Chcete vlastní rajčata nebo jahody? Stačí balkon | Blog Mall.cz

Chcete vlastní rajčata nebo jahody? Stačí balkon

Zkraťte si cestu pro čerstvé ovoce a zeleninu a místo do obchodu pro ně choďte na svůj balkon. Poradíme vám, jak si vypěstujete rajčata nebo jahody v květináči, které budou chutnat lépe než z obchodu.

Vezměte si na pomoc kompas

Na každé světové straně se daří jinému typu ovoce a zeleniny. Zatímco rajčata se ráda potí na sluníčku, špenát a celer si libují ve stínu. A tak nejdříve zjistěte, na kterou světovou stranu máte balkon orientovaný. Tomu pak přizpůsobíte skladbu rostlin i jejich umístění.

Při troše snahy a sluníčka vypěstujete zeleninu nebo ovoce na každém balkonu. • 

Pokud máte sluncem zalitý balkon, ale toužíte po stínomilných rostlinách, stačí, když je umístíte níže nebo pro ně vytvoříte stín z teplomilných rostlin.

Například keříčky rajčat si na přímém sluníčku libují a ve vzniklém stínu se bude dařit některým druhům salátu. Jako podobný slunečník dobře funguje i hrášek.

Svatá trojice: květináč – hlína – hnojivo

Plánujte. Vezměte si k ruce metr, blok a tužku. Změřte budoucí balkonovou zahrádku a postupně ji na papíře obsazujte truhlíky a květináči. Na balkon a parapety vybírejte lehké plastové květináče.

>> Plastové květináče pořídíte na MALL.CZ. <<

Na balkoně nespoléhejte jen na přirozený cyklus obměny živin v půdě. V truhlíku se potřebné látky rychleji vyčerpají než na zahradě. Proto rostlinám pořiďte dostatečně velké truhlíky, aby z hlíny získaly všechny živiny.

>> Velké truhlíky na balkon najdete na MALL.CZ. <<

Náš tip: Pokud odjíždíte na dovolenou a necháváte domácí zahradu několik dní bez dozoru, pořiďte si samozavlažovací květináče. Jestli ale odjíždíte na 5 a více dnů, požádejte sousedy nebo příbuzné alespoň o jedno zalití.

Hlínu kupte ve větším množství, takové pytle vychází cenově nejrozumněji. Zakoupený substrát promíchejte s trochou písku nebo perlitu, který zeminu odlehčí. A pokud máte možnost, přidejte i kompost.

S hnojením si nedělejte příliš velké starosti. Balkonovou zahrádku zvládnete i s jedinou krabicí univerzálního hnojiva.

Balkon jako rajčatová velmoc

Rajčata jsou na pěstování jednou z nejméně náročných rostlin. A jakmile jednou ochutnáte vlastní, o vybledlé kousky z obchodů už ani pohledem nezavadíte.

Vegetační období rajčat trvá 120 až 135 dnů, a tak třetinu roku máte k dispozici šťavnaté a krásně červené plody.

Rajčata pěstovaná na balkoně potřebují hluboký truhlík, slunné místo a oporu v podobě podpěrné tyče. • 

Vybírejte mezi zakrslými keříčky, které plodí menší a sladší rajčátka, nebo zvolte klasická tyčková rajčata.

Na pěstování rajčat potřebujete

  • slunné místo,
  • truhlík nebo květináč s minimální hloubkou 30 centimetrů,
  • a tyčku na podepření keříčku.

Pokud sáhnete po tyčkových rajčatech, nezapomeňte odlamovat boční výhonky. Berou rostlině zbytečně mnoho energie a během několika týdnů vám udělají z balkonu džungli plnou lián.

Zjistěte, jak nejlépe uchováte vypěstovanou zeleninu podle KOKO. Pusťte si pořad Menutovka na MALL.TV.

Vypěstujte si jahody a další ovoce

Jahody na balkoně vysaďte ideálně na konci dubna. Ale klidně zapomeňte na poučky a provoňte si s nimi balkon i v pozdějších měsících. Sazeničky totiž plodí při teplém počasí až do začátku podzimu a rostlinka vám vydrží i tři sezóny.

Pěstování jahod v truhlíku se podaří, pokud jim dopřejete dostatek:

  • sluníčka – pokud máte balkon orientovaný na západ nebo sever, umístěte je alespoň co nejvýše, ať se k nim dostane maximum světla,
  • a prostoru – do 100 centimetrů dlouhého truhlíku zasaďte nejvýše 4 rostliny.

Na balkonech se také dobře daří keříčkovým borůvkám, angreštu nebo malinám. Jen si představte, jak čerstvým ovocem plným antioxidantů ozdobíte koláč nebo si z nich připravíte osvěžující smoothie pro chvíle relaxace na balkoně.

Jahody mají desítky odrůd. Poraďte se v zahradnictví a najděte tu nejlepší variantu pro váš balkon. • 

Chilli papričky potěší milovníky silných chutí

Někdo to rád pálivé. Experimentujte a zasaďte si více druhů zakrslých i větších keřů chilli papriček.

Rostlinky nevyžadují žádnou speciální péči, vystačíte si s nádobami o hloubce přibližně 25 centimetrů a běžným substrátem. Chilli papričky jsou teplomilné a snadno je při ochlazení přesunete do pokoje, kde vám udělají parádu ještě celý podzim.

Pokud nejste fanoušky ostrých jídel, využijte sklizeň a naložte ji společně s domácími bylinkami do olivového oleje a obdarujte lahvičkami své chilli milující blízké.

>> Přečtěte si, kterým bylinkám se daří na balkoně. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.