Zatloukat je dřina. Usnadněte si práci pistolí na hřebíky! | Blog Mall.cz
Zatloukat je dřina. Usnadněte si práci pistolí na hřebíky!

Zatloukat je dřina. Usnadněte si práci pistolí na hřebíky!

Čeká vás stavba krovů nebo rekonstrukce chalupy? Pistole na hřebíky vám při ní ušetří spoustu práce!

Budování dřevostavby, oprava střechy nebo krovů, rekonstrukce chalupy, stavba kůlny… To všechno jsou činnosti, při kterých spotřebujete stovky či tisíce hřebíků. Proto se v takovém případě vyplatí zvážit nákup nebo vypůjčení hřebíkovačky.

3 hřebíky za vteřinu

Hřebíkovačka, neboli pistole na hřebíky, je sofistikovaný nástroj, který vám neskutečně usnadní práci. Nejčastěji je poháněn plynem nebo stalačeným vzduchem, některé nástroje fungují také na elektromagnetické bázi. Běžě dostupné hřebíkovačky dokáží "zatlouci" až 3 hřeby za sekundy. Hřebíky jsou do pistole doplňovány v podobných blocích, jako sponky do sešívačky. Může se jednat také o kotouče spojené drátem nebo plastovým lankem. Hmotnost přístroje se pohybuje okolo 3 kilogramů a ceny jsou v rozpětí od 5 do 25 tisíc korun.

Nebezpečná pomůcka 

Jedním z důležitých kriterií, kterými byste se měli při nákupu hřebíkovačky řídit, je typ spouštěcího mechanismu. Nejčastěji se setkáme se sekvenčními, nebo kontaktními pistolemi. První jmenované jsou jednoznačně bezpečnější. K jejich aktivaci je totiž třeba provést sérii úkonů, jinak se mechanismus nespustí a hřeb z pistole nevyletí. Sekvence sloužící k aktivaci hřebíkovačky vypadá takto: přední část nástroje musíme nejprve přiložit k pracovnímu povrchu a poté zmáčkout spoušť. Pistole vystřelí hřebík. Pokud chceme aplikovat další, musíme pistoli odtáhnout od pracovní plochy, pustit spoušť, znovu ji stisknout a opět přiložit hřebíkovačku k povrchu.

Oproti tomu, u kontaktní hřebíkovačky můžeme držet spoušť neustále a hřebík vystřelí při každém kontaktu s podložkou. Je samozřejmé, že tento spouštěcí mechanismus je mnohem nebezpečnější, protože mnoho lidí drží spoušť neustále a po skončení práce ji zapomenou uvolnit. Pak stačí, aby zavadili špičkou přístroje o nábytek nebo třeba vlastní koleno a může dojít k velmi ošklivému úrazu.

Důvěřujte odborníkům 

Při výběru také berte ohled na to, zda jsou k vámi zvolenému modelu dostupné všechno potřebné doplňky. Jedná se především o hřebíky a plynové kartuše, případně kompresor. Nákup či zapůjčení pak realizujte ve specialozovaném obchodě a vždy se dopředu poraďte s odborníkem, který vám na základě vašich potřeb doporučí to nejlepší. Hřebíkovačka je velmi mocný nástroj, jehož nesprávné použití však může způsobit tragédii.

KVALITNÍ NÁŘADÍ MŮŽETE ZAKOUPTI ZDE >>