Jak správně ochlazovat pejsky v horkém počasí? | Blog Mall.cz

Jak správně ochlazovat pejsky v horkém počasí?

Horké letní teploty snášíme těžko nejen my, ale hlavně naši pejsci. Když totiž teplota vzduchu dosáhne na 30 °C, v tu ránu je teplota na chodníku až 50 °C. Víte, jak správně zchladit přehřátého psa? 

Potí se psi?

Psi na rozdíl od lidí nemají potní žlázy po celém těle. Ty jsou umístěné pouze na psích tlapkách, kde je jejich hlavním úkolem zvlhčit prstní polštářky a tím zlepšit jejich přilnavost. Při odvodu tepla z těla psa hrají tedy jen zanedbatelnou roli.  Naopak důležitou roli v ochlazení psa hraje jejich tlama. Sliznice dutiny ústní a jazyka je bohatě prokrvena a dokáže produkovat velké množství slin. A právě vypařováním slin z psí tlamy je odváděno velké množství tepla. Díky proudění vzduchu je proces vypařování rychlejší, a proto psi zrychleně dýchají.

Jak vypadá přehřátý pes?

  • reaguje nezvykle – odmítá si hrát, nereaguje na povely a je nervózní
  • sliní více než obvykle (kolem tlamy se mu může objevit pěna)
  • rychle dýchá

Vyplazený jazyk a zrychlené dýchání jsou hlavním termoregulačním mechanismem psa. • 

Pozor na šokové zchlazení, psa může i zabít

Napadlo vás někdy, hodit přehřátého psa do studené vody? Nebo ho zabalit do mokrého ručníku? To je častá a velice nebezpečná chyba, kterou nezkušení pejskaři často dělají. Tělo přehřátého psa je po procházce městem nebo po běhání v horku nastaveno na „chlazení na nejvyšší obrátky“. Psí srdce maká na plný výkon a cévy jsou roztažené. Jakmile psa vystavíte rychlému poklesu teploty na povrchu jeho těla, cévy se okamžitě stáhnou a zvýší se krevní tlak. Pokud včas zasáhnou regulační mechanismy, srdce stihne samo zvolnit. Ale pokud se tak nestane, může dojít ke kolapsu.

Důležité je psa chladit pozvolna

Abychom se vyhnuli šokovému zchlazení, namočíme nejdříve pejskovy prstní polštářky vlažnou nebo studenou (ne ledovou) vodou, pak celé tlapky až po třísla a hrudník. Lehce můžeme namočit i hlavu. Záda a velké svaly necháme suché, abychom nezpůsobili pejskovi křeče.

Nezapomínejme na pitný režim

Existuje jednoduché pravidlo – kde je pes, tam musí být voda. V létě to platí dvojnásob. Je důležité psa pravidelně zavodňovat, aby v jeho těle probíhalo vše tak, jak má. V horku s sebou nosíme vždy lahvičku s vodou a skládací misku.

Pitný režim je důležitý nejen pro nás, ale i pro naše psy. • 

V jakém prostředí se pes neochladí?

Že se pes s vysokými okolními teplotami vypořádává otevřenou tlamou a zrychleným dýcháním (vypařováním vody), už víme. Ne všude to ale funguje. Tento přirozený mechanismus téměř nefunguje ve vlhkém prostředí, kde neproudí vzduch. Plastové nebo látkové boudičky tedy nejsou pro odpočinek psa vhodné. Na závodech, táborech nebo soutěžích dávejme přednost částečně zakryté kleci, která je k cirkulaci vzduchu vhodnější a nebude se nám vzhledem k vypařování rosit.

Kdy je potřeba psa zchladit a zároveň vyhledat pomoc veterináře?

  • pes je malátný, má problémy s koordinací, dokonce je neschopný pohybu
  • kašle nebo se silně zadýchává
  • má horečku, zvrací nebo má průjem
  • ztratil vědomí
  • kolabuje

Psy venčíme, negrilujeme

Ve městech se sálajícím chodníkům a silnicím opravdu nevyhneme. Proto je potřeba přizpůsobit venčení pejska denní teplotě. Delší procházky plánujme na ráno a večer, kdy jsou teploty ještě snesitelné. Během dne se snažme vyhýbat rozpáleným chodníkům. Trpí na nich zejména malí psi, jako například čivavy a yorkšíři, kteří nesou své malé tělíčko na nožkách jen třeba 15 cm nad chodníkem. Při 50 °C, které chodník běžně v létě mívá, si pak na vodítku nevedeme pejska, ale pečínku.

A jak zvládá letní vedra váš pejsek? Podělte se s námi o vaše letní zážitky na našem Facebooku. Přejeme vám báječné léto pro psa.

Témata:
  pes, leto