Poznejte nejčastější kočičí choroby | Blog Mall.cz

Poznejte nejčastější kočičí choroby

Myslíte, že chřipka, močové kameny nebo cukrovka mohou trápit jen lidi? Chyba. Mohou se s nimi potýkat i vaši domácí mazlíčci. Podívejte se, jakých 7 chorob trápí nejčastěji vašeho kočičího kamaráda, a naučte se s nimi bojovat.

Kočka se o sebe většinou postará sama. Umyje se, olíže si srst, protáhne se. S některými neduhy si ale sama neporadí a potřebuje vaši pomoc. Buďte pozorní, většinou vám dává jasné signály.

Pokud u vaší kočky pozorujete některé z těchto příznaků, navštivte raději zvěrolékaře. Mohlo by se jednat o některou z následujících nemocí. • 

1. Kočičí chřipka (zánět horních cest dýchacích)

Podzimní výkyvy počasí skolí kdekoho a chřipková epidemie se nevyhýbá ani čtyřnohým mazlíčkům. Jste protivní, když máte chřipku, a nechce se vám nic dělat? Vaše kočka je na tom úplně stejně:

  • má pomalejší pohyby,
  • je apatická a nechce si hrát,
  • nemá chuť k jídlu,
  • teče jí z očí i z nosu,
  • kýchá,
  • má teplotu.

Chřipka může vaši kočičku trápit až čtrnáct dní. Sama ji ale většinou nerozchodí. Zastavte se za zvěrolékařem, který jí dá infuzi nebo předepíše antibiotika. Vy se pak můžete postarat o to, aby jedla a zase jí chutnalo. Nejprve jí připravte teplé a voňavé kašovité jídlo. Později jí můžete naservírovat třeba dobrou kočičí kapsičku.

2. Oční problémy

Má vaše kočka zarudlé a zakalené oči, drbe se v nich a mžourá? Pak ji trápí některá z očních nemocí, jako je zánět spojivek, šedý zákal nebo zánět. A přitom to mohlo být jen malé smítko prachu nebo neopatrné škrábnutí, které problémy způsobilo.

První pomoc? Vytřete kočičce maz z očí navlhčeným kouskem bavlny. Pak raději navštivte zvěrolékaře, který ji ošetří.

Zánětu spojivek můžete také předejít správnou oční hygienou. Vytírejte kočce pravidelně oči převařenou vodou nebo jí kapejte speciální oční kapky. • 

3. Močové kameny

Stačí pár misek nekvalitních granulí a rázem zaděláte vaší kočce na pořádné problémy. Levnější krmiva často obsahují mnoho nestravitelných látek, které jejímu bříšku nedělají dobře. Následkem může být tvorba močových kamenů, které se projevují přítomností krve v moči. Hrozí pak dokonce ucpání močové trubice a prasknutí měchýře.

Vydejte se okamžitě za veterinářem, který vaší kočce naordinuje speciální dietu. Vy jí pak kupujte kvalitní granule, po které se bude vaše kočka nejen oblizovat, ale také se bude cítit fit.

4. Paraziti

Častým olizováním vám vaše kočka nemusí dávat najevo jen dobrou chuť k jídlu, ale třeba to, že ji trápí blechy. Ty jsou jedněmi z nejčastějších parazitů, kteří se rádi uhnizďují v kočičím kožíšku. Způsobují podrážděnost kůže, drbání, ale i ztrátu srsti. Naštěstí ale není těžké se jich zbavit. Pomáhají speciální šampóny i prášky, které jsou k dostání v lékárně. Jako prevenci pak použijte antiparazitické roztoky, které kočky proti parazitům chrání.

Z dalších nezvaných hostů často bojují i s tasemnicí, která se zabydluje v jejich tenkém střevě. Alespoň dvakrát ročně nechte kočku u veterináře odčervit. Zatočíte tak i s oblými červy.

Přípravky proti blechám, klíšťatům i tasemnicím koupíte běžně v lékárně. Vždycky je ale dobré navštívit veterináře a poradit se. • 

5. Toxoplazmóza

Když nakládáte své kočce plnou misku žrádla a ona vám stojí u nohou, máte občas pocit, že žadoní: „Ještě! Syrové masíčko já tuze ráda.“ Buďte ale opatrní. Právě syrové maso může způsobit toxoplazmózu, která vaši kočku potrápí horečkou, ztrátou chuti k jídlu i dechovými potížemi.

Jakmile podobné příznaky zpozorujete, utíkejte k doktorovi, který předepíše vašemu domácímu mazlíčkovi antibiotika. Ohrožení ale budete i vy, nemoc je totiž přenosná na člověka. Po manipulaci s kočičími výkaly si tak nezapomeňte pořádně umýt ruce.

6. Kožní problémy (dermatofytóza)

Zpozorovali jste, že místo krásně hebkého kožíšku má vaše kočka prořídlou srst? Pak rozhodně zbystřete a vydejte se k veterináři. Může se jednat o kožní plísňové onemocnění, které způsobuje vznik malých lysin hlavně kolem očí a uší, na ocase nebo tlapkách.

Dermatofytóza je navíc přenosná i na člověka, u kterého se projevuje svědivými skvrnami na kůži. Abyste se nákaze vyhnuli, dezinfikujte místo na spaní vašeho mazlíčka i potřeby na údržbu kočičí srsti.

Všímejte si změn v chování i vzhledu vaší kočky. Každá drobnost vám může pomoct odhalit, jestli je kočka spokojená nebo ji něco trápí. • 

7. Cukrovka

Přísná dieta a vyhýbání se pamlskům není nutnost jen u lidí – cukrovkářů. Diabetes, způsobený nedostatkem inzulínu v organismu, je častý i u koček, které pak musí krotit svůj mlsný jazýček. Většinou trpí cukrovkou obézní kočky, ale není to pravidlem. A jak na svém mazlíčkovi poznáte první příznaky cukrovky?

  • Hubne, i přesto, že běžně jí,
  • chodí častěji močit,
  • víc pije,
  • je apatický,
  • silně mu zapáchá z tlamičky,
  • má problémy při skákání.

Pokud podobné náznaky zpozorujete, neváhejte a navštivte veterináře, který musí zahájit okamžitou léčbu, jinak by nemoc mohla mít vážné následky. Na vás pak bude dodržovat speciální dietu v granulích nebo konzervách, ale také píchání injekcí s inzulínem.

Prevence proti nemoci? Mazlení a dobré jídlo

Některým nemocem se však dá předejít. Například správnou životosprávou nebo pohybem. Nezanedbávejte ani pravidelnou návštěvu u veterináře. A nezapomínejte, že častým spouštěčem celé řady chorob může být i stres. Proto si se svou kočkou také často hrajte a mazlete se. Utužíte tak zdraví a spokojenost nejen své kočky, ale i sebe.

Znáte kočičí nemoci? Podělte se s námi o svoje zkušenosti na Facebooku.