Vyrobte si přírodní antiparazitika pro psy a kočky | Blog Mall.cz

Vyrobte si přírodní antiparazitika pro psy a kočky

Odčervení a injekce proti vzteklině musí vaše kočka nebo pes zvládnout pravidelně každý rok bez pardonu. Horší je to s prevencí proti klíšťatům a blechám, kterým už brzo začne sezona. Tak na ni buďte připravení.

Určitě to znáte: vy nebo děti se mazlíte s vaším psem nebo kočkou a ať už to svému chlupatému mazlíkovi dovolíte, nebo ne, rád tráví čas v posteli nebo na gauči. Pak si ale všimnete, že má zvíře blechu nebo klíště – nejběžnější vnější parazity – a problém je na světě.

Invaze parazitů skrz chlupatého mazlíka může dvounohým členům vaší domácnosti způsobit:

  • kožní problémy a další alergické reakce,
  • boreliózu či zánět mozkových blan,
  • zánět po kousnutí parazitem.

I když je váš mazlík profíkem na dělání psích očí, „trápení” antiparazitiky mu neodpouštějte. 1 bleška nalezená v jeho kožichu totiž znamená, že se po vaší domácnosti mohou pohybovat další stovky blech. • 

Prevence má smysl

S prevencí je nejlepší začít hned v březnu – hlavně když víte, že žijete v oblasti se zvýšeným rizikem nakažených klíšťat. Do karet vám sice hraje mrazivý přelom února a března, který zpomalí aktivitu klíšťat i blech, jenže parazité jsou čím dál odolnější.

Ideální je začít lehkým repelentem s:

  • tea tree olejem,
  • rozmarýnou
  • nebo třeba citronelou.

Repelent z tea tree oleje vám sice může příjemně vonět, ale blechy a klíšťata odpuzuje nepříjemným zápachem.

Tea tree olej je velmi koncentrovaný a pro vašeho mazlíka může být v nezředěné formě nebezpečný. Ani na malá místečka napadená blechami či klíšťaty nepoužívejte nezředěný olej. • 

Také můžete přidat pár kapek oleje do šamponu, kterým zvíře umýváte, nebo rovnou pořídit tea tree šampon pro psy. Pro zvířata, která se nekoupou, použijte práškový šampon s repelentem.

Pokud máte obavy, že nedokážete svému psovi nebo kočce zabránit v kousání do srsti a olizování, raději mu stříkněte za krk pipetu s antiparazitikem nebo pořiďte obojek. Tea tree olej by vašemu mazlíkovi dobře v břichu neudělal.

Oblíbeným psím antiparazitikem je i rozmarýnový repelent, který ale musíte povařit. Ideální je postříkat psa vždy před venčením: na nohy a hřbet nebo na šátek, který mu uvážete vedle obojku.

Rozmarýn má antioxidační účinky a obsahuje železo, vápník a vitamín B6 a doporučuje se i jako součást krmiva psů. Takže když váš pes olízne kůži nebo chlupy postříkané repelentem, nic se neděje. • 

Domácí antiparazitika využijte jenom jako doplněk v oblastech se zvýšeným výskytem nemocí z klíšťat. Kvůli riziku boreliózy či zánětu mozkových blan se vyplatí aplikovat klasická antiparazitika, která mají v hlavní sezoně parazitů vyšší účinnost.

Přírodní obojky odradí parazity

Domácí antiparazitika jsou ideální pro start sezony parazitů nebo jako doplňková prevence. Na každého psa či kočku totiž bylinky působí různě a nemusí být na rozdíl od klasických antiparazitik dostatečně silné.

Kromě domácího repelentu tak svému mazlíčkovi pořiďte také spot-on kapky nebo antiparazitický obojek. I ten může být přírodní.

Přírodní obojky jsou ideální, když máte doma malé děti nebo se obáváte reakce vašeho mazlíka na klasický obojek proti klíšťatům a blechám. Navíc je vhodný i pro štěně nebo kotě a také pro březí feny a kočky.

Přírodní obojky jsou nejčastěji založené na silicích z indického stromu margósy. Jeho kůra, olej nebo i listy jsou oblíbené pro antibakteriální a antiparazitické účinky. • 
Přírodní obojek je založený na mixu přírodních látek, které obsahují silice – vonné látky, získávané z bylin. Takže pokud si vaši psi při hře omylem prokousnou obojek a pak ho rozkoušou, nic se jim nestane.

Jediné, co by vás mohlo překvapit, je silné aroma. Obojky fungují díky přírodním látkám, které mají docela intenzivní vůni.

Pokud jste na vůně hákliví, rozhlédněte se mezi klasickými antiparazitiky.

Tip: Po procházce nezapomeňte svého psa prohlédnout. Přečtěte si v článku, na co při prohlídce nezapomenout a jak klíště správně vytáhnout.

Kočky jsou velmi čistotné, takže si mohou slízat i repelent. Proto je pro ně nejlepší variantou obojek. • 
Jaký přípravek funguje nejlépe na vašeho mazlíka? Podělte se s námi o své zkušenosti na Facebooku.