Neobvyklí domácí mazlíčci? Pořiďte si domů vodního dráčka či skunka | Blog Mall.cz

Neobvyklí domácí mazlíčci? Pořiďte si domů vodního dráčka či skunka

Kočku nebo psa má doma každý druhý. Pokud uvažujete, že si pořídíte domácího mazlíčka, sáhněte po exotice. S vodním dráčkem nebo prasátkem na vodítku zažijete doma spoustu legrace. Inspirujte se neobvyklými zvířaty, které můžete chovat i v paneláku.

Zvládnete se o mazlíčka postarat?

Ačkoli vás děti často prosí o chlupatého kamaráda a vysvědčení se může zdát jako dobrá příležitost, koupi mazlíčka s dětmi nejprve důkladně prodiskutujte. Čtyřnozí miláčci totiž potřebují neustálou péči. Ověřte si, že se o ně děti opravdu zvládnou postarat. 

Koupě psa je závazek a rozhodnutí na více než 10 let. Dětem se přitom může venčící povinnost brzy omrzet a psi pak končí v útulcích. Nejvíc jich tam přibývá právě po vysvědčení a v období Vánoc. 

Než si pořídíte domácího mazlíčka, poraďte se také s chovatelem a zjistěte si dostatek informací. Každé zvířátko je jiné a má jiné nároky, na které byste nemuseli stačit.

Domácího mazlíčka má v Česku víc než polovina domácností. • 

Pokud se s dětmi domluvíte na pořízení živého dárku, vybírejte raději méně náročná zvířata nebo taková, která se nemusí často a pravidelně venčit. Zvolit můžete třeba tradičnějšího křečka nebo morče, nebo se odvažte a pořiďte domů exotičtější tvory. Nechte se inspirovat třeba našimi tipy.

1. Šnek

Což takhle slizkého kamaráda? I když nejsou zrovna na mazlení, mezi oblíbené domácí mazlíčky se v posledních letech zařadili velcí afričtí šneci. S jejich péčí nebudete mít skoro žádné starosti.

Krmit je můžete téměř vším, co vám zbude v ledničce. Kousek sýra, těstoviny, salát i ovoce. To všechno spořádají. Není proto divu, že dokážou dorůst do obřích rozměrů. Ulita dospělých šneků může měřit až 30 centimetrů.

Pořiďte jim proto velké skleněné terárium nebo plastovou krabici s dírkami na vzduch. Šneci mají rádi vysokou vlhkost a teploty kolem 27 stupňů.

K domácímu chovu se hodí desítky druhů šneků. U nás jsou oblíbené takzvané achatiny. • 

2. Skunk

Jsou zvířata, která byste si domů nikdy nevzali. Donedávna se k nim řadil i skunk pruhovaný – malá smradlavá potvůrka pocházející ze severní Ameriky. Dnes je skunk oblíbeným domácím mazlíčkem, kterého si snadno zvládnete ochočit.

Malé pruhované šelmy jsou přítulné a na svého páníčka nedají dopustit. Odborníci je často srovnávají s chovem koček. Nemusíte se bát, že by vám skunk celý byt zamořil zápachem. Svou účinnou zbraň používá jen tehdy, pokud se lekne nebo se cítí ohrožený.

Připravte se na to, že skunkové jsou masožravci. Hmyz i malí savci jsou pro ně ty největší laskominy. Sní ale i ovoce nebo oříšky.

3. Vodní dráček

Snad každé dítě si představuje, jaké by to bylo chovat doma draka. Přitom si domů stačí pořídit axolotla mexického. Malý obojživelník totiž získal díky svému vzhledu přezdívku vodní dráček.

Dospělí jedinci dorůstají až 35 centimetrů. Potřebují proto také dostatek prostoru. Než si je donesete domů, ujistěte se, že máte v bytě místo pro padesátilitrové akvárium.

Tenhle drak ale nežere princezny. Ulovte mu žížalu, malou rybičku nebo mu házejte kousky libového masa. 

Axolotl je oblíbený pro svůj dračí vzhled a náznak úsměvu na tváři. Společnost vám bude dělat hodně dlouho – dožívá se totiž až 20 let. • 

4. Chůvička japonská

Pokud se toužíte ráno probouzet za zpěvu ptáků, pořiďte si domů chůvičku japonskou. Exotický pták je ideální i pro chovatele začátečníky. Klece v bytech i venkovní voliéry – chůvička bude spokojená všude. Stačí, když ji pořídíte místo s budkou a pár kamarádů.

Ráda totiž žije v hejnech, takže se nebojte domů přinést hned několik okřídlených mazlíčků zároveň. Tolik místa nezaberou – měří jen asi 11 centimetrů. Krmte je prosem, obilovinami nebo zeleným krmením. V době hnízdění ale nepohrdnou ani míchanicí z vajec. 

5. Miniprasátko

Prase – přítel člověka. V pochopení i chytrosti dýchají psům na záda takzvaná miniprasátka. Chytrá stvoření jsou navíc ideální i pro alergiky, kteří si běžného chlupatého kamaráda nemohou dovolit.

Sedni, lehni, k noze. To všechno se prasátko naučí. Můžete ho dát na vodítko a vyrazit s ním na procházku do města. 

Ale pozor! Prasátka jsou pořádní mlsouni. Jakmile si najdou cestu do lednice, nedají pokoj. Potěšíte je trávou, zrním, ovocem i zeleninou. Pošmáknou si ale i na tvrdém pečivu nebo psích granulích

Nejoblíbenějším druhem je Göttingenské miniprasátko. Počítejte ale s tím, že i miniprasátka mohou mít v dospělosti až 40 kilo. • 

6. Ježek

Bodlinatý tvor už dávno nebydlí jen na zahradách. Ježka si můžete přinést i domů. Mezi největší domácí oblíbence patří ježek bělobřichý. Snadno se ochočí a ke štěstí mu postačí pelíšek v plastovém boxu

Umí stáhnout bodlinky, takže se ho nemusíte bát vzít do dlaní. Přes den si s ním ale moc zábavy neužijete – je noční tvor. Vhodný je proto spíš pro starší děti, které pochopí jeho návyky a životní rytmus. 

Krmte ho hlavně hmyzem – mouční červi a švábi jsou ideální. Stravu mu ale můžete zpestřit i granulemi nebo kapsičkami pro kočky, vařeným vejcem nebo sladkým ovocem. 

7. Leguán

Máte-li s chovem domácích mazlíčků už nějaké zkušenosti, zvládnete i skutečného ještěra. Mezi netradiční domácí zvířátka patří leguán zelený, oblíbený především pro svou krotkou povahu.

Leguání mlaďátka můžete dokonce krmit i z ruky. Když jim nabídnete pamlsek, budou za vámi běhat jako štěně. V létě nebudete mít se sháněním potravy žádné starosti – cokoli utrhnete, udělá jim radost. Pampeliška, jetel i kopřivy. V zimě jim kupte rukolu, polníček nebo nastrouhejte mrkev. 

V bytě ale pro leguána vyhraďte dostatek místa. Dospělí leguáni měří kolem 1,5 metru. Terárium by proto mělo mít na šířku i výšku kolem 2 metrů.

Leguánovi musíte udělat doma hodně prostoru. Dospělý samec může měřit až 180 cm. • 

Pořídili byste si domů netradiční domácí zvíře? Podělte se s námi o svoje názory na Facebooku.