Maso: to nejlepší pro vaši Micku a Alíka | Blog Mall.cz

Maso: to nejlepší pro vaši Micku a Alíka

Komplexní, rychlé a oblíbené krmivo – to jsou granule a konzervy. Jednou za čas můžete navíc svému pejskovi nebo kočičce zpestřit jídelníček masem. Poradíme vám, které maso vybrat a jak ho uchovat do zásoby.

Nejprve se podívejme, co přesně psi a kočky v krmení potřebují a naopak nesmí.

Jaká jsou specifika kočičí stravy?

Kočky se v přírodě stravují tak, že svou ulovenou kořist snědí vcelku i s kostmi, vnitřnostmi a například také s nestráveným obsahem žaludku. Proto je důležité dávat domácím kočkám kromě masa i vnitřnosti, chrupavky či kližky.

  • Alespoň ⅔ krmení tvoří bílkoviny.
  • Koťata se krmí 3× až 4× denně, dospělé kočky 1× až 2× denně.
  • Kočky by neměly jíst uzeniny, sladkosti, syrové ryby, rajčata, koření, sůl, cibuli, česnek, kakao, hrozny.

Pro kočky je maso důležitější než pro psy – představuje totiž větší podíl v jejich jídelníčku. Ideální je pro ně kuřecí, krůtí či hovězí maso, které není příliš tučné.

Pro kočky je vhodný i tuk, ale pozor – velmi tučné maso jim určitě nedávejte. • 

Jaká jsou specifika psí stravy?

  • Ideální porce se skládá z z bílkovin, zeleniny a přílohy ve stejném poměru.
  • Štěňata se krmí asi 3× denně, dospělí psi 2× denně.
  • Psi by neměli jíst čokoládu, tučné maso, koření, sůl, uzeniny, brambory, cibuli, česnek, hrozny.

Svému psovi můžete servírovat do misky různé druhy masa. Ideální je kuřecí, rybí nebo jehněčí. Psi mohou jíst také hovězí maso a vepřové – pozor ale na příliš tučné kousky.

Vepřové maso se pro psy vyplatí déle povařit. Zlikvidujete tak případné parazity, například svalovce, kteří způsobují trichinelózu a napadají krev a orgány.

Kde maso koupit a jak ho připravit

Maso pro zvířata kupte v řeznictví. Pořídíte tam kuřecí či hovězí odřezky a také třeba hovězí kosti s masem. Ideální jsou i vnitřnosti – žaludky, játra či plíce. Nejlepší (ale zároveň nejdražší) jsou hovězí kližky.

Abyste nemuseli kupovat maso obden, vyplatí se pořídit ho více „do foroty”. Doma ho rozdělte do porcí, dobře zabalte do sáčků nebo krabiček a zamrazte. Libové maso v mrazničce vydrží i osm až deset měsíců.

Maso můžete také nejprve předvařit, rozdělit do sklenic a pak zavařit. Není to žádná velká věda: ještě teplé maso nakrájejte, vložte do sklenic a zalijte vývarem. Přibližně tři centimetry od okraje sklenice nechte volné a sklenici zavřete víčkem.

Maso zavařujte v zavařovacím hrnci naplněném vodou 60 až 75 minut při teplotě 95 stupňů. Pak sklenice vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Zavařené maso vydrží klidně i rok.

Vhodnou metodou uchování masa je i sušení. Tenké plátky hovězího masa usušíte za přibližně 6 hodin v sušičce nebo i v troubě puštěné na teplotu 50 stupňů.

Kočky a psi potřebují ve své stravě různé vitamíny a minerální látky. Obvykle se do domácí potravy přidávají ve formě práškových doplňků stravy. Co přesně se hodí pro vašeho mazlíčka, vám nejlépe poradí veterinář.

A nezapomeňte, že vaše zvířata potřebují i antiparazitika – vyrábějí se zvlášť pro kočky a zvlášť pro psy.

Pamlsek ze sušeného můžete vyrobit pro svoje domácí mazlíčky, ale i pro sebe. Jen pozor na sůl a koření – maso pro lidi dochuťte, zvířatům nesolte ani nepřidávejte koření. • 

 

Nejčastější chyby při krmení psů nebo koček

Když se pustíte do výroby domácí masové stravy, nenarušte správnou výživu několika nejčastějšími chybami. Pozor na překrmování – kila navíc vašim mazlíčkům zkracují život.  Také neházejte psům dobroty od stolu a krmte je vždy ve stejnou denní dobu. Nezapomeňte, že kočky jsou zvyklé během celého dne lovit myši, ještěrky nebo hmyz, takže jim pevný řád nemusí být vlastní. Po jídle dopřejte psům chvilku klidu v jejich pelíšku. A jestli máte strach, že se váš pes při jídle udáví, zkuste misku proti hltání.

A jakou dobrůtkou mazlíčky odměnit?

I zvířata ráda mlsají, ale jinak než lidé. Například z čokolády by vašim mazlíčkům mohlo být velmi špatně. Obsahuje totiž látku theobromin, kterou člověk stráví snadno, ale psí metabolismus ji zpracovává velmi pomalu a nedokonale a pes se může touto látkou dokonce i otrávit.

Tyto dobroty dávejte svým mazlíčkům jen v malých porcích. Dospělá zvířata totiž mívají horší schopnost trávit laktózu. • 

Zatímco kočky jsou obvykle vybíravé a jedí masitá jídla, psi někdy dokážou bez dozoru sklidit třeba okurky, opadané meruňky nebo rajčata. Trocha jim neuškodí, ale dávejte pozor, ať nesnědí příliš velké množství ovoce a zeleniny. Vždycky je pro ně lepší zelenina vařená, která se jim mnohem snadněji tráví.

Jaké jsou vaše tipy na vaření pro pejsky a kočičky? Podělte se o ně na našem Facebooku.