Odnaučte kočku ničit koberce. Pomůže vhodné škrabadlo | Blog Mall.cz

Odnaučte kočku ničit koberce. Pomůže vhodné škrabadlo

Škrk, škrk škrk… Pokud máte doma kočku, určitě to znáte. Potřebuje si brousit drápky a k tomu jí nejlépe poslouží nový koberec nebo starožitné křeslo po babičce. Likvidaci domácnosti se naštěstí vyhnete díky škrabadlu, které přesně splňuje požadavky vaší kočky.

Dávejte pozor, co vaše kočka dělá 

Prvně si ujasněte, co vaše kočka upřednostňuje před škrabadlem. Možností je spousta: 

  • Škrábe hrubší látky, než jsou na škrabadle.
  • Skáče po záclonách místo po sisalovém lanu, které je omotané na škrabacím sloupku.
  • Lehává nahoře na nábytku a ne v boudičce u škrabadla.
  • Škrábe jen velmi stabilní nepohyblivé předměty.
  • Při škrábání se hodně protahuje, jenže u škrabadla jí to nejde.
  • Dovádí s hračkami a škrabadlo přehlíží.

Na základě toho odhalíte, v čem je chyba škrabadla, které máte doma.

Dobré škrabadlo pro vaši kočku má několik parametrů. Pro kočky je důležitá především stabilita a dostatek podnětů k hraní. • 

Věnujte pozornost tělesné konstituci a temperamentu vaší kočky

Velká domácí kočka potřebuje úplně jiné škrabadlo než ta malá. Neznamená to ale, že nutně musíte pořídit jiné škrabadlo pro kotě a jiné pro dospělé zvíře. Spíš se zeptejte chovatele nebo veterináře na odhad, jak kočka asi vyroste.

Dbejte na to, aby měly velké kočky na škrabadle dostatečně pohodlné a stabilní pelíšky na ležení. • 

Tady je 7 pravidel, jak poznáte správné škrabadlo podle velikosti a temperamentu vaší kočky:

  1. Velká kočka potřebuje velmi stabilní a těžké škrabadlo.
  2. Dbejte i na stabilitu vysokých boudiček a podstavců na ležení.
  3. Čím větší kočka, tím vyšší musí být škrabací sloupek. Ideální je například sloupek vysoký 80 až 100 centimetrů pro kočku vážící kolem 4 kilo.
  4. Pozor na průměr sloupku. Když na něj skočí větší a těžší kočka – třeba statný 7kilový britský kocour – může se sloupek snadno zlomit.
  5. Hravá kočka, která miluje dovádění a skákání, potřebuje vysoké škrabadlo s více prvky a také s hračkami. Jedině tak si nebude všímat pohovky a polstrovaných židlí.
  6. Klidná nebo línější kočka ocení na škrabadle odpočívadla a kvalitní boudičku, kam se bude moci nerušeně ukrýt před okolím.
  7. Škrabadlo může pomoct rozhýbat línější kočku, která má mírnou nadváhu. Díky dovádění kočka snáze zhubne a vyhne se zdravotním problémům.

Důležité je také to, jestli je vaše kočka kastrovaná. Ze štíhlých a dovádivých koček se po kastraci může stát neaktivní kočka při těle. Podnětné škrabadlo jí ale nedá spát a bude na něm skákat, lovit hračky a brousit si drápky.

Počítejte i s tím, že pokud máte více koček, je vhodné větší škrabadlo s více prvky nebo pořiďte rovnou dvě škrabadla.

Venkovní kočky škrabadlo nepotřebují. Brousí si drápy o kmeny stromů nebo o kameny. • 

Co si kočky na škrabadle zamilují

Některá škrabadla jsou trochu jako dětské hřiště – najdete na nich žebříky, prolézačky nebo skluzavku. To bude bavit vaši kočku, pokud je hravá a miluje pohyb.

Jiné kočky potřebují mít rozhled – pokud mezi ně patří i váš mazlík, pořiďte vysoké škrabadlo s několika patry a pohodlnou podestou úplně nahoře. Vaše kočka bude mít celou místnost jako na dlani a bude spokojená.

Kočka, která si chce jen škrábat drápky a moc není na hraní a skákání, ocení jednoduchou plošinu s látkou. Pokud ale vaše kočka dřív bývala aktivní a teď by nejraději jen polehávala, podívejte se raději na nejčastější kočičí choroby a jejich příznaky.

Pokud vaše kočka miluje skákání na záclony a šplhání, oblíbí si závěsné škrabadlo. Škrabadlo je z hrubé látky, po které se jí poleze mnohem lépe než po záclonách. A vy si třeba konečně koupíte vysněné záclony.

Pořiďte kočce domácí hřiště – některá škrabadla totiž zastanou i tuto funkci. • 

Máte vypozorované, co baví vaši kočku místo škrábání koberce a polstrování? Podělte se o své zkušenosti na Facebooku s ostatními chovateli.