6 výšlapů, které zvládnou i děti | Blog Mall.cz

6 výšlapů, které zvládnou i děti

České hory jsou perfektním dovolenkovým cílem a nemusíte se jich vzdávat ani s dětmi. Naopak, vezměte děti na túru ozvláštněnou hledáním pokladu nebo lanovým parkem a uvidíte, jak rychle jim budou pod nohama ubíhat kilometry.

Pokud nechcete celou dovolenou strávit v hotelu, naplánujte výšlap, který zvládnou i děti. Přibalte jim oblíbený batůžek se svačinou a malým plyšákem, který nezatíží dětská záda. Také trasu naplánujte úměrně věku dítěte a zahrňte do ní i zábavu a odpočinek - může to být hrad opředený pověstmi, hřiště nebo motivace v podobě zmrzliny. Následující tipy jsou sázka na jistotu!

1. Výhled z Ještědu

Vysílač na Ještědu o výšce téměř 100 metrů budí úžas už z dálky, natožpak když stojíte přímo pod ním. Na kratší výšlap se vydejte po modré značce od konečné zastávky v Horním Hanychově. Výlet má sice délku jen 4,5 km, ale než dojdete až do výšky 1012 m n. m., tak se pořádně zapotíte. Nezapomeňte přibalit pití a svačinu!

Pokud nechcete po cestě zpět šlapat po svých, nasedněte na lanovku a kochejte se okolními panoramaty. V Liberci pak děti vezměte do iQPARKU, kde se ponoří do pokusů a zábavných vědeckých her.

  • Délka: 4,5 km
  • Náročnost: středně těžká

2. Z Medvědína k prameni Labe

Krakonošův kraj je pro dovolenou s dětmi jako stvořený a stejně tak i túra ze Špindlerova Mlýna k prameni Labe. Výlet začněte u dolní stanice lanovky na Medvědín a jděte po modré proti proudu Labe krásným údolím Labského dolu. Minete mohutný Medvědínský a Labský vodopád a vystoupáte k Labské Boudě, odkud po červené dojdete až k prameni Labe.

Hřiště u lanovky v Medvědíně je odměnou po dlouhém výletu. Foto: czecot.com • 

Na zpáteční cestě pokračujte po žluté k rozcestí Nad Kotelní jámou, odkud pak po červené dojdete přes Šmídovu vyhlídku až k horní stanici lanovky Medvědín. Tady se děti vyřádí na prolézačkách a atrakcích ve tvaru písmen skládajících slovo Medvědín. Dolů se vydejte pěšmo nebo lanovkou.

  • Délka: 16 km
  • Náročnost: středně těžká/těžká

3. Hledání pokladu v podhůří Javorníků a Beskyd

Aby se malí výletníci na výletě nenudili, nechte je po cestě kolem Velkých Karlovic hledat poklad. Cesta začíná u hotelu Galik, kde si vyzvednete podrobný popis cesty s trasovými body, podle kterých budou děti hledat jednotlivá zastavení. Když na všech správně splní úkoly, získají tajný kód k otevření schránky s pokladem. Do batohu přibalte drobnost, kterou necháte v krabičce s pokladem pro další výletníky.

Pohodová trasa o délce 6 kilometrů vás provede beskydským lesem, po hřebeni i klikatých pěšinkách a pastvinách. Pokud děti budou mít dost sil, zajděte ve Velkých Karlovicích i do lanového parku, kde si vyzkoušíte chůzi v oblacích po dřevěných lávkách.

4. Zpívající vodopád Stříbrného potoka

Rychlebské hory, které jsou součástí Jeseníků, jsou známé pro své potůčky, říčky a vodopády. Udělejte si túru, která v sobě spojuje parádní panoramata i bublající vodopády Stříbrného potoka. Začněte v Ramzové, odkud vystoupáte na Smrk, nejvyšší horu Rychlebských hor. Tam pramení Stříbrný potok, kolem něhož sejdete do údolí po zelené značce.

Voda proudící v Nýznerovských vodopádech prý zní jako pohádková melodie. Foto: navstivtejeseniky.cz • 

Zajímavější je však cesta po hřebeni, přes vrch Kovadlina do sedla Peklo. Odtud pokračujte ke kaskádovitým Nýznerovským vodopádům o výšce 14 metrů. O vyhledávané turistické atrakci místní tvrdí, že kolem ní uslyšíte krásnou melodii znějící z proudů vody. Je prý tak libozvučná, že si ji podle pověsti přišel poslechnout vodník až z druhé strany Jeseníků.

Zdejší voda je podle jiné pověsti léčivá, proto si v prudkém proudu opláchněte unavené nohy. Až znovu nazujete pohorky, sílu budete potřebovat - do Žulové k autobusu vás čeká ještě sedm kilometrů.

  • Délka: 22 km
  • Náročnost: středně těžká/těžká

5. S dětmi v ráji

Český ráj vám nabídne přímo božské výlety. Jedním z nich je i trasa vedoucí k hradu Kost, přes malebné Podtrosecké údolí až na zříceninu hradu Trosky. Trasa o délce 14 kilometrů vás provede krásnou přírodou a historické zajímavosti zase zpestří program nejen dětem, ale i dospělým.

Celá trasa je poměrně náročná, a proto si na ni vyhraďte celý den. Pokud se na výlet vydáte s malými dětmi, jistě oceníte i nosítko a také možnost odpočinku a osvěžení - třeba u rybníků Vidlák a Věžák.

Délka: 14 km

Náročnost: středně těžká

6. Na skály s dětmi

Túra v Adršpašských skálách zpříjemní stín mohutných pískovcových skal a nespočet vyhlídek, které za 4 kilometry dlouhou cestu navštívíte. Výletní okruh vás provede po nejznámějších skalních útvarech, uvidíte také Malý vodopád a výlet si ozvláštníte projížďkou na lodičkách.

Procházka Adršpašským skalním městem je díky krátké trasa ideální pro děti. Foto: skalyadrspach.cz • 

Ačkoliv je trasa méně náročná a hodí se i pro menší děti, dáte si celkem do těla právě na nejrůznějších vyhlídkách. Pokud projdete i tzv. Novou partií, čeká vás dalších 800 schodů a odměna v podobě neobvyklých výhledů na známé skály. Jako na dlani odsud uvidíte například „Milence“ - nejvyšší skálu Adršpachů o výšce 103 metrů.

Délka: 4 km

Náročnost: lehká až střední

Máte svůj oblíbený horský výšlap, který zvládnou i děti? Podělte se s námi o tip na našem Facebooku!