3 dobroty ze sušených hub i pro mlsné jazýčky

Pro houbaře pomalu končí bohatá sezona. V lesích především na konci září a v říjnu probíhaly hotové houbové žně. Poradíme vám, jak štědrou lesní nadílku co nejlépe využít.

Kdo suší, má za tři

Snad v každé houbařské rodině letos přišla ke slovu sušička či trouba nebo alespoň radiátor na pár dní okupovaly pruhy pečicího papíru s rozprostřenými plátky hříbků, kozáků nebo křemenáčů. Houbám se totiž skutečně zadařilo. A kdo by si nechtěl procházky provoněným lesem připomenout i v zimě.

Sušením houby ztratí většinu své hmotnosti, z jejich původní váhy skladujete přibližně jen 5 %.

Ne všechny houby se hodí na sušení a uskladnění – například hřib kovář nebo čirůvky fialové obsahují maličké množství jedu, který se při vaření zničí, ale při sušení v teplotě kolem 60 stupňů se jet zničit nemusí. Nehodí se ani babky, v nichž se může objevit parazit nedohub.Ne všechny houby se hodí na sušení a uskladnění – například hřib kovář nebo čirůvky fialové obsahují maličké množství jedu, který se při vaření zničí, ale při sušení v teplotě kolem 60 stupňů se jet zničit nemusí. Nehodí se ani babky, v nichž se může objevit parazit nedohub.

Ale právě skladování u sušených hub bývá kamenem úrazu. Pokud tedy nechcete pracně nasbírané a nasušené poklady vyhodit po pár týdnech do koše, dodržujte tato pravidla:

  • používejte neprodyšně uzavíratelné nádoby,
  • do nádob vkládejte jen čisté a suché houby,
  • skladujte na temném místě,
  • pravidelně houby kontrolujte, zda v nich nejsou škůdci,
  • a sušené houby vždy raději rozdělte do několika sklenic. Zárodky červů mohou sušení přežít a následně zlikvidovat celý obsah nádoby.

Sušené houby skladujte maximálně 3 roky.

Náš tip: Nevítané škůdce můžete odradit přimícháním špetky mletého pepře do dózy s houbami.

Sušené houby na vašich talířích

Noky s houbami

Bojujete ve vaší rodině, jestli je to knedlík nebo nok? Nad tímto jídlem na všechny sváry zapomenete. Potěší vegetariány, provoní celý byt a zasytí i na nedělní oběd.

Do noků se nejvíce hodí sušené hříbky, použít ale můžete i směs sušených hub.Do noků se nejvíce hodí sušené hříbky, použít ale můžete i směs sušených hub.

Ingredience na noky:

  • 500 g hrubé mouky,
  • 1 lžička soli,
  • ½ balíčku kypřícího prášku,
  • 1 velké vejce,
  • 300 ml studené vody.

Dále potřebujete:

  • 2 velké hrsti sušených hub,
  • 2 velké cibule,
  • 100 g másla,
  • sušená rajčata,
  • strouhaný sýr na posypání,
  • čerstvé nebo sušené bylinky.

Postup:

  1. Namočte houby do studené vody, dokud nezměknou. U tenkých plátků stačí 10 minut. Po změknutí je zceďte.
  2. Oloupejte cibule, nakrájejte nadrobno a osmahněte na pánvi dozlatova.
  3. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se solí a kypřícím práškem.
  4. Ke směsi přilijte vodu a rozmíchejte vejce. Vytvarujte pružné těsto, které se ale nelepí na stěny mísy. Podle potřeby přidejte mouku nebo vodu.
  5. Vařte ve velkém hrnci vodu. Přidejte do ní měkké houby a vlhkou lžicí odebírejte z mísy budoucí noky. Ty vkládejte do hrnce s vroucí vodou a houbami.
  6. Noky vařte 10 minut a i s houbami zceďte.
  7. Rychle promíchejte se smaženou cibulkou a sušenými rajčaty, posypejte sýrem a bylinkami.

Houbová pizza

Populární pochoutka, která zaujme i děti. Můžete upéct několik menších placek a každému strávníkovi servírovat jeho vlastní.

Posyp pizzy obměňujte a vždy bude trochu jiná.Posyp pizzy obměňujte a vždy bude trochu jiná.

Ingredience na 4 malé pizzy:

  • 600 ml teplé vody,
  • 1 kostka droždí,
  • 2 lžičky cukru,
  • 2 lžičky soli,
  • 900 g hladké mouky.

Ingredience na posyp pizzy:

  • 4 velké hrsti měkkých namočených hub,
  • 4 mozzarelly,
  • 4 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 4 barevné papriky,
  • 4 vejce,
  • 10 lžic olivového oleje,
  • tymián a bazalka,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Smíchejte teplou vodu, rozdrcené droždí a cukr. Nechte na teplém místě odpočinout a vzejít.
  2. V míse smíchejte mouku se solí a postupně vařečkou zapracujte kvásek. Těsto nechte pod utěrkou nakynout na teplém místě přibližně dvě hodiny.
  3. Těsto rozdělte na čtvrtiny a rozválejte do tvaru pizzy. Přendejte na plech.
  4. Dvě cibule nakrájené nadrobno osmahněte dozlatova. Přidejte česnek a houby. Osolte a opepřete a nechte tři minuty vařit.
  5. Na plátky nakrájejte mozzarellu a dejte ji na pizzy. Přidejte houbovou směs.
  6. Nakrájejte zbylé cibule a papriky a přidejte na pizzy.
  7. Potřete okraje pizzy olejem, kápněte i do středu pizzy a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut.
  8. Do středu pizzy rozklepněte vejce a pečte dalších 5 minut.
  9. Hotovou pizzu posypte bylinkami.

Zapečené brambory se slaninou a houbami

Vůně se line ze zapékací mísy a vy se cítíte jako zpátky v lese. Mňam, jen zabořit vidličku do rozteklého sýra.

Cibulka a houby k sobě jednoznačně patří.Cibulka a houby k sobě jednoznačně patří.

Ingredience:

  • 1 kg brambor,
  • 4 hrsti předem namočených sušených hub,
  • 4 šalotky,
  • 250 g zakysané smetany,
  • 50 ml vývaru,
  • 200 g slaniny,
  • 2 lžíce nasekaných sušených rajčat,
  • 4 lžíce nasekaných vlašských a lískových oříšků,
  • estragon,
  • sýr na posypání,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Oškrábejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky.
  2. Nasekejte šalotky a estragon najemno.
  3. Slaninu pokrájejte na kostičky.
  4. Přidejte do vývaru zakysanou smetanu, sůl a pepř.
  5. V zapékací míse smíchejte brambory, šalotky, estragon a smetanu, prolijte směsí vývaru a smetany a posypte ořechy a rajčaty.
  6. Celou směs rovnoměrně zasypte nastrouhaným sýrem.
  7. Zapékejte na 180 °C asi 45 minut.

Jaké jsou vaše oblíbené houbové recepty? Pochlubte se na našem Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025