Jarní úklid matrace: stačí vám jedlá soda a vysavač | Blog Mall.cz

Jarní úklid matrace: stačí vám jedlá soda a vysavač

V posteli nikdy nejste sami. Ve vaší matraci žijí miliony roztočů a s nimi viry, bakterie a plísně. Na téhle velké pyžamové párty trávíte přibližně třetinu každého dne, což už je pořádný důvod zamyslet se, kolik péče své matraci věnujete.

Jak dlouho máte svou matraci? Pokud 7 let a více, vážně zauvažujte nad pořízením nové. Hlavně jestli patříte mezi alergiky. Bez ohledu na pravidelnou péči, ze své matrace nikdy nedostanete všechny roztoče a ti se tam dále množí. Po přibližně 7 letech jejich množství přesáhne zdraví bezpečnou míru a matraci tak skončí hygienická životnost.

To ale rozhodně není důvod o matraci pravidelně nepečovat. Čím méně roztočů s vámi každý den spí, tím lépe pro vaše zdraví.

S počtem roztočů roste i počet jejich výměšků a tím i riziko vzniku alergií. • 

Velký úklid matrace: perte a sušte na slunci

Většina matrací má snímatelný pratelný potah. Využívejte toho a pravidelně ho perte na nejvyšší možnou teplotu. Matraci mezitím vytáhněte na zahradu, balkon nebo alespoň k oknu a vystavte ji přímým slunečním paprskům.

Právě teď na jaře jsou k tomu ideální podmínky. Chladný vzduch a silné jarní sluníčko dohromady mixují koktejl vlastností, které roztoči nesnáší. I potah proto pověste ven na šňůru a vyskládejte do oken polštáře a peřiny.

Pravidelný úklid matrace: luxujte a dezinfikujte

Velké praní a sušení chce samozřejmě čas a ne každý na něj má prostor. Pokud bydlíte nad rušnou ulicí, peřiny v oknech by byly spíše na škodu.

Mějte doma vždy zásobu jedlé sody. V péči o domácnost je to užitečný pomocník. • 

Při každé výměně povlečení ale můžete svou matraci zbavit nečistot, pachů a samozřejmě i roztočů. Stačí, když dodržíte tento postup:

  1. Vysajte matraci vysavačem. Ideální je ruční, akumulátorový vysavač, protože se na něm tolik nedrží nečistoty a manipulace s ním je jednodušší. Můžete použít i klasický vysavač, nejprve ho ale vyčistěte, ať si na matraci nenosíte špínu z podlahy.
  2. Pomocí sítka posypte matraci jedlou sodou. Soda funguje jako přírodní deodorant a dezinfekční prostředek, matraci proto zbaví i nečistot, na které je vysavač krátký.
  3. Nechte 30 minut působit. Zatím můžete převléknout polštáře a peřiny a uklidit zbytek ložnice.
  4. Znovu vyluxujte. Zbavte matraci jedlé sody, která je teď plná nečistot.
  5. Jako bonus svou matraci navoňte. Pokud chcete, smíchejte vodu s pár kapkami esenciálního oleje. Doporučujeme levandulový, který má dezinfekční a zároveň uklidňující vlastnosti. Směs pomocí rozprašovače zlehka aplikujte na matraci - matrace by nikdy neměla být mokrá. Pro jistotu nechte ještě chvíli schnout a teprve poté povlékejte.