7 zahradních pomocníků, které musíte mít | Blog Mall.cz

7 zahradních pomocníků, které musíte mít

Práce na zahradě je relax. Občas ale taky velká dřina. Nenechte se odradit. Podívejte se na 7 zahradnických vychytávek, které vám práci kolem domu a zahrady usnadní.

1. Štípače dříví

Milujete večerní posezení u krbu. Při pohledu na hromadu neposekaného dřeva vás ale začínají bolet záda a mozoly na vašich dlaních o sobě opět dávají vědět. Zjednodušte si práci s praktickým štípačem dříví a užívejte si romantické podzimní večery bez námahy.

Štípač dřeva si poradí i s metrovými poleny, které rozřeže na malá polínka, vhodná rovnou do vašich krbových kamen. Až máte připravenou zásobu na zátop, můžete štípačky uskladnit jednoduše v dílně nebo v garáži. Jsou totiž vždy vybaveny kolečky, díky kterým je snadno přemístíte na zahradu.

Při výběru štípače dříví uvažte, jak silný stroj využijete. • 

>>> Štípače dříví do 9 999 Kč najdete tady

2. Zahradní drtič

Práce na zahradě se neobejde bez spousty odpadu. Jen prořezávání keřů a stromů udělá na zahradě pěknou paseku a vy se vždycky musíte zbavit hromady větví. Celý den je pak pálíte na ohni nebo vršíte do popelnice. Zbavujete se tím ale zároveň kvalitního hnojiva. Zkuste využít zahradní drtiče, které vám zjednoduší prácizbaví vás odpadu a zároveň vytvoří živiny pro vaše záhony.

Drtiče zpracují větve na jemnou drť, kterou využijete jako mulč nebo do kompostu. Kromě dřeva můžete rovnou do drtiče přidat i shrabané listí nebo zbytky z kuchyně, které se společně rozloží a vytvoří kvalitní materiál na kompost.

Zahradního odpadu se zbavíte pomocí drtiče, který větve i listí rozdrtí na kompost. • 

>>> Nejoblíbenější elektrické zahradní drtiče

3. Trojdílný žebřík

Vybírání okapů, spravování střechy, ořezávání stromů. Spousta povinností okolo domu a zahrady se děje ve výškách. Ve vaší zahradnické výbavě by proto neměl chybět výsuvný žebřík.

Nejpraktičtější jsou trojdílné žebříky, se kterými zvládnete všechny běžné i neobvyklé úkony kolem domu i chalupy. Můžete roztáhnout všechny tři díly do výšky. Tam, kde není možné opřít horní konec o zeď, postavíte ze dvou dílů štafle a třetí vysunete.

Žebřík patří stále k vybavení, bez kterého se na zahradě neobejdete. Moderní trojdílné žebříky si nastavíte do výšky, jaké potřebujete. • 

>>> Vybírejte z trojdílných žebříků

4. Zahradní vozík

Práce kolem domu, kutilství i zahradničení vyžadují také notnou dávku uklízení. Při vytrhávání plevele nebo vyklízení dílny pak oceníte praktický zahradní vozík se sběrným vakem, který veškeré úklidové práce usnadní.

Zahradní vozíky umožňují sesbírat a převézt posekanou trávu, seno nebo hlínu, ale také dřevo, stavební materiál nebo pracovní nářadí z dílny. Nemusíte se dřít s těžkými koši nebo s každou várkou odpadu chodit až do popelnice.

Pokud jste zvyklí zahradničit za každého počasí, oceníte praktické víko, kterým je sběrný vak vybavený. Za silného větru vám listí ani tráva neodlétnou. Poklop je navíc odnímatelný. Samotný vozík se může hodit třeba na převážení nákupu, beden s ovocem nebo přepravek piva. Máte tak vlastně dva v jednom.

>>> Zahradní koše a vozíky do 999 Kč

Při sekání trávy i trhání plevele je potřeba odvézt odpad. Praktické jsou zahradní vozíky se sběrnými vaky. • 

5. Elektrický vysavač listí

Podzim barví stromy do červenožlutých odstínů a vaši zahradu pokrývá barevnou peřinou z listí. Vám nezbývá než každý den další šustivou nadílku opět shrabat a večer ulehat do postele s bolestí zad od tancování s hráběmi. Usnadněte si zahradničení s elektrickým vysavačem listí, který udělá půlku práce za vás.

Vysavače si poradí se spadaným listím, pilinami, prachem, ale odsají i popadané ovoce, které by vám pod stromy hnilo. Všechen odpad se přitom ve stroji rozseká na drcenou směs, která pak putuje přímo do pytle. Odtud ji můžete sypat rovnou na kompost.

Vysavače jdou ve většině případů přepínat mezi funkcí sání a foukání, takže je využijete nejen na podzim, ale i v zimě. Pomohou vám rozfoukat čerstvě napadaný sníh, odstranit špínu z dlažby před domem nebo profouknout a vyčistit okapy.

>>> Nejprodávanější elektrické vysavače listí

6. Tlaková myčka

Dojem z upravených záhonů a pečlivě zastřihaných keřů kazí špinavá dlažba na cestičkách, omšelý plot i zablácený zahradní nábytek. Jenže z ručního mytí vás vždycky bolí záda, takže se vám do něj moc nechce. Pořiďte si praktického pomocníka v podobě tlakové myčky, která vezme všechnu dřinu na sebe.

Při úklidu se nezašpiníte o mokré bláto, ani nemusíte složitě drhnout už zaschlé skvrny. Kromě terasy, domu nebo nábytku si můžete pohodlně umýt i auto, kolo nebo zahradní nářadí. Oproti zahradní hadici navíc spotřebuje tlaková myčka sedmkrát méně vody za hodinu. Při jejím výběru se zaměřte hlavně na tlak a průtok. Čím vyšší tlak, tím kvalitnější čistění. Větší průtok se zase postará o to, aby byl úklid rychlejší. Takže se pak můžete věnovat jen tomu, co máte rádi.

Na omývání zahradního nábytku nebo dlažby je šikovným pomocníkem tlaková myčka. Ušetří vám práci i vodu. • 

>>> Tlakové myčky do 3000 Kč

7. Průmyslový multifunkční vysavač

Kromě obhospodařování záhonů jste také vášnivý kutil, který tráví celé dny v dílně a vymýšlí různé zlepšováky? Jenže kdo má pak všechen ten nepořádek uklízet. Po řezání dřeva na novou poličku vám dílnu zdobí hromada pilin a pravidelná údržba sekačky si zase vyžádala olejovou ozdobu na podlaze. Úklid následků vašeho kutění vám zjednoduší průmyslový multifunkční vysavač.

Víceúčelové vysavače jsou jako dělané do dílny, na chatu i stavbu. Poradí si totiž s hoblinami či kovovými pilinami, ale i s mokrým bahnem, rozlitou vodou z kyblíku nebo olejem. V dílně se tak můžete soustředit skutečně jen kutění nebo vyrábění vychytávek na zahradu. Úklid pak zvládnete za chvíli.

Při práci kolem domu a zahrady využijte multifunkční vysavače, které si poradí s rozbitým sklem i rozlitým olejem. • 

Používáte nějaké vychytávky, které vám na zahradě usnadní práci? Podělte se s námi o svoje zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.