6 nejlepších míst na rybaření v ČR | Blog Mall.cz

6 nejlepších míst na rybaření v ČR

Není rybář jako rybář. Zatímco jedni milují klid a pohodu u velkého rybníka, jiní sní o trofejním sumci. Víte, kde se báječně odpočívá, nebo kde plavou třicetikiloví kapři? Poradíme vám, kde v Čechách nahodit háček.

Soukromý nebo svazový revír?

Soukromé revíry patří soukromé osobě nebo organizaci. Pro začátečníky jsou vhodnější. Bývají lépe zarybněné, rybářské vybavení si zde většinou můžete rovnou zapůjčit a za rybaření platíte přímo na místě.

Svazové revíry patří státu a hospodaří na nich rybářský svaz. Na svazové vodě si zachytáte jen s platným rybářským lístkem, zaplaceným členstvím v rybářském svazu a s povolenkou. Ulovit rybu je tu o něco málo obtížnější, ale míst pro rybaření je oproti soukromým více a rybolov vyjde výrazně levněji. Prut ani podběrák vám tu ale nikdo nepůjčí. Na rybaření ve svazových vodách potřebujete své vybavení.

Soukromé i svazové revíry, ve kterých byste aspoň jednou v životě měli smočit vlasec. • 

Soukromé revíry

1. Rybník Ráj v Holíně u Jičína

Jak berou v Ráji? Přesvědčte se sami. Rybník Ráj nabízí možnost rybolovu bez rybářského lístku, velké množství druhů ryb i kapitální úlovky. Do rybníku jsou vsazeny ryby, jako kapr, amur, lín, jeseter, okoun, candát, štika, plotice, karas i úhoř. Můžete si zde zapůjčit rybářské vybavení včetně krmiva a vnadění a dokonce, co si sami chytíte, můžete si odnést po odkoupení domů. Úplné začátečníky naučí správně lovit i zacházet s ulovenou rybou.

2. Rampichov

Na kraji Plzně se nachází 1,5ha soukromý revír Rampich. Smí se zde lovit všemi povolenými způsoby včetně zimního lovu na dírkách. Zapůjčení rybářského vybavení včetně nástrah je tu samozřejmostí. Je na vás, zda si ulovené ryby budete chtít odkoupit a odnést domů, nebo je opět pustit do vody. Rybník Rampichov je zarybněn pstruhem duhovým, candátem, kaprem, okounem, línem, amurem, cejnem, ploticí a jeseterem.

3. Rybník Kamberk

Kamberský rybník, též Zlatohorský rybník o rozloze 13,5, ha se nachází na okraji vesnice Kamberk na jihu okresu Benešov. Ryby jsou do rybníka celoročně doplňovány a tak o úlovky není nouze. Do návnady se vám tak může zakousnout kapr, amur, štika, candát, okoun i velké plotice a perlíni. Lov ryb je zde povolen i z loďky. Na břehu rybníka je možné stanovat i rozdělávat oheň. 

Hoďte starosti za hlavu a pojďte si odpočinout k vodě. • 

Svazové revíry

4. Novomlýnské nádrže

Vodní dílo Nové Mlýny je Mekkou trofejních ryb. Výhodná poloha nádrží, nevelká hloubka i rozloha z nich dělá ideální prostředí pro růst mnoha druhů ryb. Většina trofejních kaprů pochází právě z Novomlýnských nádrží. Před několika lety se zde na háček pověsil i 29,17 kilový kapr. Ulovíte většího?

5. Vltava v centru Prahy

S rybářským lístkem můžete nahodit i v centru Prahy. Revír je ohraničen jezem v Praze Troji a jezem u Jiráskova mostu. Je dobře zarybňovaný a vzhledem k tomu, že zde najdete jak stojatou vodu, tak vodu proudící, je tu velké spektrum ryb. V nadjezové části se loví kapr, cejn velký, karas obecný, lín, plotice, ouklej, okoun, štika, sumec. V úsecích pod jezy pak pstruh duhový, parma, podoustev, candát, bolen, úhoř. Je zde povolen i lov z lodi.

6. Nádrž Jívka

Je libo pstroužka? Jednou z nejoblíbenějších svazových pstruhových vod je nádrž Jívka na Trutnovsku. Pečlivě si přečtěte rybářský řád. Píše se v něm, že přítoky a pramenná část jsou chovné a lov ryb je tam zakázán.

A jaký revír nám doporučíte vy? Napište nám do komentářů na Facebooku. Petrův zdar!