Kapsle, automat, nebo páka? Radíme, jaký vybrat kávovar | Blog Mall.cz

Kapsle, automat, nebo páka? Radíme, jaký vybrat kávovar

Je lepší kávovar na kapsle, automatický, nebo pákový? A jaký se hodí pro mě? Tuto otázku si někdy položil každý, kdo si rád vychutná výraznou chuť espressa nebo sladké tóny cappuccina. Přinášíme vám proto přehlednou odpověď, která vám v rozhodování pomůže.

Dřív než se zeptáte, jaký stroj si domů pořídit, ujasněte si, jakou kávu rádi pijete.

  • Rozpustnou kávu nebo turka. Stačí-li vám nasypat do hrníčku instantní nebo mletou kávu, zalít vodou a po vypití hrnek jednoduše umýt nebo dát myčky, nemusíte přístroj na přípravu kávy vůbec řešit.
  • Filtrovanou kávu. Když si rádi pochutnáte na jemné chuti a kávu pijete po hektolitrech, zaměřte se při výběru na přístroje pro přípravu filtrované kávy.
  • Nápoje na bázi espressa. Výrazná chuť, ale i nejrůznější kombinace s našlehaným mlékem. Příprava espressa je věda a proto si k ruce pořiďte pořádný stroj.

Nejširší možnosti výběru přístroje poskytuje sekce kávovarů pro přípravu espressa. Pokud víte, že po tomhle přístroji touží váš kávychtivý jazyk, máme pro vás jednoduchý přehled dostupných řešení.

Kapslový kávovar pro ty, kteří chtějí kávu bez práce

Společně s nákupem v supermarketu koupíte kapsle a když přijde chuť, stačí dva pohyby, stisknutí tlačítka a kávu máte do půl minuty na stole. Zní vám to jako sen? Potom při výběru sáhněte po kapslovém kávovaru.

Při nákupu mějte na paměti, že každá značka kávovaru má vlastní typ kapslí – nemůžete je zaměnit. Než se rozhodnete, informujte se, zda vámi vybraná značka nabízí kapsle s nápojem, který máte rádi.

Výhodou kapslového kávovaru je bezstarostná příprava kávy i nízká cena. Naopak nevýhodou je celkem vysoká cena kapslí a neekologičnost jejich plastových obalů.

Káva rychle, bez práce i námahy. Kapslové kávovary ocení zejména ti, kteří se přípravou šálku horkého nápoje nechtějí příliš zatěžovat. Výhodou kapslových přístrojů je také to, že zvládnou i čokoládu nebo čaj. • 

Automatický kávovar využijí zaneprázdnění milovníci kávy

Po ránu silné espresso, po obědě větší lungo a pro návštěvu caffé latte. Variabilita nápojů i možnost ovlivnit výslednou chuť kávy patří mezi hlavní výhody automatických kávovarů.

Do automatických přístrojů nasypete zrnka vaší oblíbené kávy. Zmáčknete tlačítko, nastavíte intenzitu a za pár sekund máte na stole šálek kávy. A když máte chuť, vychutnáte si ji i s mlékem, kterou vám našlehá kávovar nebo šlehač mléka.

Chcete-li však stroj, u kterého nemusíte čekat, než se nahřeje, nebo než vyrobí vybraný nápoj, počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Automatické kávovary zaujmou elegantním designem i promyšlenými funkcemi přípravy kávy. Ovlivníte výběr kávy i intenzitu nápoje, o ostatní se postará kávovar. • 

Pákový stroj potěší nadšence a fajnšmekry

Metoda zpracování, chuťový profil, nastavení mlýnku, filtrování vody, správný tlak i doba extrakce. Příprava kávy v pákovém kávovaru vyžaduje spoustu znalostí. Na oplátku ale nabízí široké možnosti, které skýtá kávový svět. Pákový kávovar je skvělou volbou pro ty, kteří rádi experimentují a nechtějí výslednou chuť své kávy nechat jen na přístroji.

Nad přípravou takové kávy ale strávíte nejvíc času – potřebujete mlýnek i tamper – pěchovadlo, kterým kávu stlačíte v páce. A když máte chuť na cappuccino, neobejdete se ani bez latiéry, konvičky pro našlehání mléka.

Počítejte také s tím, že než se naučíte připravit dokonalé espresso, chvíli to potrvá. Po troše praxe pak oceníte i odklepávač na kávový lógr, díky kterému zabráníte nehodám s rozsypanou kávou po celé kuchyni. Zbytky kávy pak využijete na 8 způsobů.

Pákové kávovary vyžadují dobrou znalost celého procesu přípravy kávy, na oplátku nabídnou možnost opravdu proniknout do světa kávových zrnek. Nevýhodou pákového přístroje je vyšší pořizovací cena, obvykle ale tyto kávovary, při správné péči, vydrží dlouhá léta. • 

Stejně důležitá jako kávovar je i káva samotná

Za výslednou chuť kávy může z velké části přístroj, velkou roli hraje i káva samotná. I lepší kávové kapsle nabízí různé druhy kávy a úplně nový svět se vám otvírá, když nakoupíte zrnka, které vám pomele automatický kávovar nebo mlýnek. Vybírejte si kávu, která byla pražená před co nejkratší dobou a skladujte ji v suchu a temnu.

Svému novému kávovaru také dopřávejte údržbu – u všech typů přístrojů tedy počítejte s nákupem čisticí chemie a pravidelným úklidem.

Přidejte se do našeho Kávového klubu, přečtěte si průvodce výběrem kávového pomocníka a napište nám na Facebook, jakou kávu máte nejraději.