11 nejkrásnějších hradů a zámků v České republice | Blog Mall.cz

11 nejkrásnějších hradů a zámků v České republice

Na území České republiky se nachází stovky rozpadlých zřícenin, tvrzí, majestátních hradů a pohádkových zámků. Obrovské množství dochovaných historických staveb je důkazem naší bohaté historie a zároveň nám ukazuje, jak naši předci žili. 

Většina hradů a zámků České republiky je v dnešní době v rukách státu a přístupná veřejnosti. Jsou nejen překrásné zvenku, ale nabízí i bohatě zdobené interiéry a vzácné umělecké sbírky. V letních sezónách se zde pořádají noční prohlídky, středověké turnaje, dobové jarmarky a koncerty. Jaké hrady a zámky jsou v ČR ty nejkrásnější?  

Hrady, které stojí za to navštívit

1. Hrad Loket

Krásný gotický hrad najdete ve stejnojmenném městečku Loket nedaleko Karlových Varů. Ze tří stran je hrad obklopen řekou Ohří a je srdcem malebného městečka. Mnozí hrad Loket nazývali „klíčem ku Království českému“. Ve středověku se totiž říkalo, že kdo dobude Loket, dobude celé Česko. Hrad je protkaný historií a tajemnými příběhy. Říká se třeba, že na Lokti řádí skřítek Štrakakal, postrach neučesaných dětí. Nahání je s kartáčem a plácá knihou po zádech. Těšit se můžete na nádhernou vyhlídku z 26 metrové věže i expozici útrpného práva ve vězeňských kobkách. Pro veřejnost je hrad přístupný od 9:00 do 18:30.

Hrad Loket – město Loket, okres Sokolov • 

2. Hrad Křivoklát

Křivoklát patří k nejstarším královským hradům v České republice. Najdete ho ve středních Čechách, západně od Prahy, ve stejnojmenném městečku Křivoklát. Své jméno dostal prý podle svých křivých základů nebo nízkých křivých stromů, tzv. klátů. Onehdy byl prohlášen za státní vězení a byl v něm vězněn i světoznámý královský alchymista Edward Kelly. Objevil se v pohádkách Honza málem králem, Jak se budí princezny, Jak si zasloužit princeznu, Sůl nad zlato, Třetí princ, Tři veteráni, Anděl Páně, ale i v Dívce na koštěti. Navštivte nádherné a vzácné sbírky, které jsou na hradě celoročně vystavené. Průvodci se vám budou věnovat od 9:00 do 18:00. 

Hrad Křivoklát – město Křivoklát, okres Rakovník • 

3. Hrad Bezděz

Od svých návštěvníků dostal tento hrad přezdívku král hradů. Z Doks se na hrad dostanete po Máchově cestě (asi 7 km krásná procházka) nebo pěšky z vesničky Bezděz, která leží na půlce cesty mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípou. Jako jeden z mála se hrad Bezděz zachoval v původní podobě. Zachovala se v něm vzácná ranně gotická hradní kaple a křížová cesta s mnoha kapličkami. Kromě pondělí můžete hrad navštívit mezi 9:00 a 16:30. V sobotu můžete na zámku pobýt ještě o hodinu déle. 

Hrad Bezděz – obec Bezděz, okres Česká Lípa • 

4. Pražský hrad

Nejnavštěvovanější hrad v České republice stojící v samém centru hlavního města Prahy. Od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky, ale už dříve byl tradičním sídlem českých panovníků. Díky přístavbám a rozšířením se stal jedním z největších hradů na světě, který denně navštíví tisíce turistů. Pražský hrad je až po strop naplněn historickými relikviemi a expozicemi. Je denně strážen Hradní stráží a jednou za den, přesně ve 12 hodin je na 1. nádvoří k vidění střídání hradní stráže s fanfárami a výměnou standarty. Hradem se můžete projít od 9:00 do 17:00. 

Pražský hrad – hlavní město Praha, okres Praha • 

5. Hrad Karlštejn

Dalším českým skvostem je hrad Karlštejn, nedobytné sídlo Karla IV., zdobící městečko Karlštejn v okrese Beroun. Hrad byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, sbírek, svatých relikvií a korunovačních klenotů. Znát ho můžete z filmového muzikálu Noc na Karlštejně. Zákaz vstupu žen, jak je v muzikálu představen, má svůj základ v samotné historii. Omezení se ale týkala jen některých prostor hradu. Na expozici karlštejnského pokladu se můžete na hradě podívat mezi 9:00 a 18:30.  

