Chcete anglický trávníček? Věnujte mu na jaře dostatečnou péči | Blog Mall.cz

Chcete anglický trávníček? Věnujte mu na jaře dostatečnou péči

Když teplota vystoupí přes den nad 10 stupňů, těm, kterým záleží na vzhledu jejich zahrady, začíná dřina. Trávník se totiž probouzí ze zimního spánku. Dopřejte mu po měsících mrazů a sněhové přikrývky dostatek vzduchu, hnojiv a další péče a můžete se těšit na anglický pažit. 

Trávník je bojovník a nějakých pár centimetrů sněhu a krtků jej nepřemůže. Vy mu ale v jarním boji můžete hodně pomoci. Důležité je ale zvolit správný postup a pořadí prací. Tráva se vám pak odmění hustým porostem, který vám budou sousedi závidět, a na který bude radost si lehnout a relaxovat.

Jako první vezměte do ruky hrábě

Prvním krokem je odstranění:

  • mechů,
  • odumřelých částí trávy,
  • zbytků listí a posekané trávy,
  • suchých rostlinek.

Hráběmi se zároveň půda lehce provzdušní a začne dýchat. Někdy je nutné ještě předtím zbavit trávník krtinců a kamení. To ale provádějte citlivě. Půda je totiž po zimě nasáklá vodou a tím pádem velmi choulostivá. Těžké stroje by mohly napáchat více škody než užitku.

Pokud vrstvu plevele a mechu necháte ležet, brání přístupu vody ke kořínkům a hrozí napadení plísněmi.

Váš trávník je po měsících pod sněhem vysílený. • 

Povolejte do služby vertikutátor

Lehké provzdušnění hráběmi je nezbytné, ale zdaleka nestačí. Asi tři týdny po tom, co sleze poslední sníh - zpravidla tedy na přelomu března a dubna je potřeba půdu lehce prorýt a provzdušnit kořeny.

V době, kdy už se tedy kořeny začínají vzpamatovávat a jsou odolnější, vytáhněte vertikutátor. To je stroj podobný sekačce na trávu, ovšem jeho nože jsou vertikální. Slovo vertikutátor pochází z anglického vertical cut, tedy vertikální řez.

Pro větší zahrady se hodí vertikutátor se sběrným boxem. • 
Nože se zaříznou 2-5 milimetrů do půdy a kromě odstranění zplstnatělých zbytků trávy a provzdušnění dochází i k prosekání travních výběžků. Díky tomu vznikají nové výhonky. Přesekání kořenů plevele naopak jejich růst omezuje.

Skvělý čas pro vertikutaci nastává 2 dny po dešti a měl by předcházet prvnímu kosení. Nastavte vertikutátor na rovné ploše tak, aby se nože pouze dotýkaly země. Ideální hloubka prořezávání půdy je pouze 2-3 mm, jinak hrozí poškození kořenů vašeho trávníku.

Po skončení práce nezapomeňte odstranit vyhrabaný materiál. Nelekejte se, trávník po vertikutaci rozhodně nepřipomíná dokonalý anglický pažit. Výsledky své práce ale uvidíte už za několik týdnů. Hlavně, když trávu ještě prosejete a zahnojíte.

Pokud máte malou zahradu, vystačíte si s malým ručním vertikutátorem, v případě větších pozemků sáhněte po větších strojích se sběrným boxem.

V terminologii zahradních pomocníků je občas zmatek. • 

Hnojivo je palivo pro váš trávník

Vysílená půda po zimě potřebuje i přihnojit. Kořenový systém mladého trávníku uvítá hlavně fosfor. Starším trávníkům dodejte dusík podporující růst nových výhonů. Hnojení trávě pomáhá v boji s plevelem.

Pokud se ale chcete zcela vyhnout jetelíčkům, sedmikráskám a pampeliškám, je dobré vydloubnout je už v zárodku, jinak se velmi rychle rozmnoží. Tomu, že vám na zahradu sem tam nějaké semínko plevele zavítá, nezabráníte. Pokud chcete plevel úplně vyhubit, doporučujeme použít selektivní herbicidy, které právě plevel vyhubí, ale samotnému trávníku neuškodí.

O půdu jste se postarali, teď je čas pro zasetí nového trávníku. Po zimě se na zahradě najde mnoho vyschlých nebo vyležených míst. Ty je třeba prosít přednostně, ideálně ale dosejte celou plochu zahrady. Travní semeno rozhoďte do nakypřené zeminy. Nejlépe používejte stále tu stejnou směs, aby byl trávník kompaktní. Holá místa je zároveň dobré zasypat 3mm vrstvou zeminy.

Dokonalý trávník vyžaduje péči a hodně času. Obdivné pohledy návštěv za to ale stojí!