Co sbalit na dovolenou v kempu | Blog Mall.cz

Co sbalit na dovolenou v kempu

Zapněte dobrodružný mód, vezměte spacák a vyrazte na dovolenou pod stan. Poradíme vám, co zabalit do batohu, aby vás při campingu nic nezaskočilo.

Dovolená pod stanem v kempu je stále oblíbenější. A není se čemu divit, zvlášť když jsou ty nejlepší kempy stejně pohodlné jako penziony. Pokud nekempujete pravidelně, přečtěte si náš článek a pořádně se na výpravu vybavte.

Spaní v přírodě

Spaní v přírodě sice není tak pohodlné jako ve vlastní posteli, ale stejně má něco do sebe. Kempy často nabízejí ubytování v chatce, ale pokud se nechcete ochudit o nezapomenutelný pohled na hvězdnou oblohu, sbalte si vybavení pro stanování.

Kempingové vybavení nakupujte podle toho, jak často chcete kemp navštěvovat. • 

1. Stan

Stan vám zajistí soukromí, zázemí a v případě deště také střechu nad hlavou. Při jeho výběru se zaměřte především na velikost a prostorové uspořádání, abyste se do něj vešli v požadovaném počtu lidí. Zvlášť pokud budete cestovat vlakem, zjistěte si také velikost stanu v balení.

Stan postavte ve stínu, avšak ne přímo pod stromy, kdyby přišla bouřka. Pokud by vás déšť přece jen v noci zastihl, nedotýkejte se zbytečně plachty stanu – snížíte tím její voděodolnost.

>> Vyberte si pohodlný stan na MALL.CZ. <<

2. Spacák

Výběr spacáku přizpůsobte svým představám o jeho využití. Plánujete-li letní návštěvu kempu, stačí vám tenký, letní spacák. Jestli se však chystáte na venkovní spaní i na jaře nebo na podzim, pořiďte si teplejší spací pytel pro noci, kdy teplota klesne pod nulu.

Aby se vám dobře spalo, vezměte si s sebou také polštářek nebo si pod hlavu složte mikinu. Ráno za slunečného počasí vyvětrejte spacák venku.

>> Spacáky na camping pořídíte na MALL.CZ. <<

3. Karimatka

Chcete-li se i ve stanu cítit jako v bavlnce, přibalte s sebou také karimatku nebo nafukovací matraci. Pohodlně si ale vystačíte také se složenou dekou.

Měkkému spaní pomůže také výběr terénu při stavění stanu. Ujistěte se, že stan nestavíte na kořenech nebo jiných hrbolech – ideální je tráva nebo jehličí.

>> Vyberte si karimatku nebo nafukovací matraci na MALL.CZ. <<

Náš tip: Pokud cestujete na lehko a plánujete spát pod širákem, zabalte si do batohu houpací síť, s níž si užijete pohodlný spánek přímo pod širým nebem. Dejte si ale pozor, ať vás nezaskočí ranní rosa a pořádně se před spaním přikryjte.

Vaření v přírodě

Okénko s občerstvením a táborák k dovolené v kempu rozhodně patří. Abyste si jídelníček zpestřili, sbalte si s sebou také vařič a kempingové nádobí.

V přírodě vařte jednoduchá jídla z co nejméně surovin. • 

1. Vařič

Klasikou mezi kempingovým vybavením je plynový vařič, ale na výběr máte i další menší či větší varianty. Ten pravý zvolte podle četnosti využití. Na občasné ohřátí polévky si vystačíte s kapesním lihovým hořákem, na velké vaření si s sebou ale vezměte kempingový vařič nebo rovnou cestovní gril.

2. Nádobí

Na dovolenou v kempu si vždy zabalte základní tábornickou výbavu: ešus, příbor a hrnek. Pokud jedete celá rodina, zauvažujte o zakoupení sady nádobí. Hodí se také termoska, v které uchováte teplý čaj z rána i na večer.

>> Nádobí na camping pořídíte na MALL.CZ. <<

Při plánování jídelníčku myslete na ztížené podmínky při vaření a volte jednoduchá jídla z několika málo surovin, jako jsou například polévky, guláš nebo špagety s rychlou rajčatovou omáčkou.

>> Inspirujte se našimi recepty na jídla pod stan. <<

3. Láhev na vodu

Pitný režim je základ, proto na dovolenou přibalte i pevnou kempingovou láhev. Ta se na rozdíl od PET lahve nepomačká a dobře drží třeba v postranní kapse batohu.

>> Přečtěte si 9 triků, jak v přírodě snadno otevřete lahváč. <<

4. Nůž

Nůž vezměte na cesty vždy, při vaření se bez něho neobejdete. Plánujete-li každý večer táborák, přibalte také sekyru, kterou využijete při sekání dřeva.

>> Vybavte se na camping nožem z MALL.CZ. <<

Bez čeho se ještě neobejdete

Ostřílení kempaři mají vždy v zásobě několik zaručených tipů na výbavu, kterou nezapomeňte doma.

1. Nepromokavá bunda

Na dovolenou v kempu si zabalte pohodlné sportovní a outdoorové oblečení. Bunda s kapucí a nepromokavým povrchem patří mezi základní vybavení, které vás udrží v suchu. Pro případ velkého slejváku mějte po ruce také pláštěnku nebo pončo.

Pod stan si vezměte takové oblečení, které v případě nižší teploty navrstvíte, anebo zabalte funkční termo prádlo, které vás zaručeně udrží v teple.

>> Outdoorové oblečení nakupte na MALL.CZ. <<

2. Pevné boty

Na výlety jděte vždy v outdoorové obuvi, která pevně drží kotník. Po návratu do kempu nechte nohy odpočinout v sandálech nebo chvíli choďte bosky – ulevíte nejen nohám, ale také páteři.

Zbytečně neriskujte a na výlet vždy nazujte outdoorové boty, které pevně drží kotník. • 

3. Lékárnička

Před cestou si připravte lékárničkunáplastmi, obvazy, nejpotřebnějšími léky, repelentem či opalovacím krémem. Léků si raději vezměte více než méně, v případě zdravotní pohotovosti za ně budete rádi.

4. Baterka

Večer se bez ní neobejdete. Pořiďte si buď čelovku nebo LED baterku, která vás nepřekvapí zhasnutím v polovině noční cesty zpět do stanu.

5. Skládací nábytek

Pohodlí křesla, stolu nebo židlí se nevzdávejte ani na dovolené. Přibalte si skládací kempingový nábytek a udělejte si před stanem nebo u táboráku pohodlné posezení.

6. Antibakteriální gel na ruce

Pokud nemáte přístup k teplé vodě, použijte před jídlem antibakteriální gel na ruce. V batohu mějte také vlhčené ubrousky, které zase přijdou vhod po výletové hostině.

>> Antibakteriální gel pořídíte na MALL.CZ. <<

Veškerou výbavu na kempování pořídíte na e-shopu MALL.CZ v jednom nákupu. Máme pro vás všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu užívali.

>> Přečtěte si také, jaká zvířata můžete při kempování potkat. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.