Recenze Xiaomi Amazfit Bip: neunavitelný parťák na hubnutí

Pár měsíců po představení chytrých hodinek Amazfit se v Xiaomi rozhodli pro vydání odlehčené verze: Amazfit Bip. Zájemce lákají na atraktivní cenu, všechny důležité funkce i ohromující výdrž baterie. Ta totiž při střídmém zacházení vydrží klidně i 45 dní na jedno nabití. Ale pěkně popořadě...


Plastové tělo s vysokou odolností

Hodinky Amazfit Bip (v Česku prodávané pod názvem Mi Sports Watch Basic) se nesnaží oslnit výjimečnými parametry nebo zpracováním, všechny svoje trumfy vsázejí na praktičnost.

Plastové tělo tak možná působí „obyčejně“ – jenže hodinky i s páskem díky němu váží jenom 31 gramů a na ruce je skoro ani necítíte. To oceníte zejména při sportu.

Recenze Xiaomi Amazfit Bip

Ostatní parametry už jsou srovnatelné s mnohem dražšími přístroji. Hodinky pokrývá odolné sklo Gorilla Glass 3 a jsou prachu i vodě odolné (stupeň krytí IP68), takže se s nimi klidně můžete sprchovat, plavat i krátkodobě potápět. Za zmínku stojí i to, že silikonový (a velmi pohodlný) řemínek můžete kdykoliv odcvaknout a vyměnit za jiný.


Výdrž budete počítat na týdny

Amazfit Bip dostaly do vínku 1.28" dotykový LCD displej, který je neustále zapnutý a odráží světlo. Na denním světle ho přečtete výborně, v noci už je čitelnost horší, takže musíte hodinky probudit, abyste aktivovali podsvícení.

Displej pak podtrhuje to, co jsme napsali už výše: s rozlišením 176 bodů vás rozhodně neoslní, ale svou jedinou funkci – zobrazování základních údajů – bez problémů plní. A právě díky jeho spořivosti pak hodinky mohou nabídnout svoji vůbec největší výhodu. Totiž obrovskou výdrž.


Zatímco hodinky jiných výrobců žádají nabíječku každé 2-3 dny, Amazfit Bip vydrží bez problémů i 6 týdnů. My se po 7 dnech testování dostali z plné baterky na 76 % – a to jsme hodinky rozhodně nešetřili. Myslete jen na to, že doba výdrže rychle klesá při využívání GPS.

Ovládání zvládne každý

Hodinky nabízejí všechny funkce, které byste od podobného zařízení očekávali:

  • počítají kroky,
  • měří nachozené kilometry,
  • monitorují srdeční tep,
  • monitorují kvalitu spánku,
  • zobrazují notifikace z telefonu
  • a při zapnuté GPS také zaznamenávají váš pohyb.

Ovládání je přitom velmi jednoduché a přehledně popsané v manuálu, který k hodinkám dostanete. Všechny možnosti nastavení si osvojíte do 5 minut.


Své hodinky můžete řídit i z mobilní aplikace Mi Fit, kterou si stáhnete pro Android i iOS. Pomocí aplikace hodinky spárujete se svým smartphonem a následně z ní dostáváte všechna důležitá data – například kolik hodin jste poslední noc spali a kolik % z toho jste strávili v hlubokém (delta) spánku.

V aplikaci si navíc nastavíte svoje cíle. Třeba, že chcete každý den ujít alespoň 8 000 kroků (doporučené minimální množství podle Světové zdravotnické organizace). Na displeji pak sledujete, jak se vám plnění tohoto cíle daří.

Hodinky vás mohou i upozornit, pokud jste například hodinu neudělali ani krok. Signál k tomu, abyste se šli na chvilku protáhnout.


Do hodinek si nahrajete i češtinu

Výchozím jazykem hodinek Amazfit Bip je angličtina, ale dohromady vás tu čeká pár desítek slovíček, která si rychle osvojí i neangličtinář. A kdyby vám to přesto vadilo, do hodinek si

.

Mobilní aplikace Mi Fit je pak kompletně v češtině. Zamrzí snad jen to, že hodinky neumí zobrazovat diakritiku, takže v notifikacích z telefonu se vám místo znaků s háčky a čárkami zobrazí jen obdélníky. I přesto ale většinu zpráv bez problémů přelouskáte.


Verdikt: ideální hodinky pro nenáročné

Jestliže hledáte chytré hodinky v nejlepším poměru cena/výkon, v Xiaomi Amazfit Bip je bezesporu najdete. Za cenu okolo 2 500 Kč nabízejí všechny funkce a parametry, jako o několik stovek (až tisíc) dražší kousky. Díky měření srdečního tepu nebo kvality spánku jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, navíc mají ohromující výdrž.

Horší kvalitu displeje nebo chybějící podporu diakritiky jim vzhledem k výše uvedenému velmi rádi odpustíte.