6 nejkrásnějších českých parků | Blog Mall.cz

6 nejkrásnějších českých parků

Zpěv ptáků, svěží tráva a stín vzrostlých stromů. Abyste to všechno zažili, nemusíte se trmácet do lesa. Krásnou přírodu najdete i ve městech, stačí si zajít do těch nejhezčích parků. Máme pro vás jejich přehled.

Lužánky v Brně

Zatímco dnes si města neumíme bez parků představit, dříve nic takového nebývalo zvykem.

Právě Lužánky, které vznikly v roce 1786, jsou nejstarším veřejným parkem v zemích Koruny české. Zeleň zabírá 20 hektarů v těsném sousedství centra.

V Lužánkách například najdete volně přístupné dopravní hřiště, plochu pro pétanque nebo šapitó, ve kterém se přes léto pořádají kulturní akce. Navíc si v parku můžete rozložit piknikovou deku bez obav z nepříjemných psích „překvapení“. Mazlíčci se totiž mohou volně pohybovat pouze na vyhrazené psí louce.

V brněnských Lužánkách je i umělý potok. • 

Klášterní zahrady v Litomyšli

K letnímu lenošení přímo vyzývají krásně opravené klášterní zahrady v Litomyšli. Na rozdíl od Lužánek v nich nenajdete tolik vzrostlých stromů, ale zato se to tam doslova hemží zajímavými uměleckými díly. Prohlédnete si tam fontánu se známými sochami Olbrama Zoubka nebo uvidíte obří dřevěnou židli.

Ze všech koutů na vás bude dýchat historie. Z jedné strany zahrady přiléhají ke kostelu Nalezení sv. Kříže a z druhé ke kostelu Povýšení sv. Kříže. V areálu je příjemná kavárna se zahrádkou, kde si dáte limonádu i zmrzlinu.

Zahrady v Litomyšli krášlí sochy od Olbrama Zoubka. • 

Pražský Petřín

Jste s dětmi v Praze? Neberte je do muzeí, kde se budou nudit, ale vydejte se s nimi na Petřín. Velký zážitek budou mít už z lanovky, která je vyveze až nahoru. Pak zbývá jen vybrat, kde začnete.

Na Petříně váš čeká známá rozhledna inspirovaná Eiffelovou věží nebo zrcadlové bludiště. Dál si udělejte procházku kolem Hladové zdi, kterou nechal postavit Karel IV. A až budete mít hlad, stačí otevřít piknikový batoh a pustit se do jídla.

Petřínská rozhledna měří 65,5 metrů. • 

Zámecká zahrada v Buchlovicích

Až budete mít cestu přes Uherskohradišťstko, zastavte se v Buchlovicích. Přímo v centru městysu je barokní zámek s nádhernou zahradou. Od června do září si tam v zahradním pavilonu prohlédnete jednu z největších sbírek fuchsií ve střední Evropě.

V rozsáhlé zahradě se zachovaly italské barokní prvky a upravené francouzské záhony kolem zámku navazují na anglický park. Díky tomu si v jednom areálu prohlédnete více druhů zahradní architektury. Vstup do parku včetně výstavy fuchsií stojí pro dospělého 30 Kč.

V parku najdete krásnou barokní kašnu s lekníny. • 

Bezručovy sady v Olomouci

Masivní městské hradby, skály a rameno řeky Moravy. To vše na vás čeká v romantických Bezručových sadech v centru Olomouce. Kdyby vás při procházce náhodou zastihla přeháňka, zajděte se podívat do interaktivního muzea vědy s názvem Pevnost poznání.

Pokud bude hezky, stačí přejít pár ulic a ve vycházce můžete pokračovat ve Smetanových sadech. V nich najdete Rudolfovu alej s kaštany a lípami. Zajímavostí je, že alej je dlouhá celých 710 metrů.

Olomoucký park vznikl na prostranství před opevněním. • 

Jiráskovy sady v Hradci Králové

Příjemný park najdete na výběžku při soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové. Spojení obou řek v parku symbolicky připomíná sousoší milenců od Josefa Škody. Pokud patříte mezi fanoušky technických památek, navštivte vodní elektrárnu Hučák.

Při vycházce se rozhodně nezapomeňte podívat k dřevěnému kostelíku sv. Mikuláše. Ten původně stával ve slovenské obci Habura a v roce 1744 ho místní prodali do Malé Polany na Podkarpatské Rusi. Odtamtud ho v roce 1934 převezli do Hradce Králové.

V Hradci si uděláte krásnou procházku kolem dvou řek. • 

Které parky máte nejraději vy? Podělte se o své tipy s ostatními čtenáři na Facebooku.