Dokonalá zahrada? Chce to dvě relaxační zóny | Blog Mall.cz

Vlastní kousek ráje: vytvořte si na zahradě relaxační zóny

Sobotní grilovačka s přáteli, pohodička po práci se sklenkou v ruce nebo víkendový relax na houpačce. Zahrada nemusí být jenom místem úporné dřiny, ale i příjemného odpočinku. Jak si u domu vytvoříte oázu, do které se budete každý den těšit?

Vytvořte si zónu, kde se jenom relaxuje

Nejlépe v odlehlém koutě zahrady si vytvořte odpočinkovou zónu jenom pro sebe. Sem se schováte, když budete chtít chvilku pro sebe nebo prostor pro soukromější rozhovor.

Pro lepší uvolnění si pomozte hravým nábytkem. Klidně sem přidejte třeba houpačku s pevnou konstrukcí ze dřeva.

A pořiďte si také zahradní hamaku neboli houpací síť, ve které se vám bude skvěle číst i spát. Na její instalaci potřebujete dva pevné body, které vaši váhu udrží. Třeba kovové tyče zapuštěné do země nebo vzrostlé stromy.

Společenskou zónu udělejte dostatečně velkou

Druhá zóna bude společenská – typicky terasa, altánek nebo posezení u grilu. Tady se budete scházet s rodinou nebo přáteli a společně snídat či večeřet.

Společenskou zónu vytvořte v těsné blízkosti vchodu do domu, ideálně na pevném podkladu. Nábytek rozmístěte tak, abyste okolo lidí sedících u stolu mohli snadno procházet.

Do společenské zóny umístěte stůl s posezením. Hliníková křesla můžete venku nechávat celoročně – a zároveň máte jistotu, že vám vydrží roky. Sezení vám zpříjemní posltrované sedáky.

Společenskou zónu zastiňte, protože ostré slunce svítící do očí během víkendového oběda není nic příjemného. Zastínění ihned vyřešíte například pomocí slunečníku nebo markýzy, výhledově můžete posezení zastínit stromem či pergolou s popínavými rostlinami.

Myslete na to, abyste z tohoto místa dobře viděli na gril, příchozí hosty i dětské atrakce – pískoviště nebo trampolínu, které se pokuste umístit blízko vchodu do domu. Společenská zóna je zkrátka klíčové stanoviště, ze kterého byste měli mít přehled o všem důležitém.

>> Všelijaký zahradní nábytek najdete na MALL.CZ. <<

Ve společenské zóny zainvestujte do kvalitních křesel, kde se vám bude s přáteli nebo rodinou dobře sedět celý večer. • 

Oživte zahradu vodní plochou

Malé jezírko, přírodní biotop nebo potůček s tekoucí vodou dokážou na vaší zahradě zázraky. Ochlazují vzduch, lákají drobné živočichy a hlavně vaši zahradu oživí.

Pokud máte menší zahradu, nahraďte vodní plochu malou kašnou nebo pítkem pro ptáky. V každém případě si k vodní ploše pořiďte lehátka. Vyberte si taková, která jsou pohodlná, ergonomicky tvarovaná i lehká, takže si je snadno přenesete kamkoliv potřebujete. Zároveň by však měla něco vydržet, abyste je mohli nechat celý rok venku.

>> Zahradní lehátka koupíte na MALL.CZ. <<

Místo plotu sázejte živé keře

Ani v té nejútulnější relaxační zóně se ale nebudete cítit moc dobře, když do ní uvidí lidé z ulice nebo zvědavý soused v trenkách. Své sousedy nicméně neoddělujte dvoumetrovou zdí, lepší službu odvede živý plot z rostlin a keřů, případně dřevěný plot, který necháte obrůst popínavými rostlinami.

Pokud zvolíte plot, vysázejte kolem něho rostliny i dřeviny a držte se přitom tří pravidel:

  1. Rostliny nesázejte po jedné, ale vysaďte jich vždy několik blízko u sebe. Za čas vytvoří nádherný trs.
  2. Keřům nebo trsům rostlin dopřejte dostatek místa pro růst, abyste prostor nepřeplácali.
  3. Větší a vyšší rostliny patří k plotu (nebo jako samostatný prvek = solitér),zatímco nižší a menší dovnitř do skalek či na okraj záhonků.

>> 7 ověřených tipů, jak pečovat o zahradní růže. <<

Okolo plotu vysázejte rostliny, zahrada pak bude útulnější a zjemní přechod mezi plotem a zahradou. • 

Pryč s rovnými a ostrými liniemi

Zahrada, kterou lemuje dokonale rovná cesta nebo záhon, nevypadá dvakrát přirozeně. Trik zahradních architektů tkví v oblých obrysech záhonů a cestiček.

Na druhou stranu to ale s divokostí nepřehánějte – náhodně zasazené dřeviny po celé ploše zahrady nejsou spásným řešením. Naopak se snažte, aby zejména střed zahrady působil vzdušně a prostorně. Vyplňte ho třeba precizně střiženým anglickým trávníkem a výrazným prvkem v podobě stromu, keře nebo menšího zahradního altánku.

Tajný trik zahradních architektů? Zakulacené záhony. • 

>> Vaše soukromé moře: vytvořte si na zahradě slaný bazén. <<

Nezapomeňte, že na MALL.CZ najdete všechno možné. A uděláme i nemožné, abyste ze své zahrady udělali ráj klidu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.