Perte a sušte prádlo jako profíci | Blog Mall.cz

Perte a sušte prádlo jako profíci

Nic nevoní tak jako ložní prádlo usušené na sluníčku. Jenže v malých bytech a přes zimu se každý musí zařídit jinak. Poradíme, jak rychle a efektivně prát a sušit prádlo kdekoli.

Jak správně prát různé materiály

Bílé, barevné a černé – toto třídění nestačí. Oblečení rozdělte na kategorie i podle materiálů a na každou použijte vhodný prací prostředek. Vždy se držte doporučení na štítku – zachrání to nejeden svetr.

Bavlna

Je měkká a odolná, proto snese praní i při teplotě 90° C. Pokud však nechcete barvy z oblečení hned seprat, doporučujeme prát nanejvýš na šedesátku. Jestliže se nemůžete zbavit odolné skvrny, sáhněte po odstraňovači skvrn nebo si vyrobte vlastní. Nezapomeňte před praním přidat aviváž, která bavlněná vlákna změkčí a oblečení osvěží.

Vlna

Ať už angorská či ovčí, nevhodným praním a sušením se srazí a zplstnatí. Dopřejte jí nejšetrnější prací program bez ždímání a speciální prostředek na vlnu.

Vlněné oblečení je nejlepší nechat uschnout volně rozložené, ale lze ho sušit i v sušičce na program určený vlně.

Vlna vám vydrží, pokud ji vyperete ve správném pracím prostředku a na nejšetrnější prací program. • 

Funkční materiály

Pokud si nechcete zničit drahé sportovní oblečení, nikdy nepoužívejte aviváž.

Nepromokavé vlastnosti oblečení zachováte přidáním speciálního impregnačního prostředku do pračky. Oblečení perte naruby při 40° C. Praní je pro funkční oblečení zásadní – bez něj se mikro otvory zanesou a oblečení nebude správně odvádět vlhkost. Stejné pokyny platí i pro batohy.

Peří

Mastnota, roztoči, sliny a pot – to vše se ukrývá v péřových i syntetických polštářích a přikrývkách. Nebojte se je čas od času vyprat v pračce na jemné praní při teplotě 40° C. Pořiďte si však speciální přípravek na peří.

Při praní ložních potřeb se ale neobejdete bez sušičky – polštáře musí dokonale vyschnout, jinak začnou plesnivět a zapáchat.

Správným praním a sušením prodloužíte hezký vzhled materiálu. • 

Náš tip: Vyzkoušejte místo pracích prostředků prací míčky. Ukrývají v sobě přírodní prací látky, které vydrží až na 1 000 pracích cyklů. Míčky ušetří výdaje za prací prostředky, prádlo je čisté, nadýchané a svěží.

Prádlo vypráno, co dál?

Věšení, sbírání, žehlení a skládání. Sušit však dnes nemusíte jen na šňůře na balkóně, kde navíc prudké slunce ničí barvy. Poradíme, jak na to.

1. Sušák na prádlo

Pokud nemáte možnost prádlo věšet na balkóně a nechcete investovat do nového spotřebiče, skládací sušák je skvělá alternativa. V malých bytech oceníte patrový sušák, který má přibližně stejnou délku sušících šňůr a ušetří vám místo.

Výhody: Vysušení prádla na sušáku stojí jen váš čas a úsilí.

Nevýhody: Jestliže doma bojujete s vlhkostí, zvažte nákup sušičky. Klasické sušení totiž vlhkost zvyšuje a prádlo špatně schne. Věšení prádla je navíc časově náročné a vyžaduje žehlení.

Kolíčky zanechávají na oblečení nehezký otisk, který je třeba vyžehlit. • 

2. Dimplex

Chcete běžný sušicí proces urychlit, ale nákup sušičky neplánujete? Zkuste Dimplex – malou sušicí desku s větráky. Tato novinka na trhu využívá k sušení pouze vzduch z místnosti a díky tomu ušetří až 90 % energie oproti sušičkám – spotřebuje jen 25 W. Jednoduše Dimplex zapojte do elektřiny, postavte na sušicí desku sušák a přibližně za 8 hodin se těšte na suché prádlo.

Výhody: Rychle a levně usuší prádlo s ohledem na životní prostředí.

Nevýhody: Kvůli větrákům je Dimplex mírně hlučný.

Ekologická sušička Dimplex suší prádlo efektivně pomocí vzduchu z místnosti. • 

3. Sušička na prádlo

Váháte s koupí sušičky kvůli vysoké ceně a nákladům na provoz? Prvotní investice je sice vyšší, ale pokud se rozhodnete pro úspornější řadu A+ a výš, náklady za provoz budou minimální a navíc ušetříte spoustu času, který jinak strávíte kolíčkováním ponožek.

Výhody: Zabere oproti běžnému sušáku méně místa (lze ji umístit i nad pračku pomocí spojovacího mezikusu). Prádlo je ze sušičky měkké a suché přibližně za 2 hodiny a nemusíte ho žehlit. Sušička odstraní z oblečení žmolky, chlupy a vlasy – uchová déle nový, nesepraný vzhled.

Nevýhody: Počáteční investice je o něco vyšší, neboť se vyplatí investovat do úsporného tepelného čerpadla. Provoz vás bude také něco stát.

4. Pračka se zabudovanou sušičkou

Kdo by to nechtěl – dáte prát prádlo a vytáhnete ho čisté a suché. I tato možnost už existuje v podobě pračky se sušičkou.

Výhody: Pračka se sušičkou vám ušetří ještě více času než samotná sušička, prádlo se po praní automaticky vysuší. Stačí zvolit program praní a následného sušení a nastavit start pomocí časovače.

Nevýhody: Kombinovaná pračka vám nevysuší tolik, co sušička, proto je třeba prát vždy menší množství prádla nebo po vyprání část vyndat a vysušit jinak.

2 vychytávky pro lepší sušení

  1. Do bubnu vhoďte balónky do sušičky, prádlo bude měkčí a narovnané.
  2. Koš na vlnu do sušičky pomůže šetrně usušit vlnu, sportovní boty či hračky.

Pořiďte si sušičku a usnadněte si život. • 

Máte sušičku nebo preferujete samovolné sušení? Přispějte do komentáře na Facebooku vaším názorem.