10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Jak naštípat dřevo rychle a bez námahy? Chce to správnou techniku!


Pokud chcete mít štípání dřeva co nejrychleji za sebou, jistě zvolíte hydraulické štípačky. Investice do takových štípaček je však nemalá, proto se stále více chatařů a chalupářů obrací ke starému dobrému štípání sekerou. Základem je příprava, a především správná technika, která zajistí, že u druhého polínka nevypustíte duši.

Příprava dřeva a špalku

Dřevo si motorovou pilou nařežte na asi 30-40 cm dlouhé špalky – podle toho, jak velký máte krb nebo kamna. Kmeny řezejte kolmo, aby oba konce špalku byly rovné a hladké. Jsou pak během štípání stabilnější.

Jak naštípat dřevo rychle a bez námahy


Ideální špalek je rovný, asi 40-60 cm vysoký a s průměrem přes 40 cm. Důležitá je hlavně výška, protože na nízkém špalku se hodně nadřete, a pokud jej minete, hrozí, že se seknete do nohy. U vysokého špalku zase gravitací nevyvinete dost velkou sílu na to, abyste dřevo přeštípli. Špalek by vám měl sahat někam do úrovně mezi koleny a pasem.

    Příprava dřeva a špalku


    CHYTRÁ RADA:

    Dřevo štípejte na rovné ploše a v otevřeném prostranství, kde máte dostatek prostoru se rozmáchnout a kde nehrozí, že někoho zraníte – ať už sekerou nebo třeba kouskem uštípnutého dřeva.


    Nepodceňujte výběr a broušení sekery

    Hlavním nástrojem je sekera, proto je důležitý jak její výběr, tak nabroušení. Na tvrdší dřevo (dub, buk, habr, jasan) volte sekerky s delším topůrkem a širokým ostřím (tzv. kalače), na měkké dřevo (smrk, borovice, jedle, modřín, bříza) vám postačí menší sekera s úzkým ostřím.

    S tupou sekerou moc práce neuděláte, proto ji před každým štípáním naostřete. Vyzkoušejte klasický brousek nebo pilník s diamantovým prachem, jestliže si chcete práci ulehčit, pořiďte si ostřič. K finálnímu vybroušení použijte smirkový papír.


    Jde se štípat

    Při samotném štípání nejde ani tak o sílu, jako spíše o techniku. Nemusíte dávat sekyru až za hlavu a co největší silou udeřit – spíše využijte švihu a gravitace.

    Vaší slabší rukou (praváci levou, leváci pravou) uchopte konec topůrka a pevně stiskněte. Silnější dejte těsně pod hlavu sekery a teprve během nápřahu ji stáhněte kousek níže. Čím blíže hlavě sekery svou dominantní ruku máte, tím přesněji můžete mířit.

    Jak naštípat dřevo rychle a bez námahy


    Je dobré se při štípání vyhnout sukům (místa v okolí odříznuté větve nebo dřevních kazů), naopak miřte na ta místa, kde je viditelná prasklina. Časem se takto naučíte většinu polen rozseknout na jednu ránu.


    TIP NA ZÁVĚR: Při štípání nezapomeňte ani na pevné pracovní kalhoty a pracovní rukavice. Nepodceňujte také pevnou, vyztuženu obuv. Oceníte ji v případě, že vám polínko spadne. 


    Další články z naší dílny Hobby a zahrada

    Jak vybrat křovinořez

    Profesionálové i kutilové mají jasno. Potřebují plně vybavenou dílnu. Ostatní by měli mít doma alespoň pár... celý článek

    Jak vybrat zahradní sekačku?

    Pohon, způsob sekání, šířka záběru nebo kvalita konstrukce – při výběru zahradní sekačky musíte sledovat... celý článek

    Organizace a úklid dílny je hračka

    Když hledáte 10 minut kleště a mezitím ztratíte všechny hřebíky, moc si nezakutíte. Přečtěte si, jak uděláte v dílně inventuru... celý článek