Zaručené triky, jak se zbavit vlezlých mravenců | Blog Mall.cz

Zaručené triky, jak se zbavit vlezlých mravenců

Návštěvy občas dokážou pořádně překvapit. A co teprve, když jsou jich stovky a mají šest nohou. Skoncujte s mravenci jednou provždy! Z domu je vyženete raz dva – třeba pomocí voňavého koření.

Pokud se vám doma v letních měsících objevují černé cestičky mravenců, jde pravděpodobně o mravence obecné. Na pravidelné jarní a letní návštěvníky zahrad, domů i bytů vám postačí to, co máte běžně ve spíži.

Jakmile zahlédnete mravenčí hosty, neváhejte a zbavte se jich:

  • Najděte místo, kterým se do domu dostávají a pokud je to možné, utěsněte ho.
  • Sledujte cestičky, kterými se pohybují po domě, a zlikvidujte je – třeba pomocí koření.

Sledujte cestičky, kudy se k vám mravenci dostávají. Ty pak zlikvidujte. • 

Zbavte se mravenců silnou vůní

Mravenci mají velmi dobře vyvinutý čich a silné aroma jim nedělá dobře. Zapátrejte ve spíži po voňavém koření nebo si vypěstujte aromatické byliny a nastražte je mravencům do cesty. Pomůže třeba:

  • hřebíček,
  • skořice,
  • majoránka,
  • řebříček
  • nebo jalovcový list.

Koření rozložte také okolo dveří, oken nebo do škvírek, kudy by se mravenci mohli do bytu dostat. Výrazná vůně je odpudí.

Do mravenčích cestiček můžete nasypat i pepř, sůl nebo pálivou papriku. Kromě koření poslouží i soda, vysušená kávová sedlina nebo prášek do pečiva – to všechno mravenci nesnáší. Ověřeným receptem je i nastrouhaná křída.

A pokud se chcete proti dvojnásob pojistit, zasaďte si na balkón mátu, bazalku, česnek nebo levanduli. Voňavým truhlíkům se vyhnou obloukem a do bytu si netroufnou.

Rozmístěte po bytě skořici nebo hřebíček – aroma mravence vyžene. • 

Nalákejte je na sladké

Jestli se vám nepodaří mravence zlikvidovat silnou vůní, nalákejte je na sladké dobroty, kterým neodolají. Stačí jim do cestičky připravit směs kvasnic s cukrem nebo medem. Jakmile se návnady nažerou, v těle jim zkvasí a pojdou.

Nebo využijte houbičku na nádobí – namočte ji do cukrové či medové vody, nechte ji pořádně nasát a nastražte ji k místu, kudy mravenci putují do bytu. Až na ni nalezou, jednoduše ji seberete a mravence zlikvidujete.

Mravence nejlíp nalákáte na sladké. Kromě cukru si pochutnají třeba na medu. • 

Nejlepším útokem je prevence

Chcete-li se ujistit, že se k vám letos mravenci neodváží, důkladně se na ně připravte. Soustřeďte se hlavně na:

1. Pravidelný úklid

Kde je čisto, tam se neobjeví. Zaměřte se na kuchyni a nenechávejte na pracovní ploše nic, co by mravence mohlo lákat jako potrava. Drobečky z pečiva nebo rozsypaný cukr jsou pro ně hotový ráj.

Nezapomeňte také pravidelně vytírat. Na kupované saponáty ale zapomeňte. Namíchejte si na úklid octovou vodu – kyselým aromatem mravence odeženete a navíc uklidíte jako profík.

2. Utěsnění oken

V létě je větrání na denním pořádku, utěsnění oken nebo dveří je proto oříšek. I tak se ale mravencům ubráníte – natřete rámy oken aromatickým hřebíčkovým olejem nebo zubní pastou.

3. Skladování potravin

Mravence láká všechno, co se volně povaluje na stole nebo na kuchyňské lince. Pořiďte si skleněné nebo plastové dózy s víčkem, pod které se mravenci nedostanou.

Každá kapka je lákadlem! Sladké šťávy nebo džusy nenechávejte nalité ve sklenici. Mravence by zbytečně přitahovaly – vždy je přelijte do pet láhve, pořádně zašroubujte a otřete.

Zaměřte se i na cukr, mouku nebo krupici a hned po návratu z obchodu je přesypte do uzavíratelných nádob. Papírové pytlíky i sáčky totiž mravenci prokoušou.

Papírové obaly z obchodu i sáčky mravenci jednoduše prokoušou. Nechávejte všechny potraviny raději ve skleněných nebo plastových nádobách s víčkem. • 

S rezavými mravenci je to složitější

Pokud doma objevíte cestičky rezavých mravenců, připravte se na náročnější hubení – babské rady na ně totiž neplatí.

Takzvaní mravenci faraoni se do bytů stěhují hlavně na podzim a v zimě za teplem. A jsou neodbytní. Bez chemických postřiků, nástrah nebo speciálních gelů se mravenčí invaze nezbavíte.

Na jaře a v létě vás doma potrápí mravenec obecný. Na podzim a v zimě se v bytech ohřívají rezaví mravenci. • 

Máte vlastní osvědčený recept, jak se zbavit otravných mravenců? Napište nám ho do komentářů.