Sbalit batoh? Je to věda! | Blog Mall.cz

Sbalit batoh? Je to věda!

I když se může zdát, že sbalení batohu je naprosto triviální záležitost, budete překvapeni, kolik chyb se při tom dá udělat. Balení má přitom pokaždé podobný princip - nejtěžší věci umístěte nejblíže zádům. Věci rozmístěte podle náročnosti cesty, na kterou vyrážíte.

Jak sbalit batoh do školy

Ze všeho nejdříve vyberte dítěti ten správný batoh. Ten by měl být ideálně vybaven několika většími komorami, díky kterým snáze rozložíte zátěž.

Děti jsou na základní škole zahlceni hromadou knih a sešitů vážících několik kilogramů. Tyto pomůcky je třeba skládat do přihrádky nejblíže zádům pro přenesení zátěže na celé tělo a ne jen na páteř. Hlídejte také hmotnost batohu, která nesmí přesáhnout 10 % tělesné váhy.

Nejtěžší věci nikdy nedávejte naspod nebo k venkovní stěně batohu. Zátěž v tomto případě stahuje směrem dozadu a musí se vyrovnávat páteří, což je fyzicky náročné a nezdravé.

Lehčí předměty jako penál a svačinový box dejte do přihrádek dále od zad a dbejte na to, aby každá strana byla stejně těžká.

Pokud si dítě balí batoh samo, čas od času zkontrolujte, zda zbytečně netahá pomůcky na celý týden a do brašny si nebere zbytečnosti. Všímejte si také, jak dítě aktovku nosí. S frajersky staženými popruhy až k hýždím sice zazáří mezi svými vrstevníky, ale zapříčiní i vychýlené držení těla. Vůbec nejhorší je pak nošení aktovky přes jedno rameno, ze kterého bolí záda a v horším případě způsobuje skoliózu.

Náš tip: Pitný režim je důležitý, ale neznamená to, že dítě musí do školy nosit plnou 2litrovou láhev. Sbalte mu raději prázdnou lahev, aby si mohlo vodu samo napustit v průběhu dne.

Víte, jestli si vaše dítě balí věci do školy správně a neničí si tím záda? • 

Balení krosny na túru 

Chystáte se s dětmi na výšlap? Při delší túře se zaměřte hlavně na komfort zad. Nikoho nepotěší rychle rozedřená ramena a nerovnoměrně namožená záda.

  • Lehké věci jako karimatku, náhradní oblečení a rychleschnoucí ručník umístěte na dno krosny.
  • Další vrstvu budou tvořit středně těžké věci.
  • Těžké věci (stan, jídlo nebo vařič) umístěte do horní poloviny batohu a co nejblíže zádům.
  • Úplně nahoru pak uložte zbytek lehkého vybavení a nejpotřebnější věci jako lékárničku, doklady, peníze a klíče. Díky tomu budete mít perfektně vyvážené těžiště.

Náš tip: Šetřete místem a nabalte si jen nezbytně nutné věci. Oblečení si nejprve vyskládejte mimo batoh a dobře si rozmyslete, zda všechno opravdu potřebujete.

Co nejméně věcí připínejte po stranách batohu. Bude se převažovat a snadno se zachytíte o strom. • 

Balení krosny na náročný výšlap

Při výšlapu do náročnějšího terénu může jít o zdraví, proto je naprostou prioritou špičkové vyvážení zátěže. Těžiště musí být po celé délce zad, nikoli jen v první polovině batohu jako v předchozím případě.

  • Nejtěžší věci umístěte po celé délce zad.
  • Středně těžkými věcmi vyplňte dno a vršek krosny.
  • Lehkou výbavu umístěte do prostoru nejdále od zad.
  • Klíče, doklady a lékárničku mějte po ruce. 

Náš tip: Snažte se celou výbavu dostat dovnitř batohu. Předměty uchycené po stranách narušují rovnováhu, zachytávají se o stromy a je obtížnější přes ně přetáhnout pláštěnku.

Nejblíž zádům uložte nejtěžší věci a kolem umístěte středně těžké vybavení. Na dno a horní kapsy dejte nejlehčí věci. • 

Jak balíte batoh vy? Dodržujete tyto zásady nebo máte vlastní triky? Komentujte a sdílejte na Facebooku.