Přivítejte jaro s prvními květinovými truhlíky | Blog Mall.cz

Přivítejte jaro s prvními květinovými truhlíky

Sluníčko nabírá na intenzitě, ale vás ještě za okny straší vánoční truhlíky? Vyměňte uschlé větvičky za pestré jarní rostliny. Poradíme s výběrem květin i sázením.

Která kombinace květin bude v truhlíku nejhezčí? Jestli si lámete hlavu nad vzhledem svého truhlíku, vězte, že kombinace barev není tím nejdůležitějším. Musíte totiž především respektovat požadavky rostlin na venkovní teplotu.

Jarní truhlíkové květiny můžeme podle nároků na počasí rozdělit do dvou skupin.

1. Jarní cibuloviny

Prvním jarním osazenstvem truhlíků jsou otužilé jarní cibuloviny. Můžete je pěstovat za oknem už od přelomu února a března, pokud teploty neklesají každou noc na 4 stupně pod nulou a méně.

Jarní cibuloviny zvládnou i teploty kolem nuly. • 

První jarní cibuloviny pořídíte už v únoru v květináči. Máte na výběr, co s nimi:

  • Necháte je v květináči a v ozdobném obalu si je postavíte na stůl nebo na okno. Připravte se ale na to, že v teple rychle odkvetou.
  • Přesadíte je do venkovního truhlíku, kde vydrží kvést déle než doma.

Ujistěte se, že truhlík, do kterého cibuloviny přesazujete, má drenážní otvory. Bez nich by totiž cibulkám hrozila hniloba

Po odkvetu rostliny vysaďte na zahradu a těšte se na příští rok, kdy zase vykvetou jako první poslové jara. Nebo nechte cibulky zatáhnout a zasazení na zahradu odložte až na začátek podzimu.

Při přesazování dávejte pozor na kořínky, ať je nepolámete. • 

2. Ostatní časné jarní rostliny

V jarních truhlících vás svými květy potěší i rostlinky bez cibulí. Obvykle se ale nevyplácí experimentovat, jestli vydrží mrazy.

Nejchoulostivější jsou petrklíče. Mrazíky je spolehlivě odrovnají. • 

Pokud chcete doplnit cibuloviny i dalšími jarními rostlinami, nechte výrobu truhlíku až na přelom března a dubna. Důležité je pěkné počasí – teploty kolem nuly zahubí například petrklíče.

Pro bezcibulové rostliny platí totéž co pro cibuloviny: můžete je mít i doma na stole. Ale počítejte s tím, že moc dlouho kvést nevydrží.

Jak na výrobu jarního truhlíku

Některé jarní cibuloviny mohou být na přesazování citlivé. Vždy se v zahradnictví ujistěte, jestli to vaše rostlinky snesou. Dobrou alternativou je totiž vyskládat rostliny v původních květináčích do truhlíku, strčit za okno a máte vystaráno.

Při výběru truhlíku dbejte na to, aby měl na dně drenážní otvory a přebývající voda mohla vytékat ven. K truhlíku rovnou pořiďte i misku – to aby voda s hlínou nestékala po fasádě.

Rostliny sázejte do truhlíkových substrátů, které se hodí pro všechny druhy balkonovek. Pozor – přesazujte už narostlé cibuloviny. Cibulky se totiž sází už na podzim, aby na jaře včas vyrostly.

  • Na dno truhlíku nasypte asi dvoucentimetrovou drenážní vrstvu (například štěrk nebo oblázky).
  • Přidejte vrstvu zeminy asi do výšky ⅘ truhlíku. Pro cibuloviny se hodí lehká písčitá hlína, takže smíchejte koupený substrát s pěti hrstmi písku. Můžete přidat i trochu hlíny ze zahrádky.
  • Cibulku před zasazením zkontrolujte. Není potlučená, naštípnutá nebo dokonce nahnilá?
  • Do hlíny položte rostliny. Cibulky zahrňte hlínou asi do ¾ výšky a zalijte.

Nechat cibuloviny v původních květináčích a naaranžovat je do truhlíku je jednodušší a oblíbená varianta jarních truhlíků. • 

Přesazovat rostlinky bez cibulky je mnohem snazší, protože hrozí menší riziko uhynutí.

  • Do truhlíku nasypte drenážní vrstvu a asi do ¾ ho naplňte hlínou.
  • Rozmístěte rostlinky, zahrňte je hlínou a zalijte

Dbejte na mírnou zálivku

Cibulky jsou háklivé na přelití a mohou uhnívat, ale málo vody jim také škodí.

Zalévejte pravidelně, ať truhlík nevyschne. To poznáte snadno – když truhlík zvednete a zjistíte, že je velmi lehký, podcenili jste zálivku. Řešením ale není jednou za dva týdny vylít do truhlíku celou konev. Takový postup vyhovuje muškátům, ale ne jarním cibulovinám, které chtějí stále mírnou vlhkost – ne přelití ani vysušení.

Co s příliš těžkými květy?

Narcisky, hyacinty či tulipány se vám za péči odmění barevnými vzrostlými květy. Jenže ty mohou rostlinu tížit a ohýbat ji.

Pokud má rostlina více květů, utrhněte si některý do vázy. Ostatním ulehčete podpěrami.

Přetížení rostliny bujným květem se týká cibulovin. U macešek, sedmikrásek nebo petrklíčů se vám to nestane. • 

Když vás překvapí mrazíky

Noční můra všech ovocnářů – noční mrazíky – může ohrozit i váš krásný nový truhlík. Když z předpovědi počasí zjistíte, že v noci bude mráz, přesuňte truhlíky z okna třeba do chladné chodby, a máte vystaráno.

Jenže co když manipulace s truhlíkem není tak snadná nebo ho prostě nemáte kam přemístit? Pomůže potřít nebo postříkat listy rostlinek vodou. Voda vytvoří účinný ochranný film a krátkodobě květiny před mrazem ochrání.

Rostlinám pomůže také fólie proti mrazu, ze které ustřihnete požadovaný rozměr a truhlík přiklopíte.

Brzké jarní truhlíky můžou být risk – milovníci květin za okny ho ale každoročně podstupují. • 

Jak plánujete osadit své jarní truhlíky vy? Napište nám své tipy na Facebook.