Generální úklid zahrady: na tohle na jaře nezapomínejte | Blog Mall.cz

Generální úklid: připravte zahradu na příchod jara

Ovocné stromy, trávník, záhony nebo jezírko potřebují po dlouhé zimní přestávce generální úklid. Čím víc času své zahradě na jaře věnujete, tím bohatěji vás pak během léta odmění.

Trávník: úklid, vertikutace i hnojení

Jakmile roztají poslední zbytky sněhu a noční teploty již neklesají k nule, vezměte do ruky hrábě a trávník vyčistěte od listí. Pak nastartujte vertikutátor nebo sáhněte po ručním provzdušňovači trávníků a jemně prokypřete vrchní vegetační vrstvu. Tím trávník zbavíte plevele i mechu a zvýšíte cirkulaci vzduchu pro lepší příjem vody a světla. Tráva pak lépe poroste.

Kdo chce mít v létě opravdu hustý zelený pažit, může trávu podpořit i hnojením. Nejlepší jsou hnojiva s vysokým podílem dusíku, draslíku a fosforu, která živiny uvolňují postupně. Jestliže vám trávník na konci března vyroste až do výšky 8–10 cm, klidně jej mírně zastřihněte.

>> Přečtěte si, jak na jaře správně pečovat o sekačku. <<

Vertikutace trávníku je jednou z hlavních jarních činností každého dobrého zahrádkáře. • 

Keře a stromy: čeká vás prořez

Na jaře je vhodná doba k prořezu keřů a ovocných stromů. Zbavte je uschlých a nemocných větví pomocí pily a zastřihněte ty výhonky, které se kříží nebo proplétají. Cílem je dřevinu prosvětlit a omladit. U mladých stromků, které ještě neplodí, určujete prořezem jejich budoucí rozvoj.

Než se pupeny stromů otevřou, postříkejte je přípravkem proti škůdcům. Starší stromy pohnojte, ideálně vyzrálým kompostem. Hnojivo zaorejte nebo zaryjte lehce pod povrch půdy pod korunou stromu, nikdy ale přímo u kmenu. Čím starší strom, tím více hnojiva bude potřeba.

Ořezané a ostříhané výhonky stromků nikdy nespalujte, přišli byste o cenný materiál. Použijte zahradní drtič, rozmělněte větve na mulč a ten hoďte na kompost. V příštím roce bude plný hodnotných živin.

>> Pořiďte si nový zahradní drtič na MALL.CZ. <<

Ořezané výhonky z keřů a stromů nespalujte. Raději je pomelte v drtiči a hoďte na kompost. • 

Záhonky: potřebujete motyčku i hrábě

Na záhonech vám hned zjara vyraší první plevele, proto vezměte do ruky motyku a pořádně půdu prokypřete. Vykopaný plevel z půdy odstraňte a záhonek uhlaďte hráběmi. Potom už se vrhněte na sázení prvních rostlinek.

Pozornost věnujte i svému kompostu, který na jaře potřebuje přeházet. Díky tomu se provzdušní a bude rychleji tlít. A nezapomínejte ani na zahradní jezírko, které vyčistěte od veškerého listí, řas nebo zbytků rostlin.

>> Zjistěte, co kam vysadit, aby se vaší zahrádce dařilo. <<

Na jaře se věnujte stromům, záhonům, trávníku a kompostu. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.