Indiánský běh alias jogging rozběhá i začátečníky | Blog Mall.cz

Indiánský běh alias jogging rozběhá i začátečníky

Internet jich je plný a vaše sociální sítě pravděpodobně také. Fotografie šťastných a krásných lidí, kteří sdílejí, kolik kilometrů dnes uběhli a jak to bylo bezva. Jestli patříte spíše mezi ty, kteří nemohou popadnout dech po doběhnutí autobusu, máme pro vás pár tipů.

Hned první bod v běžeckém desateru říká: Nepřepalte to. A je to opravdu bod nejdůležitější, protože jakmile první výběh přepálíte, další den budete s bolestí proklínat sebe i běh. Velmi pravděpodobně už se pak k vyběhnutí z domu nikdy neodvážíte.

A jak to tedy s v začátcích vaší běžecké kariéry nepřehnat? Odpovědí je indiánský běh neboli jogging. Prostě běh na pohodu.

Stačí si vyhradit půl hodiny a můžete vyrazit – předchozí zkušenosti netřeba. • 

Co je jogging neboli indiánský běh

Termín indiánský běh si možná pamatujete z kultovní příručky mladého zálesáka, možná jste také zaslechli termín jogging. Definice je pořád stejná:

Jogging (indiánský běh) je střídání chůze a pomalého běhu v pravidelných intervalech, například po minutě.

Než se ale na intervaly podíváme blíž, ještě se zastavíme u toho, proč by vás vůbec měly zajímat.

Proč běhat jako Indián

Jogging je velmi pohodový běh, při kterém byste se ideálně neměli ani zadýchat. Nejlepším příkladem indiánského běhu jsou scény z amerických filmů, při kterých vedle sebe běží hlavní postavy v živém rozhovoru.

Nejsou zadýchané ani upocené a jejich plíce jedou na takový výkon, že v pohodě zvládnou i mluvení – přesně o tom je jogging.

Jogging zvládne opravdu každý a ještě si u toho popovídá. A za 4 měsíce může při troše snahy na maraton. • 

Střídání pomalého běhu a rychlé chůze je navíc šetrnější ke kloubům, takže se hodí i pro starší, osoby s nadváhou nebo po úrazech.

A pokud máte obavu, že se vám při střídání běhu a chůze budou zkušení běžci smát, věřte, že nebudou. Každý dnešní maratonec na joggování začínal, protože je to nejefektivnější způsob, jak se dostat do formy bez ztráty motivace.

Střídejte intervaly běhu a chůze

Celý jogging je o čase, nejprve si proto stanovte, jak dlouho se mu budete v daný den věnovat. Pro začátečníky je ideálních 20 minut, jinak doporučujeme 30 minut.

Vytyčený časový úsek si pak rozdělte v poměru běh/chůze, jaký vám vyhovuje. V zásadě existují dvě možnosti:

  1. Intervaly časové  – chůzi a běh střídáte například po minutě. Se sledováním času vám pomohou chytré hodinky, sporttestery nebo jednoduše stopky na mobilu. Na začátku si můžete nastavit třeba jen 1 minutu běhu a 3 minuty chůze, uvidíte, že vám to bude stačit. Postupně pak interval zvyšujte ve prospěch běhu.
  2. Intervaly prostorové – při střídání se neorientujete podle času, ale předem vytyčených cílů. Ideální je, když jsou rovnoměrně vzdálené, jako například lampy veřejného osvětlení, stromy v aleji nebo lavičky podél cesty.

Náš tip: než se vůbec pustíte do joggingu, zkuste první týden jenom chodit na rychlejší půlhodinové procházky. Zvyknete si na rychlejší pohyb, venkovní teplotu a hlavně zařadíte sport do svého týdenního harmonogramu.

Správné tempo chůze i běhu vám dopomůže k lepším výsledkům. • 

Kdy končí jogging a začíná běh

Než vyběhnete, stanovte si intervaly. A až vyběhnete, nebojte se je změnit. Pokud cítíte, že se zadýcháváte a pohyb vám není příjemný, přejděte do chůze a vyběhněte, až se na to budete opět cítit. U joggingu jde o pohodu a dobrý pocit, ne pokořené rekordy.

Indiánskému běhu se věnujte ideálně 3× týdně či obden. Začněte s 20 minutami a postupně (například po každém týdnu) si přidávejte 5 minut. Až zvládnete bez problému joggovat hodinu, teprve pak začněte s běháním.

Vše pro (nejen) jarní jogging i běh seženete zde >

Joggujete, běháte nebo se teprve chystáte začít? Podělte se na Facebooku.