Oblečte postel do letního | Blog Mall.cz

Oblečte postel do letního

Nemůžete usnout a když konečně zaberete, budí vás horko a nepříjemné pocení. Převlečte peřiny do letního povlečení a zpříjemněte si horké noci. Víme, jaké materiály a barvy zvolit i jak se o povlečení správně starat. 

Materiály, které vás ochladí

Až 90 % lidí spí v létě pod peřinou i za cenu nepříjemného pocení. Oblíbeného zvyku se přitom ani v letních měsících nemusíte zbavovat. Stačí vyměnit peřinu za tenkou přikrývku a zvolit správné povlečení.

Ideální letní povlečení musí být chladivé, prodyšné a savé. Právě materiál je to, oč při výběru běží. Vsaďte na přírodu a sáhněte po následujících materiálech.

Bavlna

Bavlněné povlečení je měkké, příjemné na dotek a jeho údržba vám nepřidá práci. Jeho kvalitu ovlivňuje délka bavlněných vláken, proto vybírejte povlečení z dlouhých nebo extra dlouhých vláken. Sázkou na jistotu je egyptská bavlna nebo jemná bavlna Sea Island, případně bavlna v bio kvalitě.

Nebojte se práce navíc. Bavlněné povlečení správně pověste a nemusíte ho ani žehlit. • 

Satén a damašek

Po postelového nebe vás vynese saténové povlečení. Hebká, lesklá látka má skvělé termoregulační schopnosti, v létě vás ochladí a v zimě zahřeje. Při praní bavlněného saténu ale buďte opatrní, nastavte nízkou teplotu a povlečení perte naruby.

Stejně jako satén patří i damašek k tomu nejluxusnějšímu, co můžete od povlečení čekat. Kvalitní bavlnu s damaškovou úpravou poznáte podle lesklého povrchu a stejně jako u saténu očekávejte letní ochlazení i zimní zahřátí. Oproti saténu, který se obvykle nemusí ani žehlit, vás damašek donutí vytáhnout žehlící prkno – při praní se totiž hodně mačká.

Perkálové povlečení a bavlna renforcé

Pokud vám nevyhovuje lesklý vzhled saténu a damašku, sáhněte po matném, bavlněném povlečení v perkálové nebo renforcé úpravě. Perkálové povlečení je obzvlášť měkké a skvěle saje vlhkost, proto je na léto ideální. Savé je také povlečení z bavlny renforcé, to je navíc vyrobené z extra silných vláken a dobře se udržuje.

Krepové povlečení

O krepovém povlečení ani nebudete vědět, že ho máte. Nežehlí se a jeho „zmačkaný“ povrch na sobě skoro neucítíte. Povlečení z krepu je maximálně prodyšné a má všechny pozitivní vlastnosti 100% bavlny.

Bambus, hedvábí, len

Na povlečení z bambusu, hedvábí či lnu v obchodech narazíte zřídka. Když se vám ale poštěstí ho sehnat a a povlečete s ním postel, užijete si dotek přírody v měkkém, prodyšném a savém povlečení.

Vyberte správné prostěradlo

Peřiny a polštáře nejsou všechno, pro pohodlí je důležité také kvalitní prostěradlo. I tady vládne bavlna, nejčastěji s úpravou froté. Díky ní je prostěradlo elastické, prodyšné a nemusí se žehlit. 

Pro pohodlí je důležité kvalitní prostěradlo. Zvolte froté bavlnu nebo přírodní směs bambusu a bavlny. • 

Pokud si chcete dopřát něco výjimečného, oblékněte postel do prostěradla ze směsi bambusu a bavlny a užijte si měkoučké prostěradlo, které vás v létě ochladí a v zimě zahřeje.

Chladí už od pohledu

Modrá obloha, tyrkysové vlny moře či zelené odstíny lesa. Barvy působí také na pocity, a proto na léto vybírejte povlečení ve studených odstínech modré, zelené či neutrální šedé a bílé. Chcete-li psychologické účinky barev dotáhnout k dokonalosti, zvolte povlečení s motivem přílivu nebo palmových listů.

Povlečení s motivem pláže vás přenese zpět na letní dovolenou a navodí vám chladný pocit i v letním parnu. • 

Chladící finta skvěle působí i na děti, které horko lépe snáší v povlečení s Ledovým královstvím nebo podmořským světem.

Letní povlečení měňte 1× týdně

V posteli strávíte v ideálním případě alespoň 50 hodin týdně, což je více než kolik času zůstáváte v práci nebo trávíte jinými aktivitami. A ačkoliv si do zaměstnání každý den obléknete čisté tričko, povlečení mění 80 % lidí jen jednou za 3 týdny.

Při spánku se přitom z těla odlupují šupinky kůže a v posteli se množí roztoči. Nemluvě o tom, že se v létě více potíte a povlečení a prostěradlo vše absorbuje. 

Povlečení měňte 1× týdně. Praním a žehlením zničíte roztoče a bakterie a zůstane jen perfektně čisté ložní prádlo. Vždy se ale řiďte pokyny na cedulce – například saténové povlečení byste nešetrným praním zničili. 

Zvlášť pokud si užíváte snídaně v posteli, dbejte na zvýšenou hygienu a povlečení pravidelně měňte a důkladně perte. • 

NÁŠ TIP: Pokud trpíte alergií na roztoče, sáhněte po povlečení z mikrovlákna, které má skvělé antibakteriální vlastnosti. Tuto umělou tkaninu na první pohled nerozeznáte od bavlny. Díky svým vlastnostem se hodí právě pro alergiky a také absorbuje 5× více potu než bavlněné povlečení. 

Jaké povlečení máte nejraději vy? Napište nám do komentářů na Facebooku