3 recepty na rychlé jídlo pod stan

Jídelníček je obávanou kapitolou v přípravě každého výletu pod stan. Inspirujte se našimi recepty na skvělé a rychlé dobroty, které snadno připraví i začínající trampové.

Při výběru surovin pro váš cestovní jídelníček pamatujte na výživovou hodnotu. Volte stravu, která je bohatá na vitamíny, bílkoviny a sacharidy, a nezapomeňte na dostatek kalorií. Zvítězíte nad únavou a hravě zdoláte každý kopec.

Vhodné jsou i suroviny, které před cestou přesypete do malých nádobek a sáčků. Bez konzerv se sice neobejdete, ale dávkováním ostatních surovin si podstatně odlehčíte batoh. Například olivový olej přelijte do malé lahvičky.

Právě pro dostatek živin a skladnost najdete v našich receptech suroviny, jako jsou těstoviny, cizrna, sušené maso, tuňák nebo kuskus. S nádobím si nelámejte hlavy. Na všechny tři pokrmy vám postačí plynový vařič, ešus a příbor.

1. Chilli con carne

Populární dobrotu z amerického Texasu si snadno a rychle uvaříte i pod stanem v Beskydech. Na přípravu vám stačí suroviny, které snadno seženete v konzervách a skladných baleních.

Co budete potřebovat:

  • rajčata (ideálně cherry)
  • slanina
  • sušené hovězí maso
  • sušená rajčata
  • fazole v konzervě (mohou být i v rajčatové omáčce)
  • chilli paprička (zhruba jedna na dvě porce)
  • cibule
  • česnek
  • hovězí bujón
  • pepř, nové koření, koriandr, sůl
  • červené víno
  • voda
  • pečivo na zakusování

Postup:

  1. Na olivovém oleji orestujte slaninu a nakrájenou cibuli.
  2. Až cibule zesklovatí, přidejte na malé kousky nakrájené maso, vodu, sušená rajčata a plátky česneku. Po chvíli míchání přidejte bujón a okořeňte.
  3. Přilijte zhruba decilitr vína a přidejte nakrájenou chilli papričku. Chvíli pod pokličkou vše poduste a přidejte rajčata (pokud jsou cherry, nemusíte je krájet). Jakmile jejich slupka povolí, rozmačkejte je vařečkou.
  4. Jídlo ochutnejte a dochuťte dle potřeby solí či kořením.
  5. Přidejte fazole, a jakmile změknou, můžete podávat.

Věděli jste, že staří Mayové, Aztékové a Inkové používali chilli papričky jako měnu?Věděli jste, že staří Mayové, Aztékové a Inkové používali chilli papričky jako měnu?

2. Kuskus s tuňákem

Kuskus je jednou z nejvděčnějších surovin moderních výletníků, neboť jde snadno přesypat do skladné nádoby a ještě snadněji připravit. Kuskus si navíc skvěle rozumí s oblíbenými rybičkami v konzervě.

Co budete potřebovat:

  • kuskus
  • tuňák v oleji
  • mrkev
  • česnek
  • sůl a pepř
  • voda

Postup:

  1. Mrkev nakrájejte na malé kostičky a česnek na plátky.
  2. Zeleninu orestujte na oleji z tuňáka.
  3. Přidejte kuskus a důkladně ho promíchejte.
  4. Nádobu sundejte z ohně a zalijte horkou vodou tak, aby hladina sahala kousek nad kuskus.
  5. Nechte odstát, dokud kuskus nezměkne. Poté přidejte tuňáka, okořeňte a pusťte se do jídla.

Tuňák je oblíbenou trampskou surovinou, protože je skladný a doplní tělu spoustu energie.Tuňák je oblíbenou trampskou surovinou, protože je skladný a doplní tělu spoustu energie.

3. Těstoviny s cizrnou a rajčaty

Pro vegetariány nebo ty, kteří už se masa přejedli, je tu další rychlá laskomina. Díky kombinaci těstovin a rajčat se na chvíli přesunete z hlubokého lesa či větrem ošlehané hory do útulných italských uliček. Cizrna je navíc plná nejdůležitějších živin (např. bílkovin a sacharidů), které vám doplní energii na další cesty.

Co budete potřebovat:

  • těstoviny (množství dle chuti a hladu)
  • cizrna v konzervě
  • sušená rajčata nebo rajčata v konzervě
  • koření dle chuti (doporučujeme bazalku a kari)
  • olivový olej
  • sůl
  • voda

Postup:

  1. Uvařte těstoviny v osolené vodě s olivovým olejem.
  2. Cizrnu a rajčata orestujte a posypte kořením, vznikne vám rajčatová omáčka.
  3. Uvařené těstoviny smíchejte s omáčkou a cizrnou.

Na výlety noste vždy cizrnu v konzervě. Suchou cizrnu byste museli namočit den dopředu.Na výlety noste vždy cizrnu v konzervě. Suchou cizrnu byste museli namočit den dopředu.

A pokud se vám v kempu vařit nechce, vyberte si z naší nabídky instantních outdoorových jídel.

Z jakých surovin nejčastěji vaříte na výletech? Napište nám tipy na osvědčené chuťovky do komentářů nebo na Facebook.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025