Zahrádkářský kalendář: duben | Blog Mall.cz

Zahrádkářský kalendář: duben

Se začátkem dubna už jsou zahrádkáři doma k neudržení. A to je dobře – je totiž nejvyšší čas na první záhonky, postřik stromů či finální úpravu trávníku!

V březnu jste zvládli zaset semínka, zkontrolovat zahradu po zimě a ostříhat stromky. V dubnu na vás čeká další dávka příjemné práce.

1. Sazenice jsou na cestě mezi teplem domova a záhonky

Obavy z přízemních mrazíků jsou ještě na místě. Předpěstované sazenice rajčat, paprik či kedluben proto dejte do skleníku a na venkovní výsadbu počkejte až po třech zmrzlých – svátcích Pankráce, Serváce a Bonifáce v půlce května.

Bez obav vytvořte záhonky bylinek nebo jimi osázejte nádoby se substrátem pro bylinky. Zkuste třeba:

  • majoránku,
  • oregano
  • či kopr.

Milovníci salátu se už vrhají na sázení salátů a setí rukoly. Na záhonky patří také mrkev, hrách či červená řepa. A nezapomeňte na ředkvičky – hodí se na záhon, ale i do skleníku či pařeniště, kde vyrostou ještě rychleji.

Pokud byste letos rádi vyzkoušeli melouny, neponechávejte nic náhodě – plodí pozdě, takže si je předpěstujte co nejdřív, ať je také můžete brzy vysadit ven.

Už jsou tady zas. Nejlepší řešení v boji proti slimákům představují indičtí běžci – kachny, které se slimáky s chutí živí. • 

2. Věnujte další péči stromkům

Ideální čas na stříhání stromků je v březnu, takže pokud jste to nestihli, na nic nečekejte a vrhněte se na to co nejdřív.

V dubnu byste měli zvládnout také postřik proti přezimujícím škůdcům. Nejvíce nebezpečné jsou pro vaše stromky:

  • mšice,
  • svilušky,
  • štítenky
  • či píďalky.

Kromě toho zabráníte včasným postřikem i dvěma velkým postrachům zahrádkářů – kadeřavosti broskvoní a padlí na angreštu

Na postřik si vyhraďte den, kdy teploty dosahují aspoň 10 stupňů. Důležité je bezvětří – vítr by foukal postřik přímo na vás a do okolí stromku. Podívat se na předpověď počasí se vyplatí i kvůli dešti. Ten by totiž postřik ze stromků důkladně smyl.

Vypěstovat pořádnou úrodu angreštu je kvůli americkému padlí kumšt. Je důležité angrešt provzdušňovat průřezem, pečlivě shrabovat spadané listí a také postříkat celé rostliny. • 

3. Potěšte se květinovou zahrádkou

Možná jste si ze zahradnictví přinesli narcisky, tulipány nebo petrklíče, kterými se teď kocháte doma na okně. Po odkvětu je nezapomeňte vysadit do květinové zahrady. Příští rok opět vykvetou a budou vám dělat radost svými barvami i nádhernou jarní vůní.

V dubnu se pusťte také do vysazování a vysévání trvalek kvetoucích v létě a na podzim. Zahrádkáři je také právě v tomto měsíci množí rozdělováním trsů.

Pěstitelé růží se v dubnu zaměří na postřik proti pilatkám a na zastřihování. Růže řezejte vždy před vyrašením, ať rostlinu zbytečně neoslabujete. Při řezu se snažte květinu rozvětvovat do šířky, ale zároveň odřezávejte výhony, které růži nadměrně zahušťují.  Použijte pořádně naostřené nůžky a bytelné rukavice.

Toužíte po záplavě narcisek ve své zahradě? Žádný problém. Dopřejte rostlinám dostatek slunce, jen velmi mírné hnojení a vydatnou zálivku. • 

4. Nezapomněli jste na trávník?

O trávník jste se možná stihli postarat už v březnu. Pokud ne, zaměřte se na doplnění holých míst a odstraňování plevelů. Nenechte je v trávníku vykvést – jinak se velmi rychle a intenzivně rozmnoží.

V dubnu trávník poprvé posekejte, pohrabte a provzdušněte speciálními hráběmi nebo vertikutátorem. Díky tomu ho zbavíte mechu a starých zetlelých částí rostlin, které dusí mladou jarní trávu. Trávník zhoustne, protože se ke kořínkům snadněji dostanou živiny i voda.

5. Pozornost si zaslouží i balkonovky a pokojovky

Rozmarýn, citrusy nebo fuchsie. To všechno jsou rostliny, které vám od jara až do podzimu dělají radost třeba na balkoně. V dubnu je ideální doba ukončit zimování rostlin a z domu je vrátit na jejich venkovní stanoviště. Nízké teploty zvládnou, ale pozor na mrazy – ty je mohou zahubit.

Zároveň zkontrolujte, zda rostliny přes zimu nenapadli škůdci, například puklice.

Vrhněte se i na přesazování pokojových rostlin. Pokud to potřebují, dopřejte jim větší květináč, a hlavně vydatnou zálivku hned po přesazení. Pak je zalévejte jen mírně, dokud nebude jasné, že se rostlina dobře ujala.

Když už, tak už! Při přesazování nedávejte pokojovky do příliš velkého květináče – rostly by totiž do kořenů a ne do listů a květů. Respektujte potřeby rostlin. Zatímco třeba palmám a citrusům vyhovují vysoké a úzké květináče, azalky a kaktusy si libují v mělkých nádobách. • 

Podělte se s námi o své dubnové pěstitelské tipy na Facebooku – na čem právě teď pracujete?