Připravte se na cestování se psem | Blog Mall.cz

Připravte se na cestování se psem

Když je pes součástí rodiny, těžko se s ním před dovolenou loučí. Cestování s domácím mazlíčkem má však svoje úskalí a zvlášť při cestě za hranice se připravte na spoustu papírování. Zjistili jsme všechno, co potřebujete k tomu, aby cesta s pejskem proběhla bez problémů.

Pes s sebou: ano, nebo ne?

Cestování je pro spoustu psů stresující zážitek. Některé znervózňuje i jízda autem, naopak někteří psi raději pojedou přes půl světa, než aby strávili týden bez páníčka. Před odjezdem zvažte, která varianta je pro zvíře méně náročná a podle toho se řiďte.

Pokud ze zkušenosti víte, že jízda autem psa vyčerpává víc, než pobyt v jiné domácnosti, raději mu domluvte hlídání:

  • u příbuzných či přátel,
  • v psím hotelu,
  • v psí školce s možností přenocování.

Před odjezdem také promyslete finanční stránku věci. Náklady spojené s ubytováním psa či výdaji za očkování při cestě do zahraničí se leckdy rovnají sumě, kterou za dovolenou utratí jeden dospělý. A ne všude jsou psi vítaní, proto vybírejte ubytování také podle tolerance ke chlupatým mazlíkům.

Co sbalit psovi do kufru

Ať už berete psa s sebou nebo ho na pár dní stěhujete mimo jeho pelíšek, pobyt mu maximálně zpříjemněte. Vždy mu přibalte krmivo, na které je pejsek zvyklý. Nespoléhejte na to, že v Chorvatsku seženete stejnou značku granulí jako v českém zverimexu. Na jinou stravu si pes pár dní zvyká a je zbytečné mu pobyt takto komplikovat.

Pro klid psí duše přibalte také deku nebo pelíšek a nezapomeňte na jeho oblíbenou hračku. Zkrátka, snažte se udělat vše pro to, aby se pes cítil jako doma.

Buďte připraveni na každou situaci. Dopředu si vyhledejte kontakt na místního veterináře a s sebou zabalte také krabičku první psí pomoci.

Neudělejte častou chybu a připravte i pro psa krabičku první pomoci. S sebou také vezměte to, co pejskovi zpříjemní pobyt v cizím prostředí. • 

V průběhu dovolené bojujte proti klíšťatům použitím repelentů a antiparazitik. Po návratu nechte psa odčervit a pečlivě sledujte, zda nemá jakékoliv zdravotní komplikace. V případě zdravotních problémů hlaste veterináři i po několika týdnech, že s vámi pes byl na dovolené.

Se psem v autě

Pokud máte možnost ovlivnit, jakým způsobem se na dovolenou vydáte, zvolte auto. Tato varianta je pro pejskaře nejjednodušší, neboť můžete kdykoliv zastavit a nechat psa proběhnout. Většina mazlíčků je na cestování v autě zvyklá, i přesto ale dodržujte bezpečnostní doporučení.

  • Na cestu se vydejte v co možná nejchladnějším počasí – ráno či večer.
  • Před odjezdem psa vyvenčete, po 2–3 hodinách dělejte pauzy a nechte mazlíčka proběhnout.
  • S sebou vezměte misku a o pauzách psovi nabídněte vodu. V horku psa správně ochlazujte.
  • Před cestou psa nekrmte a pokud se mu dělá špatně, nechte si od veterináře předepsat vhodné léky.
  • Nikdy psa nenechávejte samotného v uzavřeném autě.

Ačkoliv by pejskovi možná bylo nejpohodlněji na přední sedačce, z pohledu bezpečnosti to není správná volba. Nikdy nevíte, co může psa vyplašit. A dokážete si představit, co by se stalo, kdyby skočil na řidiče nebo se mu přimotal pod pedály.

Pejskovi také nedovolte vyklánět hlavu z otevřeného okénka. Na dovolenou by si mohl přivézt zánět spojivek.

Dbejte na bezpečnost – psa usaďte do přepravky nebo na zadní sedadlo a nedovolte mu vyklánět hlavu z otevřeného okénka. • 

Malého pejska usaďte do přepravky s neklouzavým dnem. Větší psi ocení zadní prostor, který oddělíte mříží nebo vybavíte transportní klecí. Můžete psa také usadit na zadní sedadlo, tehdy mu ale kupte bezpečnostní postroj s pásem nebo psí sedačku.

Psi, kteří cestování v autě snáší špatně, stráví většinu času neklidným vrtěním, vrčením a štěkáním. Zvažte pak, zda pejskovi nebude lépe, když cestu prospí pod vlivem vhodného medikamentu předepsaného od veterináře.

Do zahraničí pořiďte psovi pas a ohlídejte si očkování

Pokud berete pejska na dovolenou za hranice, napište si do seznamu předodjezdových povinností také návštěvu veterináře. Ten zkontroluje, zda je pes v dobré formě a pomůže vám s vyřízením všech formalit, které pes potřebuje k vycestování za hranice.

  • Jestli váš pes ještě nemá speciální mikročip, navštivte veterináře schváleného Státní veterinární správou. Čip má unikátní číslo, podle kterého budou moci vašeho psa identifikovat kdekoliv na světě.
  • I pes musí mít při cestě do zahraničí identifikační doklad, který vám vystaví veterinář po zavedení mikročipu za 300 až 1 000 Kč. Pas pro malá zvířata platí pro všechny země Evropské unie a obsahuje údaje o majiteli, zvířeti, jeho očkováních i číslo mikročipu.

Poslední překážkou k odjezdu do zahraničí je očkování proti vzteklině. Pejsek musí být poprvé očkován ve 3 měsících a poté vždy podle očkovacího schématu. Aby s vámi pes mohl jet na dovolenou, musí být pravidelně přeočkovaný.

Při cestě do zahraničí pořiďte psovi pas a dohlédněte na to, aby měl identifikační čip a platné očkování proti vzteklině. • 

Před odjezdem do zahraničí si u Státní veterinární správy zkontrolujte požadavky pro konkrétní zemi. Dejte si pozor na lhůty, vyřízení některých potvrzení může trvat více než měsíc.

Podělte se s námi v komentářích nebo na Facebooku o vaše zkušenosti s cestováním s domácími mazlíčky. Každá rada dobrá!