Tipy na bruslení napříč Českem | Blog Mall.cz

Tipy na bruslení napříč Českem

Bruslení u nás patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám. Vybrali jsme proto 10 tipů, kde si jej rozhodně užijete. K tomu jsme přidali 5 tipů na bruslení ve volné přírodě pro případ, že se zima umoudří a vrátí.

Společně strávený čas s rodinou nebo přáteli si na bruslích skvěle užijete. • 

10 tipů, kde si zabruslit na umělé ploše

1. Bruslení Na Františku (Praha)

V hlavním městě si zabruslíte na desítkách míst. Vytipovali jsme dvě nejzajímavější. Venkovní bruslení Na Františku s výhledem na historické centrum hlavního města má během zimy otevřeno každý den. Vstupné pro rodinu je příjemné. 50 korun stojí běžný vstup, 30 korun zlevněný. Děti do 14 let neplatí nic.

Náš tip: Bruslení můžete spojit s návštěvou pamětihodností jako Klášter sv. Anežky České, Obecní dům či Nejmenší dům v Praze, které jsou jen pár kroků od brusláku.

2. Veřejné kluziště Štvanice (Praha)

V místě, kde stávala legendární Štvanice – první stadion s umělou plochou v Česku – dnes najdete venkovní kluziště. Bruslí se zde celou zimu až do poloviny března. Děti do 10 let to mají zdarma. Plné vstupné vyjde na 50 a snížené na 30 korun.

První umělá ledová plocha u nás je kromě bruslení spjatá s hokejem. 4× zde proběhlo mistrovství světa a jednou jsme na Štvanici mistrovský titul dokonce vyhráli. Zdroj: ČTK, Foto: Josef Mucha • 

3. Kluziště v centru Ostravy (Moravskoslezský kraj)

Od listopadu do konce ledna vyrazíte na brusle i v centru Ostravy. Na zdejším Masarykově náměstí tradičně probíhá Vánoční bruslení!!! To je zdarma. Při návštěvě hlavního města Slezska doporučujeme shlédnout unikátní areál Dolních Vítkovic.

4. Bruslení za Lužánkami v Brně (Jihomoravský kraj)

Mobilní kluziště, které stojí na místech kdysi slavného stadionu Komety Brno, je veřejnosti otevřené až do konce února. V dopoledních hodinách je si jej můžete pronajmout pro školní výuku bruslení nebo jako hřiště pro hobby hokej.

5. Zimní stadion Košutka v Plzni (Plzeňský kraj)

Pokud chcete vyrazit na bruslení v západočeském metropoli, nejschůdnější řešení představuje Košutka. Bruslí se tady každý den. Kromě broušení bruslí či občerstvení můžete využít nabídku výuky krasobruslení. Pobyt v Plzni se dá spojit s návštěvou hokejového zápasu plzeňských Indiánů. Stačí přejít do nedaleké Home Monitoring Arény.

6. Kluziště v centru Olomouce (Olomoucký kraj)

Veřejné kluziště nabízí i hanácká metropole. Dolní náměstí se zimu co zimu proměňuje na kluziště pod širým nebem. Jen pár metrů od bruslení najdete na olomouckém Horním náměstí Sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsaný na seznamu UNESCO.

V Olomouci se bruslí do února, a to bezplatně. Po sportovním výkonu můžete procházku centrem města zakončit ve Svatováclavském pivovaru. Zdroj: Olomoucký rej, Foto: MMOl • 

7. KV Aréna Karlovy Vary (Karlovarský kraj)

Multifunkční KV Aréna láká návštěvníky kromě bruslení také na fitness či fyzioterapie. V Aréně se pořádají sportovní i kulturní akce. Jestli se ocitne v Karlových Varech, nevynechejte prohlídku lázeňského města.

8. Ledové kluziště v Teplicích (Ústecký kraj)

Pro obyvatele Teplic a přilehlého okolí máme dobrou zprávu. I zde si letos zabruslíte. Jediné ledové kluziště najdete před obchodním centrem Olympia Teplice. Vyřádíte se na něm přibližně do konce února.

