totiž využijete i v jejich obvyklé hranaté podobě. Hlavní je velké množství malých nádobek. Porcička na vaření nebo mlsání jak dělaná. A co můžete v mrazáku takto skladovat?

1. Bylinky v oleji

Plodí vaše bylinky tak rychle, že ani nestíháte šťavnaté lístky konzumovat? Můžete je sice sušit, ale pokrmům s čerstvými lístečky bazalky, petržele nebo koriandru se nic nevyrovná.

Natrhejte bylinky do formiček na led a zalijte je olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Máte tak základ do omáček, polévek, pod maso nebo na bylinkovou bagetu.

2. Pesto

Z medvědího česneku, z bazalky nebo třeba z mladých kopřiv. Ať už vytvoříte jakékoliv pesto, nezapomeňte jednu várku zamrazit do formiček na led. Díky malým porcím s nimi snadno dochutíte pokrmy i bez nutnosti načínat další skleničku.

V mrazáku navíc pesto vydrží delší dobu.

Náš tip: Formičky s pestem uzavřete ještě navíc do igelitového sáčku. Především medvědí česnek je silně aromatický a svoje aroma by mohl přenést i na ostatní uskladněné potraviny.

3. Karamelizovaná cibule

Tato chuťovka vyžaduje čas. Hodně času. A hodně trpělivosti. Když už u těžké pánve strávíte tak dlouhou dobu, připravte rovnou větší dávku této dobroty.

Zbytek napěchujte do malých formiček a použijte do omáček, k masu, do bramborové kaše, zeleninových pyré nebo jen jako chuťovku na chleba s máslem.

13 způsobů, jak využít formičky na led.13 způsobů, jak využít formičky na led.

4. Jogurt s blízkým datem spotřeby

Chystáte se na dovolenou a v lednici máte jogurty s blížícím se datem spotřeby? Pokud nestíháte zásoby dojíst, můžete je zamrazit a po návratu použít třeba do smoothie.

5. Káva

Posuňte přípravu ledové kávy ještě na vyšší úroveň. Ledové kostky kávy můžete také hodit do mixéru a připravit z nich kávovou ledovou tříšť. Přidejte kopeček zmrzliny, šlehačku a hrst drcených kakaových bobů a užijte si báječné letní osvěžení.

6. Směs zeleniny

Mrkev, celer, petržel a bylinky. Kombinace vhodná do nejedné polévky nebo omáčky. Pokud nechcete špinit nádobí při každém vaření, připravte si zeleninu do zásoby.

7. Víno

Nezvládli jste vypít celou láhev? Neplýtvejte zbytky a víno dejte zamrazit do formiček. Máte tak po ruce trochu vína do omáček, pod maso nebo třeba jako letní osvěžení do sangrie.

Náš tip: Do sangriových kostek přidejte nadrobno nasekané kousky ovoce, v zimě do zbytku vína zase přidejte koření na svařák.

8. Zázvor

Najemno utřený zázvor můžete použít do polévek a omáček s přídechem orientu, k masu nebo i do říznějších koláčů či sušenek.

Využijete ho i při nachlazení do čajů nebo smoothie. Příliš to s ním ale nepřehánějte, malé formičky naplňte raději jen do poloviny jejich výšky. Tím si připravíte dostatečně malé porce.

9. Ovocná šťáva

Zamražené ovocné šťávy se hodí do nápojů, smoothie, přesnídávek nebo do jogurtů.

Vedle sezónního ovoce z vlastní zahrádky můžete připravit malé porce limetkové nebo citronové šťávy, kterou upotřebíte často i při slaných receptech.

Ovocná dřeň nebo šťáva či zamražený jogurt. Ledové kostky výborně doplní ovocné smoothie.Ovocná dřeň nebo šťáva či zamražený jogurt. Ledové kostky výborně doplní ovocné smoothie.

10. Výpek nebo vývar

Vůni čerstvě vypražené křupavé slaniny se jen těžko odolává. A teď si představte, že můžete mít výpek ze slaniny k dispozici při vaření i bez nutnosti dlouze obracet plátky slaniny na pánvi.

Do formiček na led přelijte i zbytky vývaru. Oceníte je při přípravě polévek, omáček i těstovin.

11. Pečený česnek

Stejně jako karamelizovaná cibule je i pečený česnek gurmánský požitek. Příprava je ale časově náročná. Až se tedy příště odhodláte a palice česneku vložíte pokapané olejem s bylinkami na dvě až tři hodiny do trouby, vyrobte si rovnou větší zásobu.

Jednotlivé stroužky můžete ještě pokrájet na drobnější kousky nebo rovnou celé vkládat do formiček na led, zakápnout olivovým olejem a je hotovo. Skvěle se hodí do slaných pokrmů, polévek, omáček, salátů, k masu nebo jen tak na chleba.

12. Aloe vera

Rostlina s mimořádnými hojivými a chladivými účinky rychle dorůstá. Především v létě má pro růst ideální podmínky. Proto se nebojte uříznout i větší kousky této rostliny, nakrájet je na kostičky a zamrazit.

13. Ovoce v čokoládě

Dohonila vás mlsná? Pro takové chvíle se hodí mít v mrazáku jednu formičku na led plnou malých porcí čokoládového hřešení.

Jahody a čokoláda k sobě zkrátka patří.Jahody a čokoláda k sobě zkrátka patří.

Do nádobek vložte celou jahodu, třešeň nebo kousek většího ovoce. Zalijte rozpuštěnou čokoládou a dejte zamrazit. Malé porce můžete ujídat samotné nebo je použijte do milkshaků.

Náš tip: Pokud vás čokoláda z obchodu příliš neoslovuje, vyrobte si zdravější variantu kakaové dobroty. Smíchejte jednu malou nádobku rozpuštěného kokosového oleje s jednou nádobkou javorového sirupu, promíchejte vidličkou, aby se tekutiny spojily, a pomalu vidličkou zapracujte dvě nádobky kvalitního kakaa. Pokud by na vás byla výsledná směs příliš sladká, uberte část javorového sirupu a nahraďte ji kokosovým olejem.

Máte další tipy, jak využít v kuchyni formičky na led? Napište nám je na náš Facebook.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025