Střešní boxy na auto: dávejte pozor na uchycení věcí | Blog Mall.cz

Bezpečnost střešních boxů: dávejte pozor na uchycení věcí

Při výběru střešního boxu na auto budete řešit jeho délku, objem nebo použité materiály. V pořádku. Často se však zapomíná na uchycení nákladu uvnitř schránky, které je přitom jednou z největších slabin většiny autoboxů. Na co dávat pozor?

Všechno začíná už správným výběrem autoboxu. Rakve se nejčastěji vyrábějí ve velikostech s objemem 270-650 litrů. Nemá smysl kupovat zbytečně naddimenzovaný objem – čím víc budou věci uvnitř boxu „namačkané“, tím menší je riziko, že se v něm uvolní a protrhnou některou ze stěn.

Těžké věci doprostřed dolů

Při skládání nákladu dovnitř boxu dodržujte zlaté pravidlo, podle kterého nejtěžší věcí patří dolů a doprostřed, zatímco těmi lehčími vyskládejte okraje a horní část boxu.

Výborným pomocníkem při naplňovaní boxů jsou vnitřní oddělovací příčky – použijte je pokaždé, když k tomu budete mít příležitost. Tato možnost samozřejmě padá, pokud v rakvi převážíte dlouhé lyže nebo snowboardy.

Jakmile box naplníte, zajistěte náklad pevnými popruhy. Věci by se uvnitř boxu vůbec neměly pohybovat, což nejlépe otestujete tím, že naplněnou rakev vezmete do rukou a budete s ní prudce lomcovat na všechny strany. Jestli v boxu něco lítá nebo skáče, musíte to upevnit lépe.

 

Tato 3 pravidla mějte na paměti při každém plnění boxu.

Přizpůsobte boxu svou jízdu

Nezapomínejte, že s boxem na střeše má vaše auto odlišné jízdní vlastnosti – např. se mění jeho těžiště. Většina výrobců rakví sice povoluje rychlost až 130 km/h, ale to ještě neznamená, že nesmíte jet pomaleji. Zejména na otevřených prostranstvích, kde se do auta opírá prudký boční vítr, je vysoká rychlost riziková.

Pokud je to možné, vyhněte se také prudkému brzdění nebo zbytečně rychlým rozjezdům, které zvyšují riziko, že se věci uvnitř rakve uvolní. Plynulá a klidná jízda je bezesporu tím nejlepším, co pro svůj střešní box můžete udělat.

S rakví na střeše jezděte opatrně, i když uvnitř nic nelítá ani neskáče.

Jak to bude do budoucna?

Vývoj střešních boxů jde neustále dopředu a brzy se dočkáme rakví, u kterých vnitřní uchycení nákladu nebudeme vůbec řešit. Např. švédská značka Thule už teď vyrábí autoboxy, které náklad po zavření víka automaticky upevní a zajistí pomocí zádržné sítě a tašky v přední části boxu.

Takové boxy ale stojí skoro 40 000 Kč, takže si musíme ještě chvilku počkat, než budou finančně dostupné i pro širokou veřejnost.

Přejít na kategorii autoboxy >>