4 rady, jak pečovat o psa v zimě | Blog Mall.cz

4 rady, jak pečovat o psa v zimě

Zimní měsíce jsou nevyzpytatelné. Může být nad nulou, ale také mohou zaútočit silné mrazy. Proto je potřeba připravit na zimu nejen nás, ale i naše psy. Poradíme vám, jak v zimě venčit, jak připravit psí boudu i na co si dát u psa v zimě pozor. 

1.    Psí boudu nebo kotec zateplete

Pejsky trvale žijící venku zima zasáhne nejvíc. Proto je potřeba vybavit jim kotec izolovanou boudou, ve které bude mít pes teplo a nebude na něj foukat. Výborným izolačním materiálem je polystyrén, kterým můžete nezateplenou boudu uvnitř vyložit či koupit rovnou zateplenou psí boudu. Důležitá je i stavba boudy. Do psího pelíšku totiž nesmí foukat. Proto jsou ideální boudy s předsíňkou a odděleným pelíškem. Podlahu vystelte slámou či dekou a zakryjte vchod například vchodovou clonou z měkčeného PVC či dekou. Vchodová clona zabrání chladnému vzduchu, aby pronikl přímo do boudy. Pokud teploty klesnou pod -12 °C, je nejlepší ustlat pejskovi třeba v garáži, aby příliš neprochladl nebo boudu vybavit vytápěním. Na zimu nenechávejte venku štěňátka, ani staré či nemocné psy. Bez úhony zvládnou bydlet venku jen zdraví a statní psi. 

>>> Pořiďte pejskovi nový pelíšek

Malá a krátkosrstá plemena by se v zimě měla chránit psím oblečkem. • 

2.    Vyčůrat a domů

Pokud je rtuť teploměru hluboko pod nulou, neriskujte dlouhé procházky. Pejsci, kteří jsou celoročně venku, teploty okolo nuly sice nerozhodí, ale silnější mrazy už mohou pocítit. Pejsci zvyklí na domácí pohodu ale mohou po několika hodinové procházce nastydnout. Proto se doporučuje u malých plemen obstarat obleček do zimy a s pobytem venku to u žádného plemene nepřehánět.

Pokud jste se rozhodli na zimu vašeho pejska obléknout, pořiďte mu nepromokavý obleček. Pletené či látkové svetříky snadno promoknou, což psovi neprospívá. Příliš zateplené oblečky mohou zase malá plemena přehřát a způsobit nastydnutí. Proto zvolte lehčí nepromokavou pláštěnku.  

>>> Mrkněte na psí oblečky

3.    Uzpůsobte stravu a hlídejte přístup k vodě

Rozhodně se doporučuje „venkovního“ pejska na zimu trochu vykrmit. Stačí jedno až dvě kila. Psovi bude tepleji. Krmte pejska krmivem bohatým na bílkoviny, vitamíny, minerály a tuky. Pejsci, kteří bydlí přes zimu doma, mají sklony přibírat. Proto jim stravu ani dávku neměňte a pokud uvidíte, že se vám čtyřnohý miláček kulatí, přejděte na light granule.

Stejně jako v létě umožněte psovi stálý přísun k vodě. Jelikož voda v misce velmi rychle zmrzne, kontrolujte ji zhruba jednou za dvě hodiny. Protože má pejsek v zimě i mnohem menší žízeň, je dobré zalévat vodou přímo granule, aby pes dodržoval pitný režim. 

>>> Nejoblíbenější psí misky do 300 Kč

Posypová sůl dráždí pejskům packy, proto byste je měli ošetřovat ochrannou mastí. • 

4.    Pečujte o psí tlapky

Velkým problémem v zimě je posypová sůl, která se pejskům dostává na nechráněné packy. Ta může způsobovat nejen svědivé vyrážky, ale i zažívací problémy. Pejsci si totiž tlapky často olizují a díky posypové soli pak trpí na průjmy či zvracením. Proto je dobré namazat před i po venčení tlapky ochrannou mastí. Bude vám stačit vazelína, obyčejná indulona nebo voskový krém. Po návratu domů tlapky omyjte vlažnou vodou, osušte a zkontrolujte, zda nemá pejsek popraskané polštářky či jemnou kůži mezi prsty. Tlapky pak pořádně promastěte. 

Jak zvládá zimu váš pejsek? Podělte se s námi v komentářích na našem Facebooku, jaké zimní radovánky baví vašeho psa nejvíce.