Kila navíc zkracují kočkám život | Blog Mall.cz

Kila navíc zkracují kočkám život

V průměru se kočky dožívají 15 let, ale zdravotní problémy způsobené obezitou jim mohou život zkrátit i o několik let. Například známá americká kočka Meow, která vážila 18 kilo, zemřela ve věku pouhých 2 let na selhání jater.

Tichý zabiják

Pokud má vaše kočka nadváhu, hrozí jí tyto zdravotní problémy:

  • nadměrné opotřebení a záněty kloubů,
  • cukrovka,
  • nemoci srdce,
  • tvorba močových kamenů,
  • rakovina,
  • dýchací potíže.

Pokud jste už někdy sami hubli, víte, jaká je s tím práce. U koček to bývá ještě složitější, protože jim nevysvětlíte, že nesmí tolik žrát. Proto jejich váhu průběžně hlídejte a zaměřte se na prevenci.

 

Rizikové kočky

Každá kočka může být tlustá, ale nadváha nejvíc hrozí u těch:

  • panelákových
  • a kastrovaných.

Tato zvířata mají málo pohybu. „Panelákové” kočky žijí se svými páníčky v bytech a nechodí ven. Kastrované kočky sice mají v mnoha případech přístup na zahradu, ale na delší toulky se nevydávají a rády se drží doma.

U těchto dvou skupin byste tedy měli nadváhu zvlášť pečlivě sledovat.

Jednou z rizikových skupin jsou kastrovaná zvířata. • 

Jak poznat, že je kočka příliš tlustá

Dospělé kočky v průměru váží 2,5–4,5 kg, kocouři 3,5–7 kg. Jednoduše tedy stačí kočku zvážit. Pokud vám nechce stát na váze, vezměte ji do náručí a sami si stoupněte na váhu. Od výsledného čísla pak odečtete svoji aktuální hmotnost a snadno si spočítáte, kolik zvíře váží.

Ale samotná váha není všechno - každá kočka má totiž jinou tělesnou konstituci. Proto je dobré tento postup zkombinovat s dalšími variantami. Zkuste svojí kočce nahmatat žebra. Pokud to jde přes tukovou vrstvu jen stěží, nebo vůbec, je příliš tlustá.

Nebo se podívejte na stojící kočku z výšky - „z leteckého” pohledu. Jestli má břicho širší než zbytek těla, je obézní.

 

Co dělat při prvních náznacích kočičí obezity

Pokud jste zpozorovali, že váš mazlíček začíná nabírat na váze, rychle zakročte.

1. Přiměřená dávka jídla

Nasypete do misky granule, kdykoliv kocourek zamňouká? Výsledkem je často přejídání. Denní dávka by se měla pohybovat mezi 125–300 gramy potravy. Přesné dávkování záleží na typu kočky a na tom, jak je aktivní.

Dávku zkonzultujte s veterinářem nebo se řiďte pokyny na pytli s granulemi. Také nedávejte kočce všechno jídlo naráz, ale rozdělte jí ho do 2–3 dávek. Pokud jste celý den pryč a bojíte se, že bude mít zvíře hlad, použijte automatický zásobník na krmivo. Na rozdíl od běžných zásobníků z něj granule padají jen ve vámi určené hodiny.

2. Vhodné krmivo

Na přibírání na váze má velký vliv kvalita potravy, kterou kočce dáváte. Hlídejte ji zvlášť u kastrovaných zvířat, pro které je vhodné kupovat speciální granule.

Pokud už má kočka nadváhu, můžete jí dávat krmivo s nižším obsahem kalorií.

Při výběru krmiva pro svou kočku se řiďte těmito tipy. • 

3. Konec pamlsků

Zbavte se pamlsků. U psů mají své opodstatnění, protože je zvlášť ze začátku potřebují jako odměnu za splněné pokyny. Ale kočka stejně žádné povely neposlouchá, takže pamlsky nedávají smysl.

Jestli chcete svojí kočičce udělat radost, tak ji raději důkladně podrbejte a pomazlete se s ní. Právě o vaši pozornost stejně stojí nejvíc.

Pokud má kočka náběh na tloušťku, pamlsky vyřaďte z jejího jídelníčku. • 

4. Aktivity venku

Pokud je to možné, pouštějte kočku pravidelně ven, pohyb jí udělá dobře. V řadě případů to však není možné - žijete v bytě nebo bydlíte u frekventované silnice, na které by hrozilo zvířeti nebezpečí.

V tom případě můžete kočce koupit postroj a vzít ji ven v něm. Díky vodítku máte jistotu, že vám nikam neuteče. Ale zdaleka nečekejte takovou procházku jako se psem. Právě naopak. Kočka chce prozkoumávat okolí a vše si důkladně očichat, proto počítejte s tím, že s ní moc daleko nedojdete. Ale i tak je to pro ni o dost prospěšnější než povalování na gauči.

5. Hry uvnitř

I starší kočky jsou hravá stvoření a hra je často jediným způsobem, jak je přimět k pohybu. Často stačí opravdu málo. Můžete je škádlit obyčejným provázkem nebo je nechat honit za světlem z laserového ukazovátka. Pokud hledáte zábavu, při které si zvíře vystačí i samo, zauvažujte na koulodráhou nebo robotickou myší.

Nejhravější jsou koťata, ale i starší kocour se rád nechá zlákat ke hře. • 

A co váš kočičí miláček? Je štíhlý nebo snadno nabírá kila? Podělte se s ostatními o své zkušenosti.