10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Založte si kompost a přeměňte bioodpad na hnojivo!

Odumřelé rostliny ze zahrádky, zbytky úrody nebo organický odpad z kuchyně jsou ideálním materiálem pro kompostování. Abyste mohli kompostovat, nemusíte mít zahradu – kompost je možné postavit i na balkoně, nebo si můžete pořídit moderní vermikompostér přímo do domácnosti. Během roku se kuchyňský bioodpad promění ve vyživující a ekologické hnojivo, které lze využít ke hnojení rostlin doma i na zahradě.


Jak založit kompost

Začněte tím, že najdete vhodný prostor pro umístění kompostu. Ideální jsou spíše stinná místa, kde se dobře drží vlhkost. Může se jednat například o nevyužitý kout zahrady. Poté si rozmyslete, jaké rozměry bude váš kompost mít. Obvykle se doporučuje minimálně 1 × 1 metr, ale vždy záleží především na vašich možnostech i množství bioodpadu. 

Kompost můžete vystavět z palet, prken a dalších materiálů, důležité však je, nechat jednu ze stran dobře přístupnou, abyste mohli odebírat hotové hnojivo. Je třeba také zachovat po stranách průduchy, které zajistí přísun vzduchu. Pokud kompost nechcete stavět svépomocí, můžete si pořídit již hotové kompostéry s víkem. 

Založte si kompost a přeměňte bioodpad na hnojivo

Kdy je nejvhodnější čas pro založení kompostu?

Kompost je nejlepší zakládat na podzim, kdy se příroda ukládá ke spánku, a na zahradě máte dostatek materiálu ze záhonů. Jedná se o zbytky rostlin, hlíny, větviček, listí nebo spadaného ovoce. 


Co patří do kompostu, a co byste raději měli vynechat?

První vrstvu kompostu by měly tvořit klacíky a štěpky, které se starají o dostatečné provzdušnění. Na tento základ lze střídavě vrstvit zeminu a organický odpad. Ten můžeme dělit na dva druhy:

  • Zelený organický odpad, který je bohatý na dusík (tráva, hnůj, popel, zbytky rostlin, zeleniny a ovoce). 
  • Hnědý organický odpad s vysokým obsahem uhlíku (štěpka, hlína, piliny, kůra, jehličí aj.).

Ideálně by měl kompost obsahovat obě vrstvy, které se navzájem mísí do sebe. Díky tomu docílíte vyváženého hnojiva, které růst rostlin podpoří! 


Co patří do kompostu a co tam rozhodně nepatří?

  • Odřezky a přebytky ovoce a zeleniny
  • Listí a tráva
  • Větvičky a jehličí
  • Suché a odkvetlé rostliny
  • Káva a čajové sáčky
  • Vaječné skořápky
  • Kůra ze stromu
  • Odřezky masa
  • Kosti
  • Potištěný papír
  • Sklo a plasty
  • Mléčné výrobky
  • Rostliny napadené škůdci
  • Plesnivé ovoce a zelenina
  • Psí a kočičí exkrementy
  • Pečivo a další zbytky jídel

Při správné péči se za rok dočkáte výživného hnojiva

Přeměna z bioodpadu na kompost trvá přibližně jeden rok. Proces velmi urychlí, pokud během roku několikrát přehážete kompost rýčem nebo vidlemi, aby se jednotlivé vrstvy lépe propojily. 

Čas od času byste měli zkontrolovat, zda je vlhkost v kompostu optimální. Stačí provést jednoduchý test – naberte kompost do dlaně a silně jej stiskněte. Neměla by vám skrze prsty protékat voda a stlačená hmota by měla po uvolnění držet pohromadě. 

Jestliže je kompost příliš suchý, jemně jej prolijte vodou z konve, ale nepřežeňte to – mohl by začít zapáchat. Pokud jej naopak potřebujete vysušit, přidejte suchý bioodpad a promíchejte jej. 

Zralý kompost můžete využít na hnojení trávníku, květin, ovocných stromů nebo zeleniny.

Založte si kompost a přeměňte bioodpad na hnojivo

Pro kuchyňský bioodpad je ideální domácí vermikompostér

Pokud nemáte zahradu, ani možnost sestavit kompost na balkoně, a přesto chcete kuchyňský bioodpad efektivně využívat, máme řešení! Tím je populární vermikompostér, do kterého můžete odkládat organické zbytky z kuchyně, jako jsou odřezky ze zeleniny a ovoce, kávové sedliny, čajové sáčky, zbytky pokojových rostlin nebo skořápky od vajíček.

Založte si kompost a přeměňte bioodpad na hnojivo!

Jak funguje vermikompostér? Bez kalifornských žížal se neobejdete!

Vermikompostér je tvořen minimálně dvěma nádobami, které jsou propojeny sítem a zaklopeny víkem, aby se případný zápach nešířil do okolí. Nedílnou součástí vermikompostéru jsou kalifornské žížaly, které jsou velmi výkonné a rostlinné zbytky přeměňují na kvalitní humus – tzv. žížalí čaj, který protéká do spodní nádoby. Ten slouží jako skvělé hnojivo pro pokojové i balkonové květiny.



Další zajímavé články z naší dílny článků

Trápí vás mravenci ve skleníku? Poradíme vám, jak na ně!

Mravenci jsou ze své podstaty užitečný hmyz – jsou výkonnými sběrači, lovci i staviteli. Dokážou ulovit velké...celý článek

Pořiďte si domů rostliny, které čistí vzduch

Čistý vzduch je dnes spíše vzácností, a to i na menších vesničkách v přírodě. Řešením může být čistička... celý článek

Hydroponický systém aneb domácí zahrádka

Hydroponický systém pěstování přináší rychlejší a mohutnější růst rostlin, zelenina má více vitamínů, je čistá... celý článek