Brrr. Ochraňte svou zahradu, ať v zimě nezmrzne | Blog Mall.cz

Brrr. Ochraňte svou zahradu, ať v zimě nezmrzne

Zima už klepe na dveře, ale nejen lidé se schovávají před krutými mrazy. Také zahrada potřebuje připravit na krušné zimní období. Víte, na co všechno při zazimování zahrady myslet? Nechte se inspirovat.

Pokud jste s přípravou zahrady k zimnímu spánku ještě nezačali, nezoufejte - není pozdě. Dokud zem nepromrzne, můžete na zahradě pracovat. Říjnové počasí je pro zazimování zahrady ideální.

Vezměte si na pomoc zahradnické vychytávky, se kterými budete hotoví jedna dvě. Na co všechno byste neměli zapomenout?

1. Trávník

Trávník máte na zahradě neustále na očích a jeho úklid je základ. Vysokou trávu nejprve posekejte do výšky maximálně 6 centimetrů. 

Pak vytáhněte hrábě nebo zahradní vysavač a ukliďte trávník od napadaného listí, větviček nebo zbytků posekané trávy. Nezapomeňte odpadu využít, drtiče ho přemění na kvalitní kompost.

Před zimou trávníku dodejte potřebné živiny. Vybírejte hnojiva s vysokým obsahem draslíku, který ho ochrání před mrazem a sněhem. Po hnojení trávu pořádně zalijte. Jakmile teploty klesnou pod nulu, už na ni příliš nešlapejte, aby se nepoškodila.

2. Stromy

Před zimou věnujte zvýšenou péči ovocným i okrasným stromům. Sesbírejte poslední plody a stromy pečlivě prohlédněte kvůli škůdcům. V říjnu byste měli stihnout prořezat nebo prostříhat koruny stromůa odstranit suché větve. Místa vždy ošetřte stromovým balzámem.

Jestli vaši zahrádku ráda navštěvuje zvěř, zaměřte se na oplocení. Obalte stromy pletivem, rákosovou rohoží nebo netkanou textilií. Vyhnete se okusu i oloupání kůry.

K nízkým keřům nebo choulostivým dřevinám, jako jsou třeba pivoňky, nahrňte listí, borku nebo chvojí. Nezapomeňte ani pořádně zalít jehličnany.

Chcete si zahradu rozšířit? Podzim je ideální doba na výsadbu nových stromů a keřů. Dokud zemina nepromrzne, můžete sázet.

Ochraňte stromy před kolísáním teplot a teplotními rozdíly. • 

3. Záhony

Ze záhonů odstraňte plevel a půdu prokypřete. Zryjte ji zhruba na hloubku rýče. Na květinové záhony můžete nahrnout suché listí, které je nejlepší izolační vrstvou. Choulostivější cibuloviny jako mečíky, begónie nebo jiřiny vyndejte a uložte do suché temné místnosti.

Náš tip: Slimáci kladou na podzim vajíčka a nejraději mají čerstvě zryté záhony. Vyčkávejte proto s rytím co nejdéle. Až se začne zima opravdu blížit, slimáci už klást nebudou a vymůžete bez starostí záhony zrýt.

Před zimou stačí záhony nahrubo zrýt a neuhrabávat. Velké kusy zeminy rozdrobí mráz. • 

4. Skalka

Ani na první pohled odolná skalka si se zimou neporadí sama. Odstraňte z ní plevel a hlavně napadané listí, pod kterým by rostliny uhnily. Před mrazem a vlhkostí můžete skalku ochránit tenkou vrstvou chvoje, jehličnatých větviček nebo i štěrku a kamenné sutě.

Pokud vaši skalku zdobí výrazné okrasné květy bramboříku nebo lewisie, zajistěte jim sucho. Ochraňte je před sněhem stříškou ze skla nebo pevné fólie, kterou položíte třeba na kameny nebo kolíčky.

5. Bazén a jezírko

Myslete při zazimování i na vodní plochy. Jezírko nemusíte rovnou vypouštět. Natáhněte přes něj ochranou síť, aby do něj nepadalo listí ani větvičky. Pokud v něm chováte ryby, bez problémů přezimují v metrové hloubce. Stejně jako lekníny. Pořiďte do vody provzdušňovací přístroj nebo si poraďte sami – stačí do jezírka umístit svazek větví nebo slámy, aby voda zcela nezamrzla a pronikal do ní vzduch.

Z bazénu vylovte napadané listí a všechny nečistoty. Upusťte hladinu vody a přisypte zazimovací přípravek, který zabrání růstu řas a vzniku zákalů. Pořiďte si krycí plachtu, kterou v zimě bazén ochráníte.

V hlubším jezírku lekníny zimu přečkají. Pokud je voda mělčí, vyndejte lekníny do vědra s vodou a dejte je do světlé a chladné místnosti • 

6. Zahradní nábytek a nářadí

Stejně jako záhonky a stromy, i zahradní nábytek potřebuje před zimou zvláštní péči. Hliníkové,ratanové nebo plastové židle i stoly stačí omýt mýdlovou vodou. Dřevěný nábytek jemně obruste smirkovým papírem a ošetřte ho olejem, který dřevo oživí.

Dotáhněte všechny šrouby a nábytek ukliďte. Prospěje mu chladné suché místo, jako je garáž, kůlna nebo zahradní domek.

Zkontrolujte taky zahradní nářadí. Všechno omyjte a opravte, co nefunguje. Nakonec promažte olejem a uložte na suché místo. Nezapomeňte ani na zavlažovací systémy. Vypněte zdroj vody a hadice i postřikovače ukliďte.

Už máte zazimovanou zahradu? Podělte se s námi o svoje zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.