Organizace a úklid dílny je hračka

Když hledáte 10 minut kleště a mezitím ztratíte všechny hřebíky, moc si nezakutíte. Přečtěte si, jak uděláte v dílně inventuru, a hlavně jak tam udržíte pořádek po celý rok.


Dílna je pro každého kutila posvátným místem. Tu si ji dovybaví novou sadou šroubováků, tu zase bruskou na dřevo. Jenže postupem času se nářadí hromadí a dílna přetéká věcmi, které třeba ani nepoužíváte. Zorganizujte si dílnu krok za krokem. Jen tak v ní pak vždycky najdete to, co hledáte:

Tipy na podzimní dekorace (nejen) na dveře

    1. Všechno ze stolu pryč

Nejdůležitější částí dílny je ponk. Pracovní stůl nezahlcujte zbytečnostmi. Připevněte na něj svěrák, ale zbytek desky nechte volný. Nechcete se přece před každou prací zdržovat odklízením nepotřebného haraburdí.

Pokud při odklízení věcí narazíte třeba na starou krabici nářadí, všechny kousky vyndejte jeden po druhém a pořádně je prohlédněte. Nefunkční a zrezivělé pomocníky nemá cenu schovávat. Pokud už dosloužily, nemilosrdně s nimi do koše.

Organizace a úklid dílny je hračka

    2. Zmagnetizujte nářadí

Pořiďte si magnetickou lištu a pověste ji na zeď u pracovní plochy – dobře poslouží i ta určená do kuchyně nebo koupelny. Šroubovák, klíče, pilník… všechno, co nejčastěji používáte tak budete mít vždy po ruce. A zároveň vám na stole nebude nic překážet.

    3. Dejte dílně řád

Pokud při odklízení věcí narazíte třeba na starou krabici nářadí, všechny kousky vyndejte jeden po druhém a pořádně je prohlédněte. Nefunkční a zrezivělé pomocníky nemá cenu schovávat. Pokud už dosloužily, nemilosrdně s nimi do koše.

Organizace a úklid dílny je hračka

    4. Využijte každý centimetr místa

Zvlášť pokud jste s prostorem trochu na štíru, snažte se využít každý kousek volného prostoru. K dostání jsou i praktické závěsné organizéry skříně a desky na zeď, které vám místo ušetří. Doplňte je zásuvkami, háčky nebo poličkami – podle toho, co se vám hodí.


TIP: Jestli nechcete za úložný systém utrácet, můžete si ho vyrobit i sami doma. Stačí k tomu dřevěná deska a pár hřebíků připevněných tak, aby na ně nářadí šlo zavěsit.

    5. Rozdělujte a třiďte

Nezapomínejte ani na drobnější věci, jako jsou šroubky, hřebíčky, a matičky. Právě ty vás dokážou mnohdy potrápit ze všeho nejvíc. V hromadě neroztříděných šroubků můžete ten pravý hledat třeba hodinu.

Najděte si čas a rozdělte je podle druhu i velikostí. Pak je vsypte do speciálních zásobníků nebo organizéru. Vyrábí se přehrazené na jednotlivé oddíly, kde vždycky najdete přesně to, co hledáte. Navíc jsou průhledné, takže nebudete tápat, kam sáhnout. A pokud přece, můžete si nakonec označit jednotlivé zásuvky štítky a popsat je.

Organizace a úklid dílny je hračka

CHYTRÁ RADA:

Zásobníky na hřebíčky vyrobíte i z domácích zásob. Stačí posbírat staré jídelní krabičky nebo schovávat kelímky od jogurtů. Podobně poslouží i PET láhev – odstřihnutím spodní části vytvoříte praktickou misku, ze které se vám už šroubky ani matičky neztratí.


    6. Buďte vždy připravení

Zbytek věcí uložte do boxu na nářadí. Metry, pásky nebo lepidla mějte pohromadě. Zvláštní krabici si zařiďte i na ochranné a pracovní pomůcky, jako jsou rukavice nebo brýle.

A jestli často opravujete různé věci po domě nebo dokonce sem tam vypomáháte s opravou sousedovi, bude se vám hodit i přenosná taška nebo kufřík na nářadí. Mějte ho jako kutilskou první pomoc a nezapomeňte si do něj dát:

Když se navíc vybavíte pracovní vestou nebo kalhotami s hodně kapsami, už nikdy nezapomenete tužku ani metr. V kapsách totiž máte ty nejdůležitější nástroje vždy v pohotovosti a nic vás nepřekvapí.


Mohlo by vás dále zajímat:

Jak vybrat akuvrtačku a akušroubovák

Akušroubovák je vlastně akuvrtačka s nižším výkonem. Oboje jsou multifunkční nástroje – můžete je použít na vrtání, šroubování, rozmíchání barvy...celý článek

Jak vybrat svářečku

Svářečka by neměla chybět v dílně žádného kutila. S její pomocí můžete svařovat železné konstrukce na zahradu i do domácnosti...celý článek

Vyměňte štětec a váleček za stříkací pistoli

Natírání nemusí být zdlouhavé ani nepříjemné. Může to být zábava hotová za pár minut. Stačí jen sáhnout po správném nářadí...celý článek