Mění se povolený příkon nebo prachové emise. Toto byste měli vědět o nových vysavačích | Blog Mall.cz

Mění se povolený příkon nebo prachové emise. Toto byste měli vědět o nových vysavačích

Proč Evropská unie omezuje prodej vysavačů? Vydělá na tom někdo? A znamená to pro běžného spotřebitele, že už si doma pořádně nevysaje? Kolem legislativní novinky panuje spousta otazníků – a my pro vás máme odpovědi. Zjistěte, proč nové pravidlo vzniklo a podle kterých parametrů vybrat vysavač.

Možná si pamatujete, že první povinné snížení příkonu nových vysavačů přišlo v roce 2014. Tehdy se přestaly vyrábět vysavače o příkonu vyšším než 1600 wattů. Další regulace na sebe nenechala dlouho čekat – od 1. září 2017 končí výroba vysavačů s příkonem nad 900 wattů

Co vedlo evropské politiky k zákazu nejvýkonnějších vysavačů

Problém je v tom, že vysavače spotřebují příliš mnoho energie. Oproti předchozím nárokům na energii se od začátku 90. let do roku 2010 spotřeba energie při vysávání zdvojnásobila. Zákazníci totiž nakupovali vysavače se stále vyšším výkonem, protože věřili, že vysávají nejlépe. Ve skutečnosti to byl jen mýtus, kterému lidé věřili, takže platili čím dál tím víc za elektřinu a zvyšovali produkci škodlivého oxidu uhličitého.

Protože hrozilo, že do roku 2025 se spotřeba energie na vysávání opět zdvojnásobí, přijali politici opatření, které zakazuje nešetrné a energeticky nákladné vysávání.

Domácnosti se musí chovat ekologičtěji. Do budoucna proto pravděpodobně lze očekávat zpřísnění norem i u dalších domácích spotřebičů. • 

Legislativa hovoří jasně. Co se kromě příkonu mění?

Elektrický příkon ale není to jediné, co se mění u vysavačů vyrobených po 1. září 2017. Zákon totiž reguluje hned několik dalších vlastností vysavačů.

Jaké parametry si u vysavačů musíte pohlídat? • 

Kromě toho musí vysavač zachytit alespoň 75 % prachu z koberce a 98 % prachu z tvrdých podlah. Důležitá je také životnost – nově musí hadice vysavače zvládnout minimálně 40 tisíc oscilací (kmitů) a motor musí mít životnost alespoň 500 hodin.

Nové nařízení je tedy pro spotřebitele vlastně výhodné. Výrobci totiž nemohou jít s kvalitou vysavačů pod standard, který je díky novému nařízení Evropské unie jasně stanovený.

Co se změní pro spotřebitele

1. Technologie a konstrukce vysavače

Protože se omezuje příkon vysavačů, musí výrobci přicházet s novými technologiemi, aby zajistili co nejvyšší funkčnost vysavačů.

Díky těmto inovacím budou mít vysavače stále účinnější motor a lepší odsávání. Navíc spotřebují méně energie, lépe vyfiltrují vzduch a budou také déle sloužit. U moderního vysavače máte také jistotu, že vám při vysávání nebude rvát uši ohlušující řev – díky stanovené maximální povolené hlučnosti.

2. Cena

Nižší příkon znamená úsporu energie při vysávání. Modernější a ekologičtější technologie jsou ale dražší, a proto se cena vysavačů s účinnějším motorem zvyšuje. Maximálně ale o několik stokorun.

3. Značení vysavačů

Kromě nových vlastností získají vysavače také upravené štítky. Energetická třída se nově rozdělí do 4 kategorií. Přibudou štítky A+++, A++ a A+, naopak zmizí hodnoty E, F a G.

Na obrázcích vidíte rozdíly mezi původními a novými štítky. • 

Na co se dívat při nákupu vysavače

Z energetického štítku zjistíte nejen spotřebu energie. Když si stanovíte, která kritéria jsou pro vás klíčová, můžete mezi sebou rychle porovnávat různé modely.

Vyplatí se sledovat i několik parametrů, které na štítku uvedené nejsou:

1. Sací výkon

Jeho hodnota je pro efektivitu vysávání rozhodující, určuje totiž sací sílu. Nové nařízení sací výkon neomezuje, takže si klidně můžete vybírat ze zařízení s vysokým sacím výkonem kolem 350 wattů.

2. Hubice

Jak dobře odstraníte prach, záleží na hubici vysavače. Při nákupu se zajímejte o sací kanál a jeho efektivnost. Může vám totiž zajistit velmi dobře vysáté podlahy i s nižším příkonem vysavače.

3. Filtry

Vysavač nasává vzduch a pak ho zase vypouští ven. Aby se částice nečistot nedostávaly při vypouštění zpět do místnosti, je vhodné, aby vysavač filtroval vzduch přes několik filtrů – ne jenom přes jeden.

Milujete koberce a máte domácí zvířátka? Pak si dejte záležet na co nejlepších hodnotách účinnosti vysávání koberce. A kvůli všudypřítomným chlupům budete potřebovat také vyšší sací výkon. • 

Pořád přemýšlíte, jestli rychle koupit nový vysavač? Ve skutečnosti se nařízení Evropské unie nemusíte bát. Nový vysavač bude sice o pár stovek dražší, ale vysávat bude stejně a vydrží déle. Vysavač si tedy kupte, až ho budete skutečně potřebovat – i kvůli záruce.

Napadá vás ještě něco, co potřebujete vědět o nákupu vysavače? Zeptejte se nás na našem Facebooku!