4+1 trendy způsobů, jak si uchovávat fotky | Blog Mall.cz

4+1 trendy způsobů, jak si uchovávat fotky

Cvak, cvak, cvak. S digitálními foťáky už si nehlídáme, kolik můžeme udělat fotek. Ukazovat pak tři sta snímků z dovolené příbuzným je náročné pro všechny. Znáte řešení? Fotoalba! Inspirujte se trendy způsoby, jak si fotky uložit.

Výběr jen těch nejlepších fotek, přehledně a na jednom místě. To je největší výhoda fotoalb. Na klasické knihy s nalepovacími růžky nebo zasunovacími fóliemi ale zapomeňte. Dnešní fotoalba vypadají úplně jinak.

Digitální rámeček nebo třeba vytištěná kniha. Možností fotoalb je spousta. S těmi původními ale mají něco společného – základem je vždy pořádné protřídění fotek.

Do alba nepatří deset stejných fotografií západu slunce, ale pouze ta nejpovedenější. Ostatní si můžete uložit v počítači.

Před tím, než začnete tvořit fotoalbum, vyberte z fotek ty nejpovedenější. • 

1. Začtěte se do fotografií ve fotoknize

Pokud jste zastánci klasických fotoalb, jsou pro vás jako dělané fotoknihy. Na rozdíl od skládání fotek do předpřipraveného alba si vytvoříte na míru vlastní knihu.

Pomocí počítačového programu si sestavíte fotografie přesně tak, jak chcete:

  • změníte jejich velikost,
  • doplníte je vlastními popisky
  • nebo přidáte obrázky podle svého vkusu.

A kniha je na světě.

NÁŠ TIP: Vzpomínky z menších výletů si klidně nechávejte v počítači, jednou za rok je pak můžete sestavit do velkého alba. Fotografie z velkých akcí, jako je svatba nebo narozeninový oslava, naopak zpracujte hned – vydají totiž na samostatnou knihu.

Fotoknihy existují v různých formátech i stylech. Vybírejte například podle typu výletu nebo dovolené, ze které fotografie zpracováváte. • 

2. Vystřihujte, nalepujte a tvořte vlastní vzpomínky

Jste-li kreativní a s nůžkami a lepidlem si rozumíte víc než s počítačem, sáhněte po takzvaném scrapbooku.

Tato technika tvoření fotoalb vznikla ze slov scrap – ústřižek a book – kniha. Základem je album, do kterého se lepí fotografie, vstupenky či pohlednice. Nebo třeba usušené rostliny. Zkrátka vše, co vás napadne.

Stránky můžete vyzdobit nejrůznějšími dekorativními prvky – využijte třeba nálepky, obrázky, mašličky nebo knoflíky. Fantazii se meze nekladou. A rozmístění fotek i dalších prvků je zcela na vás.

NÁŠ TIP: Jestli víte, že si z dovolené chcete vytvořit scrapbook, myslete na to už při cestování. Naberte si cestou v informačním středisku mapu místa, kupte pohlednice a pečlivě schovávejte vstupenky do muzeí. Při tvoření se vám budou hodit.

Scrapbook si vytvoříte přesně podle svých představ. Fotografie můžete doplnit třeba pohlednicemi, ale i květinami, knoflíky nebo kolíčky. • 

3. Mějte fotky stále na očích s digitálním fotorámečkem

Ať už chcete fotky ukazovat příbuzným, nebo se jimi kochat sami, digitální fotorámeček bude to pravé. Nahrazuje totiž klasická fotoalba, ale i obrázky na zdi. A fotky nemusíte složitě tisknout.

Jen si vyberete z počítače, které se vám líbí, nahrajete je do rámečku a necháte promítat. Doma tak máte originální fotodekoraci. A když jdete na návštěvu a chcete se s fotkami pochlubit známým, rámeček tam jednoduše odnesete.

NÁŠ TIP: V digitálním rámečku můžete fotky kdykoli jednoduše obměnit. Vytvořte si třeba 4 alba rodinných vzpomínek podle ročních období a v průběhu roku je v rámečku vyměňujte. Dokreslí vám doma vždy tu pravou atmosféru.

Záleží jen na vás, jestli necháte v rámečku střídat jen tři nejlepší fotky, nebo běžet pásmo všech fotografií z dovolené. • 

4. Polaroidové retro: fotoalba, která mají styl

Cvak a po pár vteřinách máte v rukou hotovou fotku. To je polaroid. Malé retro fotografie z instantních fotoaparátů se staly hitem. A s nimi i polaroidové knihy – speciální fotoalba, do kterých se instantní snímky pohodlně zasunou.

NÁŠ TIP: Chcete-li si vytvořit album na míru, vezměte si na pomoc takzvanou washi pásku. Dekorační lepicí pásky jsou k dostání v nejrůznějších barvách a dekorech, takže si vyberete takovou, která se vám líbí. Jednoduše jí polepíte bílé okraje polaroidových fotek tak, aby vám vznikly krásně barevné rámečky.

Pokud se vám holé bílé rámečky polaroidových fotek nelíbí, rozveselíte je pomocí dekorační washi pásky. Každá fotka pak bude unikát. • 

5. Natočte si videovzpomínky

Což takhle si jedinečné zážitky uchovávat živě? Třeba na videu!

To dnes zvládnete natočit i na mobil. A sestříhané záběry vám hezké chvíle z dovolené připomenou, jako byste tam znovu byli.

NÁŠ TIP: A pokud jste spíš zastánci fotek, i z nich si můžete vytvořit stylové video. Poskládejte snímky, jak chcete, aby šly za sebou. Dodejte k nim popisky a hudbu a dokonalá prezentace dovolené je na světě.

Některé zážitky je lepší uchovávat na videu než na fotkách. Sestříhané záběry vás pak znovu přenesou na dané místo. • 

Máte vlastní oblíbený způsob, jak si uchováváte fotografie? Napište nám ho do komentářů.