Potřebuje vaše podlaha opravu? Poradíme, jak na to | Blog Mall.cz

Potřebuje vaše podlaha opravu? Poradíme, jak na to

Kdo by to neznal – na každé podlaze se časem objeví stopy života. Pokud je postižená část příliš vidět, bude lepší ji vyměnit, kdežto malou nehodu můžete zaretušovat.

Povedlo se vám poškodit díl se zámkovým spojem u stěny místnosti? Pak raději odstraňte ukončovací lišty a podlahu od kraje rozeberte, abyste se ke špatnému dílu dobře dostali. Až ho vyměníte za nový, zbylé části snadno složíte na své místo. V případě poškození dílu uprostřed plochy vám ale nezbude nic jiného, než opravu řešit výřezem části podlahové krytiny.

VÝMĚNA CELÉHO DÍLU

Nejdříve si pečlivě změřte jak poškozený díl, tak i nově vkládaný. Často se totiž stává, že nový neodpovídá původnímu rozměru. Proto se pro případné opravy vyplatí schovat zbylé části z původní pokládky podlahy.

Jak na to:

1B - pilou rozřízněte poškozený díl • 

< 1 - pilou rozřízněte poškozený díl. Při práci dávejte pozor na hloubku řezu, měla by odpovídat tloušťce ke spodní podkladové vrstvě. Řezy veďte vždy středově podélně i příčně a ukončete je pár milimetrů od sousedících nepoškozených dílů. Vyberte si typ řezu: na kříž nebo ve tvaru psaníčka. S dlátem a kladivem prodlužte řezy až k okraji dílu a postupně vyndejte poškozenou část podlahy.

2 - Místo pečlivě očistěte a připravte si nový díl • 

2 > - místo pečlivě očistěte a připravte si nový díl na vložení tak, abyste vytvořili polodrážku, která dosedne na staré díly jako zámek a klíč. Okraje vyříznuté podlahy i nového dílu natřete lepidlem.

3 - Při vsazování podsuňte nejdříve čelní a následně boční stranu nového dílu takzvaným nosem polodrážky pod horní výstupek starého dílu. • 
< 3 - při vsazování podsuňte nejdříve čelní a následně boční stranu nového dílu takzvaným nosem polodrážky pod horní výstupek starého dílu. Poklepejte na protilehlou stranu, aby se pevně usadil. Potom položte a zatlačte zbývající strany nového dílu. Z povrchu setřete přebytečné lepidlo.

4 - Nový díl musíte opravdu pořádně zatížit, ideálně vzpěrou proti stropu. • 

4 > - nový díl musíte opravdu pořádně zatížit, ideálně vzpěrou proti stropu. Počkejte zhruba 12 hodin, až lepidlo důkladně vytvrdne, a potom zátěž (vzpěru) odstraňte.

Co budete potřebovat:

Ruční kotoučovou pilu s nastavitelnou hloubkou řezu, kladívko, doražeč, dláto, bílé disperzní lepidlo, nový díl podlahy a materiál k zatížení

VYSPRAVENÍ MENŠÍ VADY

Poškodili jste nepatrnou část podlahy, třeba podpatkem boty? Pak je zbytečné vyměňovat celý podlahový díl, stačí vytmelit vzniklé dírky nebo rýhy a zaretušovat je. U přírodních podlah navíc můžete využít přirozenou kresbu dřeva, tvarem opravy a barvou vosku „dokreslíte“ původní vzor.

Jak na to:

1 - Rýhu upravte co do velikosti a tvaru tak, abyste pak mohli imitovat přírodní kresbu dřeva. • 
< 1 - rýhu upravte co do velikosti a tvaru tak, abyste pak mohli imitovat přírodní kresbu dřeva (jde-li o podlahu ze dřeva) – vyřízněte nožem potřebnou část až na nosnou vrstvu dílu podlahy.

2 - Nahřátou pájkou roztavte vosk a hned ho nakapejte do připraveného otvoru. • 
2 > - podle barvy opravovaného místa si vyberte vhodný odstín podlahářského vosku. Nahřátou pájkou roztavte vosk a hned ho nakapejte do připraveného otvoru. Použijte raději větší množství, abyste důkladně vyplnili prohlubinku. Vosk nechte přibližně 5 minut tvrdnout.

3 - Po vytvrdnutí zbruste plastovou škrabkou přebytečný vosk, aby opravené místo a podlaha byly v rovině. • 
< 3 - po vytvrdnutí zbruste plastovou škrabkou přebytečný vosk, aby opravované místo a podlaha byly v rovině. Brusnou vatou dočistěte mikroskopické zbytky vosku.

4 - Pokud je třeba zaretušovat opravu a okolní lakovaný povrch podlahy, přestříkejte krytinu opravným lakem. • 
4 > - pokud je třeba zaretušovat opravu a okolní lakovaný povrch podlahy, přestříkejte krytinu opravným lakem.

Co budete potřebovat:

tvrdý podlahářský vosk, plynovou nebo elektrickou pájku, plastovou rašpli, brusnou vatu PAD, ostrý nůž, opravný lak ve spreji, tvrdý podlahářský vosk, plynovou nebo elektrickou pájku, plastovou rašpli, brusnou vatu PAD, ostrý nůž, opravný lak ve spreji

Dobrý tip:

Nově vyměněný díl má trochu odlišnou barvu než původní podlaha, na kterou během používání působila řada faktorů, mechanické opotřebení, slunce a podobně. Jak co nejrychleji vyrovnáte rozdíl, aby si nikdo nevšiml „záplaty“? U přírodních podlah je rada snadná: Nový díl postavte na 3 až 5 dnů na přímé slunce, zajistíte tak urychlení barevného vyzrání dřevěného materiálu.

Témata:
  hobby, domácnost, tipy, kutil