9. Bruslení u zámku v Holešově (Zlínský kraj)

V Holešově si zajezdíte přímo s výhledem na místní zámek. Kluziště je otevřené veřejnosti až do konce února. Jednou do týdne si jej můžete pronajmout a zahrát si s přáteli či rodinou hokej

Ve Zlínském kraji se nabízí opravdu krásné bruslení. V Holešově si zimní radovánky užijete přímo u místního zámku. Zdroj: Kroměřížský deník, Foto: MÚ Holešov • 

10. Zimní stadion v Pardubicích (Pardubický kraj)

V Pardubicích se kvůli nepřízni počasí venku bruslilo jen do Štědrého dne, vyblbnout se tak můžete v místní ČEZ Aréně, kde se mimo jiné pořádají i kurzy krasobruslení. A až vás kluziště omrzí, vyrazte si omrknout místní zámek a svou pouť zakončete v jedné z kavárniček na třídě Míru.

5 tipů, kam vyrazit na brusle do přírody

1. Máchovo jezero (Liberecký kraj)

Kouzlo kraje Karla Hynka Máchy si na bruslích skvěle vychutnáte. Sníh zde většinou odfoukne vítr, takže led bývá hladký. Při prohánění se po jezeře objevíte zbytky hrádku i zajímavé skalní útvary. Zajímavé je, že se zde na ledě prohánějí i plachetnice. Nejschůdnější nástup na jezero najdete u nádraží v Doksech či ve Starých Splavech.

2. Lipno (Jihočeský kraj)

Lipno je ráj pro bruslaře. 12 kilometrů dlouhá cesta na lipenské přehradě je český unikát. Při tuhých zimách se hodí pořádné termoprádlo. V ty dny se na bruslích dostanete až do 38 kilometrů vzdáleného Perneku. Na cestě se osvěžíte v stromořadí ledových barů. Lipno má v rukávu i další lákadlo. Ze Stezky v korunách stromů se vám rozprostře jedinečný výhled. 

Ať už v zimě vyrazíte na Lipno za bruslením, lyžováním nebo turistikou, poohlédněte se po zimní kartě Lipno Card, která vám během pobytu ušetří až dva tisíce korun. Zdroj: Budějická Drbna • 

3. Nové Mlýny (Jihomoravský kraj)

Nádrži pod Pálavou se přezdívá moravské moře. Díky vyšším teplotám zamrzá jen jednou za pár let, bruslení zde tak představuje jedinečný zážitek. Na velké rozloze se opravdu vyřádíte. Pak se můžete vydat po stopách Věstonické Venuše nebo si posedět u skleničky vína.

4. Vodní nádrž Orlík (Středočeský kraj)

Bruslení na Orlíku patří k tomu nekrásnějšímu, co ve středních Čechách zažijete. Okruh okolo zámku Orlík a hradů Zvíkov je podmanivý. Nejjednodušeji se na led dostanete od obou památek, dále z osady Svatá Anna a obce Červená.

5. Rybníky v Hradci Králové (Královehradecký kraj)

Přímo v Městských lesích Hradce Králové se za chladných teplot dá bruslit na rybnících Cikán a Biřička. Jestli budete mít v Hradci čas, rozhodně navštivte architektonické skvosty Josefa Gočára.

Pokud se počasí umoudří a vyrazíte na přírodní bruslení, pamatujte, že led, na kterém by se chtěl prohánět jednotlivec, by měl být tlustý alespoň 10 centimetrů. Jestli si chcete venku zabruslit s partou kamarádů, ideální tloušťka ledové pokrývky je minimálně 15 centimetrů

Tenký led poznáte tak, že pokud na něm bruslíte, vydává pod vámi vysoký zvuk. Pro všechny případy se hodí i píšťalka, díky které vás půjde slyšet na velkou vzdálenost. • 

A co vy? Máte oblíbené místo, kam si rádi chodíte zabruslit? Dejte nám tip na Facebook.