Štípejte dřevo rychle a bez zbytečné námahy

Stále více chatařů a chalupářů štípe dřevo pomocí hydraulických štípaček, okrádají se tím ale o ten nádherný pocit, který zažijí jenom v případě, že si dřevo naštípou ruční sekerou. My vám poradíme, jak toho docílit s co nejmenší námahou.

Základem je příprava dřeva i špalku na štípání

Abyste vůbec mohli štípat, musíte si k tomu připravit vhodné podmínky.

Správná příprava vám usnadní práci.Správná příprava vám usnadní práci.

Dřevo si motorovou pilou nařežte na asi 30-40 cm dlouhé špalky – podle toho, jak velký máte krb nebo kamna. Kmeny řezejte kolmo, aby oba konce špalku byly rovné a hladké. Jsou pak během štípání stabilnější.

Dále si připravte velký špalek na štípání dřeva. Stačí najít vhodný kus mezi kulatinou, kterou si přivezete z pily.

Ideální špalek je rovný, asi 40-60 cm vysoký a s průměrem přes 40 cm. Důležitá je hlavně výška, protože na nízkém špalku se hodně nadřete a pokud jej minete, hrozí, že se seknete do nohy. U vysokého špalku zase gravitací nevyvinete dost velkou sílu na to, abyste dřevo přeštípli. Špalek by vám měl sahat někam do úrovně mezi koleny a pasem.

Pořádný špalek na štípání je základ.Pořádný špalek na štípání je základ.

Dřevo štípejte na rovné ploše a v otevřeném prostranství, kde máte dostatek prostoru se rozmáchnout a kde nehrozí, že někoho zraníte – ať už sekerou nebo třeba kouskem uštípnutého dřeva.

Nabruste si sekeru

Důležitý je i správný výběr sekery. Na tvrdší dřevo (dub, buk, habr, jasan) volte sekyrky s delším topůrkem a širokým ostřím (tzv. kalače), na měkké dřevo (smrk, borovice, jedle, modřín, bříza) vám postačí menší sekyrka s úzkým ostřím.

S tupou sekyrkou moc práce neuděláte, proto ji před každým štípáním naostřete. Vyzkoušejte klasický brousek nebo pilník s diamantovým prachem, jestliže si chcete práci ulehčit, pořiďte si ostřič. K finálnímu vybroušení použijte smirkový papír.

Využijte slabin dřeva

Teď už se stačí jen správně obléci a můžete jít na to. Dřevo štípejte s ochrannými brýlemi, v rukavicích, dlouhých kalhotách a v pevné obuvi. Nejeden hrdina skončil v nemocnici kvůli tomu, že štípal v sandálech a špalek mu spadl na nohu.

Při samotném štípání nejde ani tak o sílu, jako spíše o techniku. Nemusíte dávat sekyru až za hlavu a co největší silou udeřit – spíše využijte švihu a gravitace.

Vaší slabší rukou (praváci levou, leváci pravou) uchopte konec topůrka a pevně stiskněte. Silnější dejte těsně pod hlavu sekery a teprve během nápřahu ji stáhněte kousek níže. Čím blíže hlavě sekery svou dominantní ruku máte, tím přesněji můžete mířit.

Při štípání miřte na praskliny, dřevo pak často povolí na jednu ránu.Při štípání miřte na praskliny, dřevo pak často povolí na jednu ránu.
Je dobré se při štípání vyhnout sukům (místa v okolí odříznuté větve nebo dřevních kazů), naopak miřte na ta místa, kde je viditelná prasklina. Časem se takto naučíte většinu polen rozseknout na jednu ránu.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025