Jak zabezpečit dům či byt proti zlodějům? | Blog Mall.cz

Jak zabezpečit dům či byt proti zlodějům?

Policejní statistiky mluví jasně. Průměrná škoda při vloupání do bytu či domu se za poslední rok vyšplhala až na 44 000 Kč. A to znamená jediné. Je daleko levnější zabezpečit svůj domov než se nechat vykrást. Jaké bezpečnostní systémy vás před zloději ochrání?

Bytelné dveře s bezpečnostním zámkem by vám rozhodně neměly chybět

Při výběru bezpečnostního zámku koukejte na jeho bezpečnostní třídu. Čím vyšší třídu zámek má, tím lépe odolá zlodějům. Dobré zabezpečení poskytují bezpečnostní zámky 4. i 3. bezpečnostní třídy.

Pokud jste před 15 lety koupili extra bezpečný zámek, nemáte rozhodně vyhráno. Zámky se totiž nejen opotřebovávají, ale také ztrácí na své účinnosti. Zloději se velmi rychle učí, a tak to, co stačilo před více než desetiletím, je teď pro zkušené lapky naprostá hračka. Máte-li starší zámek, vyplatí se investovat do nového.

I ten nejbezpečnější zámek nezadrží zloděje, pokud vám mezi futry visí korálky. Ty mají totiž úplně stejnou účinnost zabezpečení jako klasické panelákové „papírové dveře“. Proto zainvestujte nejen do pořádného zámku, ale i do bezpečnostních dveří. Ty mají kromě bytelné konstrukce i další ochranné prvky, jako bezpečnostní kování, které zabrání jejich vykopnutí i vysazení.

 

Nejde-li to dveřmi, půjde to oknem

Mnoho majitelů bytů a domů má perfektně zabezpečený hlavní vchod, ale tak trochu zapomíná na okna a ostatní vstupy. A proto je sklep, balkón či garáž nejoblíbenější zlodějskou cestou za bohatstvím. Máte na garáži namontovanou obyčejnou vložku? Vyměňte ji co nejdříve za zámek s vyšším stupněm bezpečnostní třídy. Balkónové dveře vybavte bezpečnostní fólií nebo si nainstalujte bezpečnostní rolety. Ty vás ochrání nejen před zloději, ale i před sluncem.

Elektronické zabezpečovací systémy upozorní na zloděje

Pokud bude mít zloděje dostatek času a dobré vybavení, dříve nebo později překoná i velmi dobrý zámek. Proto by vám doma neměla chybět druhá linie zabezpečení.

Alarm – vystraší zloděje a informuje majitele domu či bytu o vloupání

Jedním z nejúčinnějších bezpečnostních systémů je alarm. Snadno se instaluje, včas upozorní na zloděje (velmi často ho svým hlasitým kvílením odradí od krádeže) a informuje majitele domu či bytu, že se u něj děje něco nekalého. Ten má pak dostatek času informovat PČR nebo bezpečnostní agenturu, která se postará o nápravu.

Alarmy jsou statisticky nejúčinnějším prostředkem, jak vystrašit a odradit zloděje. • 

IP / WiFi kamera – ukáže vám vše, co se právě děje

Hodit by se vám mohla i IP kamera, která zaznamenává pohyb uvnitř hlídaného prostoru. Snímaný obraz si pak můžete v reálném čase nebo ze záznamu přehrát na svém chytrém mobilním telefonu. Vždy tak budete mít přehled, co se u vás právě děje.

Chytrý zámek – ví, koho pouští dovnitř

Velmi oblíbeným zabezpečovacím prvkem je chytrý zámek. Funguje bez klíče, zpravidla na kartu, kód, otisk prstu, odblokování mobilním telefonem atd. Statistiky říkají, že jakmile zloději vidí tento druh zabezpečení, očekávají potíže a vyberou si raději jiný cíl.

Videotelefon – vidí, kdo je u dveří

Videotelefon je, laicky řečeno, takové lepší kukátko. Slouží jako prodloužené oko majitelům větších zahrad i domů a pořizují se čím dál častěji i do bytových domů. Mají je rádi senioři, protože přesně ví, komu otevírají dveře a předchází tak nevítaným návštěvám.

Video telefony předchází nevítaným návštěvám. • 

Detektory požáru, úniku vody i CO –  ani nehody vás nezaskočí

Chránit byste se měli nejen proti zlodějům, ale i proti nešťastným náhodám. Odhalit včas požár, únik vody nebo CO vám pomohou různé detektory. Díky nim ochráníte nejen svůj domov, ale i životy svých blízkých.

Kůlny, garáže a zahradní domky

Máte-li v zahradním domku nebo v kůlně ustájenou sekačku, křovinořez, pilu, horská kola a další ne úplně levné vybavení, zkontrolujte stupeň zabezpečení i tam. Na dveřích by vám neměl chybět minimálně kvalitní visací zámek a každý ze strojů by měl být samostatně přidělaný řetězem ke stěně nebo k betonové podlaze.

Nezapomeňte, že kvalitním zabezpečením nechráníte jen svůj majetek, ale i životy vašich nejdražších. Zkuste si sami pro sebe říct, jak byste na stupnici od 0 (žádné) do 10 (nejlepší) ohodnotili stupeň zabezpečení vašeho domova. Podělte se s námi v komentářích, zda jste s výsledným číslem spokojeni, nebo by stálo za to ho ještě vylepšit.