Hrad Karlštejn – městys Karlštejn, okres Beroun • 

6. Hrad Pernštejn

Pohádkový hrad je jednou z nejnavštěvovanějších moravských památek. Najdete ho na skále nad městysem Nedvědice. Za celou svou historii nikdy nebyl dobyt, i když se o to Švédové za třicetileté války snažili, a tak se dochoval i se všemi detaily. Pro svou fotogeničnost je Pernštejn vyhledávaným objektem světových filmařů. Zahrál si ve více než 50 filmech a seriálech, jako například v pohádkách Jak se budí princezny nebo Sůl nad zlato, filmu Bathory nebo hororu Van Helsing. Natáčel se zde i videoklip islandské zpěvačky Emiliany Torrini. Zažijte středověkou atmosféru hned za branami hradu v návštěvní době od 10:00 do 17:00.  

Hrad Pernštejn – městys Nedvědice, okres Brno-venkov • 

Zámky s pohádkovým puncem

7. Zámek Červená Lhota

Zámek krásné Zlatovlásky je jeden z nejkrásnějších pohádkových zámků v Čechách. Je postaven v zámeckém rybníku, který ho celý obklopuje a to mu přidává na jedinečnosti. Najdete ho u Jindřichova Hradce na kraji vesnice Červená Lhota. Historické interiéry zámku si můžete prohlédnout mezi 9:30 a 17:00. 

Zámek Červená Lhota – obec Červená Lhota, okres Třebíč • 

8. Hrad a zámek Český Krumlov

Nádhernými zahradami a okolím se pyšní hrad a zámek v Českém Krumlově. Natáčela se tu pohádka Z pekla štěstí a celý komplex je zapsán v seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO. Svou architektonickou úrovní, kulturní tradicí i rozlohou patří totiž mezi nejvýznamnější památky středoevropské oblasti. Na prohlídku vyrazte od 9:00 do 15:00 hodinou.

Hrad a zámek Český Krumlov – město Český Krumlov, okres Český Krumlov • 

9. Zámek Sychrov

Snad každý zná pohádku Nesmrtelná teta. Proto snad každý i může říci, že ví, jak krásný je exteriér i interiér zámku Sychrov. Novogotický zámek sloužil po mnohá desetiletí jako rezidence francouzskému rodu Rohanů. Jako jediný v republice má zámek Sychrov klasické královské apartmá, které je připraveno pro nejvýznamnější hosty. Ke krásnému zámku přiléhá anglický park, který patří k nejkrásnějším a nejbohatším sbírkám v Čechách. Na zámku se můžete zastavit od 9:00 do 17:00.  

Zámek Sychrov – obec Sychrov, okres Liberec • 

10. Zámek Hluboká nad Vltavou

Jeden z nejromantičtějších zámků v naší zemi leží severně od Českých Budějovic. Je to zámek princezny Krasomily, které král Miroslav, coby zahradník, zavazoval střevíček. Mnohdy je označován za nejkrásnější zámek České republiky. Je znám svými 140 místnostmi a 11 věžemi a je perfektním místem pro konání svateb, ale i k celoročním návštěvám. Přijeďte na prohlídku zámku od 9:00 do 19:00.

Zámek Hluboká nad Vltavou – město Hluboká nad Vltavou, okres České Budějovice • 

11. Zámek Lednice

Nedaleko Mikulova se rozkládá původně renesanční, později novogotický zámek s přilehlými překrásnými zahradami. Pyšní se velkolepou výzdobou interiérů a rozsáhlým zámeckým parkem, ve kterém se nachází mnoho vzácných dřevin, rybníků a staveb. Celý Lednicko-valtický areál je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Prohlédnout si ho můžete v době od 9:00 do 17:00. 

Zámek Lednice – obec Lednice, okres Břeclav • 

Na mapě České republiky napočítáme více než 1 000 nádherných hradů a zámků. Je těžké mezi nimi vybrat ty nejkrásnější.

 Pomozte nám doplnit náš seznam. Jaké nejkrásnější hrady a zámky znáte vy? Napište nám do komentáře na našem Facebooku, ať můžeme rozšířit našich 11 nej. 

>>> Vybavte se na výlety na MALL.cz