Kompletní průvodce vertikutací trávníku: co, kdy, jak a proč | Blog Mall.cz

Kompletní průvodce vertikutací trávníku: co, kdy, jak a proč

Kdo chce mít před domem krásný trávník, tomu nestačí zahradu jen zalévat a sekat. Tajemství úchvatného zeleného pažitu totiž spočívá v něčem jiném – vertikutaci. Přečtěte si, proč se provzdušnění trávníku věnovat, kdy se do něj pustit a na co přitom myslet.

Vertikul… verti… jak?

Slovo vertikutace nezní zrovna česky a kupa zahrádkářů si takto složitý název ani nedokáže zapamatovat. Malá pomůcka: vertikutace vznikla spojením anglických výrazů vertical (svislý) a cut (řez).

Tato slova navíc přesně vystihují její princip – během vertikutace svisle řežete do trávníku, abyste jej vyčistili, omladili a ozdravili.

V čem přesně vertikutace spočívá?

Neudržovaný trávník zarůstá plevelem a mechem, ze zbytků posečené trávy a odumřelých rostlin se v něm tvoří plsť. Jestliže trávník jen sekáte a zaléváte, trávník začne v této plsti kořenit, hůře přijímá živiny z půdy a celkově se „dusí“. Výsledkem jsou suchá místa nebo hnědé mapy, kde už trávník neroste.

Vypadá váš trávník takto? Pomůže vertikutace. • 

Během vertikutace všechen plevel, mech a plsť z trávníku odpravíte. Navíc přitom prořežete vrchní vegetační vrstvu a přesekáte travní výběžky, čímž nastartujete obnovu a regeneraci rostlin. Trávník krátce po vertikutaci možná připomíná bitevní pole, ale už po pár týdnech bude vypadat mnohem zdravěji než před vertikutací.

Díky vertikutaci totiž:

  • zvýšíte cirkulaci čerstvého vzduchu v trávníku,
  • zajistíte trávníku více světla a vody,
  • zbavíte se většiny plevele a mechu,
  • nastartujete růst trávy.

Jak na to?

K vertikutaci vám poslouží takzvané vertikutátory. Jsou to stroje podobné sekačkám, ale s rozdílným principem práce.

Práci vertikutátorů obstarává rotační hřídel s cca 9–16 páry ostrých nožů či drápků. Nože mají hvězdicový nebo trojúhelníkový tvar a během vertikutace se zarývají 2–3 mm hluboko do země. Stroje s drápky ale doporučujeme spíše k čištění trávníku – k vyhrabání mechu a plsti. Pro vertikutaci vhodné nejsou.

Při vertikutaci pak postupujte stejně jako při sekání trávy sekačkou. U hodně zanedbaných trávníků můžete vertikutovat dvakrát: nejprve podélně po pruzích a pak šikmo do kříže. Nezapomeňte jen správně nastavit nože, hloubka vertikutace musí být maximálně 3 mm.

Detailní pohled na nože vertikutátoru. • 

Při výběru vertikutátoru se dívejte na:

  • pohon (elektrika, akumulátor nebo benzín),
  • šíři záběru (cca 30–50 cm),
  • pracovní část (nože nebo drápky),
  • sběrný koš (zda ho stroj má, nebo ne),
  • dostupnost náhradních dílů.

Na menší trávníky doporučujeme například elektrický Einhell GC-ES 1231, který slouží jako praktický vertikutátor i provzdušňovač.

Jestliže nemáte přístup k elektřině (nebo vám jen vadí elektrické kabely), zkuste AKU vertikutátor Einhell GE-SC 35 Li Solo. A pokud máte skutečně velmi malý kousek trávy, můžete zkusit i vertikutační hrábě.

Na větší plochy vám přijde vhod benzínový Einhell GC-SC 240 s širokým záběrem, pevnou konstrukcí a velkým sběrným košem, abyste ho nemuseli každých 5 minut vysypávat.

>> Prohlédněte si nabídku vertikutátorů na MALL.CZ. <<

Kdy vertikutovat?

Vertikutaci provádějte jen u trávníků starých alespoň 3 roky, mladší byste mohli poškodit. Opakujte ji 2× ročně: vždy na jaře a na podzim.

Na jaře se do vertikutace pusťte v období od konce března do konce dubna, na podzim pak od konce srpna do konce září. Přesný termín zvolte podle počasí i stavu trávníku – například na jaře nesmí být zmrzlý ani podmáčený. Nejlepší je vertikutace v době, kdy tráva začíná rašit.

Trávník vhodný pro vertikutaci by měl mít výšku 3–4 cm. Pokud tedy jarní vertikutaci odložíte na později, trávu nejdříve posečte. Stejně postupujte také na podzim.

Benzínový vertikutátor se hodí pro velké plochy, počítejte ale s tím, že je těžší. • 

Co dělat po vertikutaci?

Hned po vertikutaci z trávníku vyhrabejte trávu, mech a plsť – buď vertikutátorem s drápky, nebo pomocí plastových hrábí. Buďte přitom opatrní, abyste nevytrhali travní kořínky. Když si pořídíte vertikutátor se sběrným košem, máte o starost méně.

Potom trávník dosejte – tam, kde jsou velké hnědé fleky, už znovu nic nevyroste. Dále trávník pohnojte (ideálně hnojivem pro výživu nově založených trávníků), pro rovnoměrné rozložení hnojiva využijte rozmetač hnojiv nebo aplikační vozík.

Jednou ročně, ideálně na jaře, pak proveďte i pískování. K tomu vám poslouží křemičitý písek, který zlepšuje vegetační vrstvu i půdní strukturu, zvyšuje propustnost vody a živin a omezuje růst mechů a plevele. Aplikujte asi 3–5 litrů na 1 m2 plochy, ideálně do rýh, které po vertikutaci v trávníku vidíte.

Úplně na závěr pak trávník zalijte.

>> Čtěte také, jak se na jaře pustit do hnojení zahrady. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.