Zastrašte plíseň v bytě. Chytrou houbou i vynášením odpadků | Blog Mall.cz

Zastrašte plíseň v bytě. Chytrou houbou i vynášením odpadků

V mrazivé zimě se rádi zachumláte do něčeho chlupatého. Pokud se ale začnou chloupky objevovat i na zdech ve vašem bytě, takovou radost už mít nebudete. Místo toho začnete hledat, jak se nového nájemníka rychle zbavit. Prozradíme, co vznik plísní způsobuje a poradíme, jak s nimi skoncovat.

Jsou to hlavně nízké zimní teploty spolu s vysokou vlhkostí, které způsobují kondenzaci páry a růst vlhkosti v bytě. Právě ta je přitom živnou půdou pro plísně, které nám pak doma dělají ze života peklo.

Nejvíc vrásek nám v zimě přidělávají okna. Orosená skla, rohy i rámy. Tam všude se voda sráží a podporuje vznik plísní. Mikroskopické houby se pak šíří po bytě a pochutnávají si na zdech v koupelnách, kuchyních i sklepích. Pokud nezasáhneme včas, mohou vám způsobit:

  • bolesti hlavy,
  • kašel,
  • vyrážku
  • nebo astma.

Snažte se vzniku plísní předcházet. Jejich likvidace je složitější než pár preventivních návyků. • 

Pokud už doma náznak chlupatých stěn objevíte, začněte ihned jednat. Boj s plísněmi je totiž běh na dlouhou trať. Investujte proto svou energii raději do prevence a zamezte vlhkosti, než si na ní plísně smlsnou. Začít můžete třeba hned.

1. Pravidelně větrejte

I když je venku pod nulou a vám se nechce pouštět do vyhřátého domova mráz, větrání je v boji proti plísním nejdůležitější. Čím vyšší je teplota vzduchu, tím víc vlhkosti se v místnosti drží. Větrejte několikrát denně (stačí na 5 minut) a nad vlhkostí máte napůl vyhráno.

>> Přečtěte si, jaké jsou zásady správného větrání. <<

2. Měřte vlhkost

Pořiďte si vlhkoměr a pravidelně kontrolujte hodnoty v bytě. V létě udržujte vlhkost mezi 40–55 %, v zimě mezi 45–65 %. Při vyšších teplotách by se plísním mohlo začít nebezpečně dařit. Při úklidu také pečlivě prozkoumejte riziková místa:

  • rohy místností,
  • stěny za nábytkem,
  • spáry mezi obklady
  • nebo místa okolo dveří. 

Kontrolujte pravidelně hodnotu vlhkosti v bytě. Aby se v místnosti nemnožily plísně, neměla by přesáhnout 65 %. • 

3. Udělejte prostor

Plísně se velmi rády schovávají u země za nábytkem. Jestli vám to prostor dovolí, posuňte všechny skříně alespoň 5 centimetrů od zdí. Stěny budou moct dýchat a nebude se na nich tolik srážet voda. 

4. Nesušte prádlo v bytě

V létě pověsíte prádlo na balkon a za chvilku je suché. V zimě je to ale složitější. Sušáky máte všude po bytě a necháváme vlhkost odpařovat přímo do vzduchu. Pořiďte si sušičku prádla, která vás problémů s mokrým oblečením zbaví. A když už prádlo doma pověsíte, postavte ho alespoň k otevřenému oknu.

>> Čtěte, s čím vším vám v domácnosti sušička pomůže. <<

5. Zavírejte dveře

Pokud se sprchujete, vždy zavírejte dveře od koupelny, aby se vlhkost nešířila dál. Nezapomeňte pak otřít vlhké stěny i podlahu. A pokud máte možnost, nainstalujte si do koupelny ventilaci.

Nezapomeňte za sebou zavírat dveře, jinak se vlhkost rozšíří z vlhkých místností do celého bytu. • 

6. Vařte s poklicemi

Kuchyně je spolu s koupelnou nejvlhčí místností v bytě. I proto často plísně nachází útočiště právě tam. Naučte se používat pokličky a pořiďte si digestoř, aby vlhkost neunikala do okolí. 

7. Topte

Jakmile dům prochladne, zvlhne a začnou se v něm tvořit zčernalé rohy. Nemusíte mít zrovna topení na maximum, abyste dali plísním najevo, že u vás nemají šanci. Stačí udržovat v místnosti teplotu alespoň kolem 21 stupňů.

8. Uklízejte

Pokud vám doma bují na zdech černé houby, nemusí to vždycky znamenat, že máte v bytě špínu. Pravidelným úklidem ale nic nezkazíte – v čistém prostředí se plísně nebudou cítit dobře. Neotálejte ani s vynášením plného odpadkového koše. 

I preventivní úklid může pomoct zamezit vzniku plísní. • 

Nechte sežrat plíseň chytrou houbou

Jestli všechny vaše preventivní snahy selžou a plísně se u vás stejně objeví, udělejte s nimi krátký proces.

  1. Plísně nikdy nedrhněte nasucho, akorát byste je rozptýlili do prostoru. Pořiďte si čisticí prostředek na bázi chlóru. Osvědčeným plísňovým zabijákem je Savo. Nastříkejte ho na dané místo a plíseň seškrábejte.
  2. Naši předci nedali dopustit ani na hašené vápno. Má totiž dezinfekční účinky a nedovolí plísním, aby se po stěně šířily. Až odstraníte stopy houby, natřete zeď vápnem. Stěna pod ním dýchá, a tak se snáz zbaví vlhkosti.
  3. Vyzkoušet můžete i takzvané chytré houby (Pythium oligandrum). Ty obsahují mikroorganismy, které se nežádoucími plísněmi živí. Prodávají se například ve formě prášku, který se smíchá s vodou a natře na stěnu. Jakmile plísně sežere, už se nemá dál čím živit a z bytu zmizí.

Ani chemie nebo chytré houby ale nezmůžou všechno. Plísně jsou neodbytné a rády se vrací na místo činu. Aby se k vám znovu neodvážily, umístěte do místnosti pohlcovač vlhkosti či elektrický odvlhčovač (vysoušeč)

Zvlášť v zimě doma oceníte tyto pomocníky. • 

Pokud se ani tak nevítaných hostů nezbavíte, poraďte se raději s odborníky. Ti odhalí, zda je problém ve vlhkosti bytu nebo třeba ve špatné izolaci oken.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.