13 originálních způsobů, jak v létě využít formičky na led | Blog Mall.cz

13 originálních způsobů, jak v létě využít formičky na led

Léto je v plném proudu a formičky na led mají pohotovost. Na pár týdnů se vždycky stanou nepostradatelným pomocníkem při přípravě osvěžujících nápojů. Víte ale, že formičky využijete i jinak než na výrobu ledu?

1. Bylinky v oleji

Rostou vaše bylinky tak rychle, že nestíháte šťavnaté lístky konzumovat? Můžete je sice sušit, ale grilovanému masu s čerstvými lístečky bazalky, petržele nebo koriandru se nic nevyrovná.

Připravte bylinky do formiček na led a zalijte je olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Máte tak základ pod maso nebo na bylinkovou bagetu, ale i do omáček a polévek.

Bez bylinek se pořádná grilovačka neobejde. Do formiček na led dejte zamrazit celé lístky nebo rozmixovanou směs bylinek. • 

2. Pesto

Z medvědího česneku nebo třeba mladých kopřiv – ať už vytvoříte jakékoliv pesto, nezapomeňte jednu várku zamrazit do formiček na led. Díky malým porcím s nimi snadno dochutíte pokrmy a nemusíte načínat další skleničku.

V mrazáku navíc pesto vydrží klidně i půl roku.

Náš tip: Formičky s pestem uzavřete ještě navíc do igelitového sáčku. Především medvědí česnek je silně aromatický a svoje aroma přenáší i na ostatní uskladněné potraviny.

3. Karamelizovaná cibule

Tato dobrota vyžaduje čas. Hodně času. A hodně trpělivosti. Když už u pánve strávíte tak dlouhou dobu, připravte rovnou větší dávku.

Zbytek napěchujte do malých formiček a použijte do omáček k masu, do bramborové kaše, zeleninových pyré nebo jen jako chuťovku na chleba s máslem.

Karamelizovaná cibule dochutí omáčky, zpříjemní chuť masa nebo vylepší vařené brambory. • 

4. Jogurt s blízkým datem spotřeby

Chystáte se na dovolenou a v lednici máte jogurty s blížícím se datem spotřeby? Pokud nestíháte zásoby dojíst, můžete je zamrazit a po návratu použít třeba do smoothie.

5. Káva

Ledová káva je stálice mezi letními drinky. Posuňte její přípravu na vyšší úroveň. Zamražené ledové kostky kávy hoďte do mixéru a připravte z nich kávovou ledovou tříšť. Přidejte kopeček zmrzliny, šlehačku a hrst drcených kakaových bobů a užijte si báječné letní osvěžení.

6. Směs zeleniny

Mrkev, celer, petržel a bylinky. Kombinace vhodná do nejedné letní polévky nebo omáčky. Pokud nechcete špinit nádobí při každém vaření, připravte si zeleninu do zásoby.

Zeleninu zamrazte třeba ve formě pyré. • 

7. Víno

Nezvládli jste vypít celou láhev? Neplýtvejte zbytky a víno dejte zamrazit do formiček. Máte tak po ruce trochu vína do omáček, pod maso nebo třeba jako letní osvěžení do sangrie.

Náš tip: Do sangriových kostek přidejte nadrobno nasekané kousky ovoce, v zimě do zbytku vína zase přidejte koření na svařák.

8. Výpek nebo vývar

Vůni čerstvě vypražené křupavé slaniny se jen těžko odolává. A teď si představte, že můžete mít výpek ze slaniny k dispozici při vaření i bez nutnosti dlouze obracet plátky slaniny na pánvi. Stačí ho zamrazit.

Do formiček na led přelijte i zbytky vývaru. Oceníte je při přípravě polévek, omáček i těstovin.

9. Ovocná šťáva

Zamražené ovocné šťávy se hodí do nápojů, smoothie, přesnídávek nebo do jogurtů. Vedle sezónního ovoce z vlastní zahrádky připravte i malé porce limetkové nebo citronové šťávy, kterou upotřebíte často i do slaných receptů.

Ovocná dřeň nebo šťáva či zamražený jogurt. Ledové kostky výborně doplní ovocné smoothie nebo koktejly. • 

10. Pečený česnek

Stejně jako karamelizovaná cibule je i pečený česnek gurmánský požitek. Příprava je ale časově náročná. Až se tedy příště odhodláte a palice česneku vložíte pokapané olejem s bylinkami na dvě až tři hodiny do trouby, vyrobte si rovnou větší zásobu.

Jednotlivé stroužky můžete pokrájet na drobnější kousky nebo rovnou celé vkládat do formiček na led, zakápnout olivovým olejem a je hotovo. Skvěle se hodí do slaných pokrmů, salátů, k masu nebo jen tak na chleba při večerním posezení na zahradě.

11. Zázvor

Najemno utřený zázvor můžete použít do polévek a omáček s přídechem orientu, k masu nebo i do říznějších koláčů či sušenek.

Využijete ho třeba při nachlazení do čajů nebo smoothie. Příliš to s ním ale nepřehánějte, malé formičky naplňte raději jen do poloviny jejich výšky. To bude vždy na jednu porci až až.

Zázvor je hodně silný – na jednu porci do čaje nebo smoothie stačí naplnit formičky na led jen do poloviny výšky. • 

12. Aloe vera

Rostlina s mimořádnými hojivými a chladivými účinky rychle dorůstá. Především v létě má aloe vera pro růst ideální podmínky. Proto se nebojte uříznout i větší kousky této rostliny, nakrájet je na kostičky a zamrazit.

Až na vás přijdou chutě, připravte si z nich zdravé smoothie nebo třeba ledový čaj.

13. Ovoce v čokoládě

Dohonila vás mlsná? Pro takové chvíle se hodí mít v mrazáku jednu formičku na led plnou malých porcí čokoládového hřešení.

  • Do nádobek vložte celou jahodu, třešeň nebo kousek většího ovoce.
  • Zalijte rozpuštěnou čokoládou a dejte zamrazit.
  • Malé porce můžete ujídat samotné nebo je použijte do mléčných koktejlů.

Náš tip: Pokud vás čokoláda z obchodu příliš neoslovuje, vyrobte si zdravější variantu kakaové dobroty:

  1. Smíchejte jednu malou nádobku rozpuštěného kokosového oleje s asi jednou nádobkou javorového sirupu – podle chuti.
  2. Promíchejte vidličkou tak, aby se tekutiny spojily.
  3. Pomalu zapracujte dvě nádobky kvalitního kakaa.

Jahody a čokoláda k sobě zkrátka patří. • 

Při tvoření osvěžujících mražených zásob nemusíte využít jen klasické formičky v hranaté podobě. Existují různé druhy! Podívejte se sem.

Máte další tipy, jak využít v kuchyni formičky na led? Napište nám je do komentářů.