Video: vyrobte si s dětmi fidget spinner | Blog Mall.cz

Video: vyrobte si s dětmi fidget spinner

Hračka fidget spinner je hitem posledních týdnů a pokud máte doma školáka, nejspíš jste o ní už taky slyšeli. Možná ale nevíte, že vyrobit vlastní fidget spinner je otázkou chvilky, při které si s dětmi užijete spoustu zábavy. Na videu vám ukážeme, jak na to! 

Dřív to bylo jojo, teď je to fidget spinner. Antistresová hračka baví nejen školou povinné děti, ale také jejich přepracované rodiče.

Jde přitom o jednoduché točítko z plastu, kovu nebo papíru, rotující na kuličkovém ložisku. Spinner roztočíte mezi prsty (proto se mu někdy také říká finger spinner) a uklidňujete se jeho točivým pohybem.

Hračka, která zklidní malé divochy

Původně fidget spinner vymyslela inženýrka Catherine Hettingerová pro děti trpící hyperaktivitou, ADHD, úzkostí nebo autismem. Hračka děti uklidňovala, pomáhala jim se soustředěním a zbavila je nervózního vrtění se (kterému se v angličtině říká fidget, proto fidget spinner).

Oficiálně sice pozitivní účinky fidget spinneru žádný výzkum nepotvrdil, faktem ale je, že většinu lidí točení uklidňuje podobně jako cvakání propiskou. Na rozdíl od té ale spinner nevydává zvuky a nedrásá tak nervy ostatním. 

Točení fidget spinnerem uklidní podobně jako cvakání propiskou. A bez hluku! • 

Originální fidget spinner za pár korun

Ačkoliv hračka spatřila světlo světa poprvé již v 90. letech, žhavým hitem, který každý školák chce mít v kapse, se hračka stala až na jaře letošního roku.

Jak už to tak s dětskými trendy bývá, klíčem k úspěchu je originalita. Můžete dětem fidget spinner koupit, ale pokud nechcete zbytečně utrácet, zaujmete i s vlastnoručně vyrobeným kouskem. Není to nic složitého a navíc děti zabavíte, strávíte s nimi chvíli času a ukážete jim, že vám záleží na jejich koníčcích a oblíbených aktivitách.

Jak vyrobit fidget spinner?

Princip spinneru stojí na středovém ložisku. Chcete-li ušetřit, porozhlédněte se po starém skate boardu nebo inline bruslích, odkud ložisko vymontujete. Poté s dětmi navrhněte tvar a design hračky. Může být kulatá, obdelníková, s výstupky… zkrátka podle dětské fantazie.

Ani při výběru materiálu se nedržte zkrátka. Nejjednodušší je vyrobit fidget spinner z:

Sáhnout můžete ale i po starém řetězu na kolo (provlečete jím stahovací pásku), nebo spinner vyřežte z dřevotřísky. Jako závaží na okraj spinneru použijte mince, knoflíky nebo třeba kovové matičky.

Výroba je jednoduchá – podívejte se sami!

Všeho všudy k výrobě spinneru z videa budete potřebovat:

Pochlubte se se svými originálními fidget spinnery na Facebooku!