10+1 tip, jak šikovně využít slupku od banánů | Blog Mall.cz

10+1 tip, jak šikovně využít slupku od banánů

Vychutnáte si sladký banán a slupku jednoduše vyhodíte do koše? Chyba! Právě banánová slupka je totiž pro domácnost hotový poklad. Postará se o vaše zdraví a dokonce uklidí celý byt. Čtěte, k čemu všemu můžete slupku použít.

Banány jsou známé jako rychlý zdroj energie, který si pochvalují především sportovci. Slupka je ale pro většinu lidí odpadem. Přitom právě ta vám může posloužit ze všeho nejvíc.

Krása, zdraví, zahradničení i úklid. To jsou jen některé oblasti, kde uděláte se slupkou terno. Obsahuje totiž vlákninu, řadu vitamínů, minerálů i antioxidantů, které pečují o vaše tělo i domácnost. Navíc má antibakteriální účinky. Víte, jak se dá banánová slupka použít?

1. Banánový krém na boty

Abyste měli krásně lesklé kožené boty, nemusíte zrovna kupovat drahé krémy. Stejnou službu vám udělá i banánová slupka. Potřete kožený povrch vnitřkem slupky, vyleštěte a nakonec ještě přetřete hadříkem. Boty budou jako nové.

Nevyhazujte slupky od banánů. Jsou dokonalým přírodním čistidlem na boty. • 

2. Přírodní bělení zubů

Chcete-li mít zářivý úsměv, sáhněte po exotické slupce. Obsahuje totiž minerální látky jako mangan nebo hořčík, které zbaví zubní sklovinu skvrn a vybělí ji. Stačí přidržet pár minut vnitřní stranu slupky na zubech. Pak si je vyčistěte zubní pastou a celý proces opakujte každý den. Po několika dnech uvidíte rozdíl.

3. Hnojení květin

Banánové slupky jsou také nejlepším hnojivem pro pokojové rostliny. Nakrájejte slupky na malé kousky a smíchejte je s hlínou, ve které květiny pěstujete. Připravit ale můžete i speciální banánovou zálivku:

  1. Slupky ze zralých banánů zalijte vodou.
  2. Nechte je v uzavřené sklenici přes noc vylouhovat.
  3. Vzniklý roztok přidejte do konvičky k vodě na zálivku a květiny jí zalévejte.

A pokud máte zahradu, využijte slupky i na kompost. Rychle se rozkládají a dodají půdě potřebné živiny.

4. Odstranění bradavic

Babských receptů na léčbu bradavic existuje celá řada. Kromě známého vlaštovičníku je osvědčeným lékem i banánová slupka. Obsahuje totiž antioxidanty, které vás neodbytných výrůstků zbaví.

Potírejte bradavici několikrát denně vnitřní stranou slupky. Nebo si ze slupky kousek vyřízněte, přiložte ji na kůži a přelepte náplastí. Nejlepší bude, když ji necháte působit přes noc. Za pár týdnů se bradavice zbavíte.

Banánová slupka je jedničkou i pro zdraví. Hydratuje pokožku, zbavuje ji vrásek i bradavic. • 

5. Leštička stříbra

Pomocí banánové slupky rozzáříte i zašlé šperky nebo stříbrné příbory. Slupka totiž obsahuje kyseliny, které kovové předměty vyleští a zbaví začernání. Potřete její vnitřní stranou dané místo a vyleštěte hadříkem.

Pokud jsou šperky hodně ošuntělé, vyrobte silnou banánovou leštěnku, která si s nimi poradí:

  1. Slupky rozmixujte.
  2. Přidejte k nim lžíci vody.
  3. Vzniklou čisticí kašičku dejte na hadřík a potírejte jím zašlé místo, až předměty vycídíte.

6. První pomoc na komáří píchnutí

Zvlášť jaro a léto je pro hmyz hotový ráj. Komáří štípnutí ale dokáže pěkně potrápit. Nepříjemného svědění se jednoduše zbavíte pomocí zbytku z banánu – slupky.

Masírujte slupkou místo vpichu asi 5 minut. Nechte banán chvíli působit a pak opláchněte vodou. Polysacharidy, které slupka obsahuje, zničí otok, svědění i zarudnutí kůže.

Vzpomeňte si na slupkovou medicínu i při kožní vyrážce nebo alergii. A pokud jste při sportu přišli k pár modřinám, poradí si i s nimi – urychlí jejich hojení.

7. Odpuzovač mšic

Jaro je tady a záhony se probouzí. S nimi ale i mšice, které zahradníky trápí hlavně v rozkvetlých růžích. Zakopejte slupky pod povrch zeminy. Mšice jejich vůni nesnáší a poputují jinam. Slupky jsou zároveň výborným hnojivem, takže rostlinám prospějete dvojnásob.

Banánová slupka rozhodně nepatří do koše! Máte-li zahradu, využijte ji na kompost, k hnojení rostlin nebo odstranění mšic. V domácnosti vám zase pomůže uklidit nebo se postará o vaše zdraví. • 

8. K uvolnění třísek

Hrátky na zahradě mají různé následky. I když zadření třísky patří k těm lehčím, pro děti může být pořádně nepříjemné. Ulehčete jim trápení – stačí na kůži přiložit banánovou slupku a nechat působit. Klidně celý den. Enzymy, které banán obsahuje, postupně vytlačí třísku ven. Večer už ji jednoduše vyndáte pinzetou – rychle a bezbolestně.

9. Pleť bez kazu

Trápí vás pupínky? Udělejte si každý večer banánový peeling a je po problému. Buďte ale opatrní! Banánová slupka může být někdy od postřiku – obličej si proto masírujte jen vnitřní stranou. Nebo vnitřek slupky vydlabejte a udělejte si z něj masku – zbavíte se tak odumřelých buněk.

Banán navíc obsahuje ovocné kyseliny, které akné vyhojí. Nechte ho na pleti působit asi 20 minut, pak ho opláchněte studenou vodou.

10. Se slupkou ke šťavnatému masu

Pokud chystáte slavnostní oběd a chcete si být jistí, že se vám maso nevysuší, vezměte si na pomoc banánovou slupku. Přidejte ji na dno pekáče pod maso – zabrání vysušení, takže bude pečínka krásně šťavnatá. Nezapomeňte ale předtím slupku pořádně opláchnout pod vodou. Nebo si kupte bio banán, u kterého máte jistotu, že není od postřiků.

Kromě domácnosti a vaše zdraví pečují banánové slupky i o vaši pohodu. Díky obsahu látky serotoninu podporují dobrou náladu a jsou přírodním antidepresivem. • 

A co je nejlepší? Banánová slupka funguje i jako přírodní antidepresivum! Pokud máte špatnou náladu, lék je jednoduchý – připravte si třeba výživnou svačinku z banánové slupky. I ta je totiž k jídlu.

  1. Slupku asi 10 minut povařte.
  2. Pak ji rozmixujte a nařeďte trochou vody.

Vydatný nápoj je bohatý na serotonin – látku, která povzbuzuje dobrou náladu a pozitivní myšlení. Tak na zdraví!

Máte další triky do domácnosti? Podělte se s námi o svoje zkušenosti na Facebooku.