Nablýskejte doma každý povrch, pomůže citron nebo ocet | Blog Mall.cz

Nablýskejte doma každý povrch, pomůže citron nebo ocet

Nerezové hrnce se blýskají jako nové, spáry v koupelně září čistotou a z podlahy by se dalo jíst. A na tenhle generální úklid s perfektními výsledky vám stačí jen pár kuchyňských ingrediencí.

Úklid celého bytu je občas pěkná dřina. Každý materiál vyžaduje jinou péči a neodbytnou špínu kolikrát nezastaví ani drahá čistidla. Dejte na ozkoušené rady. Vyrobte si vlastní úklidové prostředky do celé domácnosti a vyzrajte na všechny povrchy.

Sklo

Řiďte se receptem našich babiček a omyjte skleněné tabule octovou vodou. Jestli zrovna nemáte doma ocet, zvládnete to i s pudingem. Rozpusťte jeden sáček v 5 litrech vody. Nakonec použijte čistič oken nebo noviny, které okna dokonale vyleští

S přehledem si poradíte i se zašlými skleničkami. Nechte je ve dřezu odmočit v teplém octu nebo ve vodě se dvěma lžičkami čpavku. Nakonec použijte obyčejnou bílou zubní pastu. Jemným hadříkem s ní zbytky skvrn vyčistíte a skleničky budou jako nové.

Potrápit dokáže i vysoká váza, které se u dna usazují kalné skvrny od vody na květiny. Nalejte do vázy ocet a nechte ho přes noc působit. Ráno přisypte rýži a pořádně protřepejte. Zrníčka zbytky špíny obrousí.

Se třemi ingrediencemi a vodou zvládnete celý úklid. • 

Dřevo

Dřevěné prvky dodávají interiéru přírodní ráz. Abyste si nepřipadali jako venku i se všemi nečistotami, musíte se o ně pořádně starat. Nábytek otírejte navlhčeným hadříkem v mýdlovém čističi a následně mu dodejte lesk vlastním leštidlem. Smíchejte půl hrnku octa s hrnkem olivového oleje a šťávou z půlky citronu.

Speciální péči vyžadují i dřevěné podlahy. Vytírejte octovou vodou, která podlahu zbaví špíny a nepoškodí ji. Na 4 litry vody stačí půl šálku octa.

Plast

Dřevěné vybavení bytů je stále častěji vytlačované tím plastovým. Výjimkou není ani kuchyňské nádobí. Po častém používání na plastu někdy zůstávají skvrny od jídla. Posypte je kypřícím práškem na pečení, vydrhněte houbičkou a opláchněte octovou vodou. Nádobí bude jako nové. 

Krájení ovoce a zeleniny nadělá podobnou paseku i na prkénkách. Pomůže citronová šťáva s trochou oleje. Nechte směs chvíli působit a smyjte čistou vodou. Fleky zmizí. 

Mějte doma vždy zásobu citronů. Nehodí se jen do čaje, ale tak jako pomocníci na úklid domácnosti. • 

Kůže

Koženou sedačku čistěte opatrně jen bílým vlhkým hadříkem. Pokud jste neuhlídali děti a ty vám v nestřežené chvíli gauč počmáraly propiskou, nezoufejte. Ocet s lihem vám vytrhnou trn z paty a čáry odstraní.

Podobně funguje i gumování klasickou školní pryží. Vygumované místo pak ošetřete rozkrojenou cibulí nebo bramborou. Zkuste si vždy nejprve daný postup na nějakém méně viditelném místě, ať víte, jak sedačka na prostředky reaguje.

Pokud máte doma ošoupané kožené boty, vezměte na ně měkký hadřík s kapkou rostlinného oleje. Vrátí jim starý lesk.

Nerez

Nerezové nádobí hezky vypadá, s údržbou je to ale horší. Jsou na něm vidět otisky prstů i každá kapka vody. Pomocnou ruku vám při úklidu kuchyně podá obyčejný olivový olej. Nalijte ho trošku na papírovou utěrku nebo měkký hadřík a povrch nerezových spotřebičů nebo nádobí přeleštěte.

Zašlé nerezové hrnce zkuste přejet rozříznutou bramborou a vyleštit hadříkem. Jestli se vám na noži objevují stopy rzi, několikrát jím projeďte čerstvou cibulí. Bude jako nový.

A kdyby vám smažení jídla poprskalo zeď za sporákem, namažte ho klasickou školní křídou a nechte přes noc působit. Pak ji opatrně okartáčujte měkkým kartáčkem, abyste stěnu nepoškrábali. Výsledkem bude čistá zeď.

Zašlý lesk nerezovému nádobí navrátí olivový olej, ale také potření rozříznutou bramborou nebo cibulí. • 

Keramika

Zaměřte se i na keramické vybavení koupelny. Umyvadlo je náchylné na vodní kámen a zbytky mýdla. Zbavíte se jich namícháním kašičky z vody a jedlé sody. 5 lžic sody rozmíchejte v 5 lžicích vody. Vzniklá pasta je univerzálním čisticím prostředkem.

Na spáry namíchejte vodu s práškem do pečiva a vydrbejte špinavá místa kartáčkem. Samotné dlaždičky otřete octem, odstraní z nich vodní kámen.

Naučte se uklízecí trik na zašlou toaletní mísu. Použijte kolové nápoje, které obsahují hodně kyselin. Stačí je nalít do mísy a nechat půl hodiny působit. Pak spláchněte a uvidíte ten rozdíl. 

Koberce a matrace

Začněte s úklidem od podlahy a nevynechejte ani koberce. Namíchejte si octový roztok z 3,5 litru vody a půl hrnku octa a pomocí hadříku ho jemně naneste na koberec. Po zaschnutí pořádně vyluxujte. Nezapomeňte vysávat proti směru vlasů, abyste se zbavili špíny nejen na povrchu, ale i hluboko ve struktuře.

Pokud máte už starý a trochu zatuchlý koberec, nasypte na něj sodu a nechte asi hodinu působit. Pak vysajte.

Aby se vám dobře spalo, potřebujete i čisté matrace. Prosejte jedlou sodu přes sítko po celé ploše a nechte deset minut působit. Soda zbaví postel bakterií a vyčistí ji. Nakonec matraci vysajte a pomocí rozprašovače postříkejte vodou s pár kapkami esenciálního oleje. 

Základem spokojeného života je kvalitní spánek. Nezapomeňte při velkém úklidu ani na matraci. Vyčistíte ji pomocí jedlé sody. • 

Používáte další triky na úklid domácnosti? Podělte se s námi o svoje zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.